Followers

Wednesday, December 8, 2010

Puding Roti Caremel Ibu RATU

1st of all, nak say thanks a lot kat AYU coz' sudi share resepi puding roti nie........mmg dah lama nak buat...tp asyik jumpa version bakar2 jer....udah ler rumahku takde oven.....so, xtvt membaking mmg tak pernah di buat ler...walaupun berkeinginan.  Nak beli oven.....nanti2 lah..tunggu masuk rumah baru nanti.......so, di sebabkan puding ayu nie versi kukus.........maka, gigih gark ler aku membuatnya....kata kukuskan......


step by step aku tiru cara ayu.....ha ha ha....minta halal yerk tuan rumah.


1st sekali - aku panaskan gula atas kuali.  Nak buat caramel dia tu kan....aku guna 4-5 sudu gula. campur sikit air.


2nd - kulit2 roti (sanggup beli roti baru...pergi potong kulit tepi nyer semata nak buat resepi nie) tu rendam ngan 1 tin susu cair dlm 10 - 15 minit.  Lepas tu campur ngan 1 tin air, 2 sudu gula and sedikit gula merah.  Sukatan gula tu aku main agak2 jer coz' Ayu tak mention plak nak masuk berapa sudu kan...gula merah tu pun sama...main agak2 nyer....


3rd - panaskan kukusan.


4th - 3/4 dari roti tu....blend hingga hancur k...


5th - manakali 1/4 lagi tu........ikut tok guru ckp.....titiskan 2 titik pewarna hijau.  So...aku pun ikut kata tok guru....jangan bantah..nanti resepi tak menjadi..he he he.....just kidding ayu.  Btw...rasanya kot2 korang nak letak pewarna lain pun ok kot...takde masalah punya.



6th - then.....bila gula hangus tu dah sejuk...masukkan dlm tempat pengukus....tuangkan adunan yg di blend tadi then...sedikit by sedikit...masukkan adunan yg tak di blend....tok guru pesan masukkan sikit2 jangan tuang sekali..nanti kaler hijau tu bercampur sumer ngan adunan yg di blend tu

kukus selama 45 minit.............
and taraaaaaa
.
.
.
.
.
.
.
.
.
hasilnya.


not bad. tekstur yg lembut ...and yg penting.....bau hanyir telur tu mmg takde and tak manis sangat.  Cayalah tok guru.....thanks yerk.


budak yang tak sabar nak makan "kek" made by her mum.......setiap 10 minit tanya kek dah masak ke belum....tu yang tak sempat sejuk ...kasi potong 1 slide bagi kat dia...while papa dia makan b/fast nasi lemak and roti canai, dia melantak puding roti pepagi ngan tak mandi laginya

hurm.....rasa not bad cuma maybe caramel tu aku terlebih hangitkan...maka ada rasa pahit2 skit....takpe....1st trial kan...next time boleh improve lagi.... btw...thanks again IBU RATU.

12 comments:

Lelord said...

pehhh camm nyaman jek kalau buat ni...nk coba le

atty's said...

menarik nie ..kalo rajin nanti leh terai

LyNn HaMzAh said...

sedapnya kalau kau yang buatkan utk kak lynn...hehehehe...kak lynn x pernah try la makan puding caramel dan spesisnya nie...huhuhuhu...

norhidana said...

wahaaaaaaaaaa... bestnyer
aku nengok bile yg dh jd tuh... terus terliur
doktor tak bg mkn kek2 lg bt masa nih... sabarkan hati...

ibuayahdamia said...

kah kah kah...tergelak besar ayu baca entry zana ni....sama gelak ngan hubby kat sebelah ni...ekeke

ayu ader buat entry..up2 traffic sini..

http://ibuayahdamia.blogspot.com/2010/12/kah-kah-kahnak-tergelak-baca-blog-yg.html

ann @ hatiberbunga said...

menarik!
tp adakah ku rajin utk terai?? hehe...

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

adoi la apasal aku dah x rajin dah skrg ni... klu tak mesti aku dah try...

ieda said...

aduhh dikk puding nie akak minat jugakkkk
haaa dah ada resepi kukus nie leh cuba kannn :) nak cuba buat lah ..
aduhhh siap terliuq akak tgk haaa , besar loyang tuuu pueh makan huhuh

Emy Omar said...

sedap nampak puding tu zana,nanti akak nak try jugak la

dya adriza said...

tadi da tgk kt blog ibu ratu, twus p sini hehe. memang nmpk sgt2 sdp. nk try la nt.

Nana said...

wah dh try ek resepi ibu ratu hehe
kita tingin gak nk try
tp xde masa lg nak buat
nanti2 la nk try gak

Ashizu said...

nampak sedap.boleh try ni