Followers

Saturday, October 9, 2010

Melaka Bandaraya Bersejarah.

pagi tak pagi gark ler kitaorg bangun. Lepas b/fast, hubby aku boleh plak sambung tido lagi....budak kecik nie plak.....layan tv...aku layan fb....he he he...around pukul 10 am masing2 pakat mandi.  Nak check out. Last2 pukul 12 gark baru kuar bilik..........


So, before keluar dari bilik, sempat lagi ler layan posing2 budak kecik nie.....layan selagi mood dia nak berposing ada....sat lagi mood nak berposing dia kelaut......dpt snap gambar muncung dia jer lah. Keh keh keh



Disebabkan check out pun dah almost 12 pm...makanya...kita ronda2 jerlah bandar melaka.  Ha ha ha..1st time laling hubby aku suggested suruh masuk dlm muzium.  Tak pernah2 dia nak layan benda2 macam nie....this time boleh plak dia yang offered diri masuk situ.  Aku layan kan jer.....lagipun panasssssss ooo kat luar sana.

Muzium apa erk nie....tp kat sini sumer tentang perkembangan kemerdekaan melaka a.k.a tanah melayu.  Sejarah penjajahan di bumi melaka.  Best gark layan.......walaupun budak kecik tu tak paham apa2 pun...tp mak pak dia boleh gark ler recalled balik ilmu sejarah time belajar2 dulu...


Buggy dia nie WAJIB di bawa walaupun masuk bangunan Muzium tu...tak larat aku nak layan peel dia kalau bab nak berdukung.  Aku rasa salah satu effect sejak2 dia ada asthma nie kan....bab berjalan mmg dia sangat2 malas............baru baper minit berjalan.....sure dia berhenti minta dukung.  kalau tak di layan....dia dok membatu mencangkung kat situ.........so, buggy tu mmg wajib ler....biar lantak ler orang nak cakap anak dah besar pun malas nak jalan.......ada aku kesah!....kot anak aku minta dukung korang2 nak offered diri dukung dia tu...ok gark....nie aku gark yang kena dukung bila dia tak larat nak jalan............bukan nyer ringan...dah almost 16kg lebih dah tu....mak nyer nak bawa badan pun kadang2 mengah.....nie nak tambah beban 16kg lagi...fuh......

Bukan apa, aku pernah terkena.  Pergi bazaar ramadhan yang lepas.  Aku gigih tolak buggy anak aku dalam ramai2 orang tu.  Sumer pakat2 tengok esp bebudak muda yang tak faham apa2 lagi tu.....pastu ada ler terdengan suara2 sumbang ckp belakang2 and sebelah aku " anak dah besar pun masuk stroller lagi" tak pun " tak reti ke suruh anak tu jalan jer time ramai2 orang nie, buat menyempit jer"...wah........dah ler puasa, cuaca panas, lagi ko nak panaskan hati aku kan..........kalau ko larat nak dukung anak aku tu, aku boleh simpan jer stroller /buggy nie kat kereta....masalah nyer....anak aku nie cepat penat kalau berjalan sikit. Kalau dia reti berjalan or tak rasa penat time jalan2 tu...ok ler......nie tak larat aku nak mendukung dia tau.....gerammmm jer.


and........di sebabkan camera laling hubby aku yang pegang.........makanya.....baru ler banyakkkk gambar aku ngan budak comot tu kan....ha ha ha...kalau tak, boleh di kira gambar2 aku tau.......



lama gark ler kami kat dalam tu....dekat 2 jam gark ler.......keluar2 jer...baik punya parking pakcik jual ice cream..........apa lagi......Batrice nampak jer....dah rengek2 nak ice  cream.  Nasib ler cuaca pun panas...mak pak dia pun dah tak tahan tengok ice cream pak cik...........so, nikmatnya lah layan ice cream bawah pokok time hari panas2 tu...........nikmattttt sungguh.


sampai 2 batang ice cream anak dara nie bedal.  1st - chocolate then....dia requested nak lagi......so, yg 2nd tu - grape. Mama dia pun tumpang sekaki...........


Lepas tu.......we'll turun bawah...kat area bangunan merah jam besar tu...........posing2 kat situ plak.... even hari jumaat pun, ramai jer pelancong kat melaka nie kan...........tak sunyi sepi. Then...bukan sorang dua pakcik2 beca yang offered naik beca diaorg, tp we'll ignored jer. Yelah, takut terkena coz' pernah dulu kawan aku terkena.........pusing tak sampai 10 minit pakcik tu minta bayar rm50.  Fuh....gigil dia bayar...dah ler time tu kuar ngan makwe dia..........nak tak nak, bayar gark ler........melayang rm50 tak pasal2.


Depan bangunan merah jam besar tu, lintas jalan .........tp sungai tu ada gerai mamak jual ABC, Cendol kan.......so, kat situ ler we'll singgah jap basahkan tekak.  Bab2 cendol nie mmg favourite hubby aku......aku pun sama..........tp b4 tu......budak kecik nie sempat ler pow mama dia binakular, topi and payung kecik Ben10. Puas aku pujuk suruh ambil yang princess....dia tetap berkeras nak yang Ben10.  Ugut2 pun tak jalan...makanya, mama dia redha kan jerlah payung tu. Ben10 pun Ben10 ler...dari dia keras kat situ kalau tak di belikan.


suka ler dia.............little explorer.


WATAMAT!
That all.  Cerita ringkas percutian singkat kami ke Bandaraya Bersejarah Melaka.  Btw...........seronok pergi Melaka.  Macam2 ada.........for those yang tak mau pergi jauh2 time bercuti tu....boleh ajer kalau nak ke Melaka....ada zoo, ada water park, ada bangunan bersejarah, makan pun sedap and murah. Tour bas pun ada....dulu ada yang double decker kaler merah tu kan...la nie dah ada yg bentuk itik tu tau....aku lupa apa nama dia...tap kalau nak naik, dia parking depan Menara Tamingsari.  Bab shopping pun best gark kat sini. Senang citer, complete package ler.

4 comments:

ieda said...

memang best gi melaka nie .. akak dah lama x pergi .. kalau pergi kali nie musti seronok sbb anak2 dah besar .. dulu pergi baru kawin .. :))

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

kak ieda - kan kan kan...zana pun sokong...best gi jalan2 kat melaka nie..mcm2 ada...

mommyYen said...

alahai..cantiknye anak dara ni.. pandai pose lagi tu :)

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

mommy - your prince & princess pun comel and pandai bergaya gark tau...