Followers

Monday, October 4, 2010

Pandai Menipu


makin hari makin pening ngan kerenah budak sorang nie......akalnyer makin pandai......

Seminggu di tinggalkan macam2 benda dia belajar .
From citer nenek dia :

Lepas balik dari kedai beli makanan Moteh (kucing), my MIL tu, pergi ler masukkan makanan Moteh tu dlm tempatnyer....dia marah coz' si nenek pergi masukkan sumer.  Dia pun nak buat gark...so, si nenek tinggalkan sikit dalam plastik bagi dia buat dengan pesanan : ECHA LETAK SIKIT2 JER TAU....YANG LEBIH TU MASUK BALIK DALAM TEMPAT NYER.

then, nenek masuk washroom...nak ambil air sembahyang.  Di tinggalkan si kecik nie ngan kerjanya kat luar.  Sekali neneknyer keluar.......

Nenek : Ya allah echa.....naper buat macam nie? (makanan si Moteh dah selonggok dalam pinggan makan dia...penuh menggunung).

Batrice : Echa tak buat. Moteh yang buat. (sesedap rasa dia tuduh si moteh plak). Echa NAMPAK Moteh yang buat (nak bagi alasan dia kukuh...siap cakap dia NAMPAK Moteh yang buat)

my MIL tak leh nak kata apa...dan2 tu jugak gelak.....baik2 nak marah tak jadi nak marah.....terus gelak.

Tp serius, dia dah pandai cari alasan utk back up kesalahan dia.  Aku rasa benda nie tak bagus untuk perkembangan dia.  Aku tak suka bila anak start menipu.  Even benda tu maybe kecil .....tp aku nak dia ngaku apa yang dia dah buat.......aku nak dia bertanggungjawab atas setiap perlakuan dia.  

Maybe, sekarang dia kecik lagi...yes...umur baru nak masuk 4 tahun.......tp, if seawal umur 4 tahun dia dah start buat alasan, menipu.....tak mustahil nanti bila dah besar...lagi hebat alasan utk dia menipu.  Sangat2 tak suka.

Aku tak tahu apa nak buat.....kalau marah lebih2 pun aku takut aku merosakkan perasaan dia plak.  

10 comments:

rasp said...

memang lah chomel jawapan dia kan sis...
tapi bak kata u & kata2 org tua2
"melentur buluh biar dari rebungnya"...

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

sis rasp - betul tu....tp kalau tak dari sekarang di didik....takut nanti bila dah besar...susah plak nak di lentur....

Irtiyah said...

mungkin tak perlu marah. cakap elok-elok dan jelaskan sebab dan beri ayat contoh bagaimana dia harus respon. walaupun mungkin tak masuk akal.. boleh ke dia faham... tapi sebenarnya pada umur beginilah dia belajar banyak perkara. maaflah, pendapat peribadi je... pengalaman jauh sekali.

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

Irtiyah - thanks dear. Sekurang2nya u berkongsi pendapat...it's ok.

eRiNsZ said...

zana, bagi tau jer tak baik bohong... nanti tuhan marah..
tu yg erin slalu ckap kat my eisya...
tapi kekadang tu dier buat gak...prangainyer
bebudak kan...

intanz said...

kalu danish.... "takde lah takde lah.. takde pape" ataupun.. "takpe2 biar je.. mak tak marah"... hadoilahh..

kdg2 aku tanye lah. buat ape tu danish.. jwapnnye.. takde pape.. lg kalu die kencing tmpt tdo.. die mesti kata tak delah takde lah.. smpi aku ckp.. takpe.. mengaku aje.. mak tak marah.. nnt bangun lah kencing kat toilet...

tu lah die absorb.. takpe2 mak tak marah.. sume die buat takpe2 mak tak marah.. die senirik yg kata takpe...

mrs.ecam said...

kui3 lawok bce komen intanz...ank aku plak alhamdulillah yg nazhan tu umo 4 taun pndai ngaku die yg buat walo tau bnde tu slh...tp adk die yg umh 2 taun tu x pnah nk ngaku slh....klu dtnya spe yg buat die diam jek smbil mata pndang kite...nnti abg die lak ckp....adk yg buat,,,heeeeeeeee

Ruziawati Bukhari said...

samalah.. anak2 kak t kalu ditanya ada je benda yg dijawab... kadang kita pun pening..

kena slow talk.. sama2 kita berusaha zana..

ada award for u.. sila2.. tq.

norhidana said...

tergelak aku membaca cite echa nih... pandai ek dia... tp mmg betul tu, tak elok utk dia sbb dh pandai ckp tipu

n ko pun, kene slow talk n ckp elok2 kenapa tipu ni tak elok, ko cite lah apa2 kt dia yg blh jadi pengajaran... hehehe mcm cite pinokio tuh

Emy Omar said...

Zana,akak sama la macam zana..walaupun benda tu nampak kecik tapi kita as a mother tak nak anak kita mula belajar menipukan. Zana try psikologi dengan dia..create cerita akibat orang2 yang suka tunding jari pada orang lain atas kesilapan sendiri..akak rasa cara macam tu dapat mendidik dia..jangan marah@pukul kadang2 kekerasan tak membantu dalam mendidik anak2 sekecil tu