Followers

Tuesday, November 2, 2010

Si Ketam, Si Sotong and Si Caru......apa nak buat erk?

..............bab masak nie mmg pening kepala.  Nak2 kalau kena hari2 masak....sampai naik tepu otak nie nak masak apa.  Takkan nak ulang menu yang sama jer................tp ikut laling hubby aku, dia tak kisah pun kalau tiap2 hari aku buat asam pedas ayam or siakap stim....tp tekak aku  plak yang naik bosan. 

Semalam memborong sotong, ketam and ikan cencaru.  Ikut turn mana nak masa dulu....tp rasanyer untuk hari nie.....aku nak masak ketam dulu......si sotong ngan ikan caru tu biar dia beku dulu dlm freezer.


lama dah tekak nak masak ketam....tp asyik tak kesampaian jer.........tp di sebabkan semalam sang anak yg merengek2 kat depan tokeh ketam nak kan ketam....kena gark ler si papa belikan  walhal....si isteri tu dah berminggu2 dok usha2 ketam ....tak jugak di endahkan.....sekali anak yang merengek, terus dpt.....WAH...kuasa si anak..........later2 aku gunakan lagi ler si Batrice nie punya skill.

Sat lagi nak search ler mana2 resepi utk ketam tu.....nak masak lemak ker...nak masak cili ker.......sekarang kan mudah.  Sumernya mudah..........dari nak cari resepi, cara masak sampaikan ke bahan2 pun ada yang segera.............so, pepandai ler guna kemudahan yang ada..........janji hasilnya tak mengecewakan perut seisi keluarga kan.



Sotong ngan caru nie....esok2 ler aku pikirkan nak masak apa.  si sotong tu for sure buat sambal punya.  Feveret satu rumah.....si caru tu kalau goreng gitew jer cicah ngan air asam pun sedap gark.  Buatkan sup sayur.....laju jer lah nanti laling hubby aku makan ngan nasi panas.

Hait........sejak akhir2 nie, laling hubby aku suka benar makan kat rumah jerrrr..............

10 comments:

LyNn HaMzAh said...

sedap masakan org rumah dah tentu la dia suka makan kat rumah zana...hehehehe...

☆ lieya latif ☆ said...

alah apesal aku tak view gambar ko nie zana....entry bawah pun same pun...tapi entry2 lain okey jek...ko pakai photobucket yeak....kat opis aku ni mmg kene block photobucket nie....huk huk huk....

fuh mkn seafood gitu koran gyeak...sedap2...aku pun kalo sotong tu sure disambalkan....mmg sodap wooooo.....ikan caru bakar cecah air asam....betul ckp ko zana, pekena lak ngna sup sayur...fuh bertambah2 ko mkn he he he he

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

kak lyn - tu arr.....dia nak makan hasil tangan wife dia jugak lately nie.

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

lieya - haah aku pakai photobucket. picasa album aku dah penuh ler wei....tak tahu nak buat camner...photobucket jer ler boleh...

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

itu tandanya ko masak sedap zana! muahahaha

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

Sue - aminnn.....

ibuayahdamia said...

caru tu ayu suka goreng sambal belacan...belah belakang ikan, pastu sumbat sambal belacan tu..pergh..terangkat beb...hari sabtu aritu ayu pi pasar pun beli ikan caru ngan sotong..lagi satu beli kepala ikan...dah selamat masak kari tadi..hehe

Nana said...

ketam la salah satu makanan yg xbole dimakan...sgt3 elergik ngan ketam efek dia sgt dahsyat tak bengkak mulut, gatal dalam tekak & gatal dlm telinga

Redbloodsnow said...

WAHH SOTONG AH. MASAK SOTONG GORENG TEPUNG..NANGIS AH...HEHE

ALoNa Cintamaniszlite said...

makan kat umah?? uii..suami makin syg laa tu..hehe