Followers

Friday, November 16, 2012

Durian Crepe Idaman Hati...ewah!

Sana sini orang dok citer pasal kesedapan Durian Crepe
meroyan gark aku membaca and menengoknyaaaa.......
nak cari yang orang jual kat area Kluang nie memang payah lerrr
Gigih ler mencari buah durian kengkonon nak try buat durian crepe..

Sekali en Laling Hubby beli Mousang King gitewwwwww
sayangggg ler plak.....dari cita2 nak buat durian crepe....
durian tu yang crepe dalam perut kitaorang....



anak dara nie ler yang puas menikmati.....
ngan baru lepas mandi....rambut tak bersikat
baju pun tak habis butang lagiiiii


cer tengok.....gojes giler kan....
mmg rasa rugi lerrrrr kan kalau nak dibuat crepe.


but akhirnya....semalam dapat gark merealisasikan impian nak merasa durian crepe
balik kerja on rabu tu....gigih mesej en Laling Hubby suruh cari durian
balik kerja tu tengok seguni dia bawa balik durian....ha haha...hati mak dak bunga-bunga daahhh
impian bakal jadi kenyataan ...chewah..

Cuti Khamis tu petang2 hari gigih mencrepe kat dapur....
dapat lerrr lebih kurang 12 keping....coz' aku buat size besar2..
tu yang jadi gebus gebassss

ha ha ha..yang kelakar tu.....rupanya2 kulit crepe tu terbalikkk daaaa
nasib cik Puan Lieya Latif tegur.....
pelik gark aku apsal crepe aku tak rupa telur dadarrrr.....rupa2nya terbalik daaaaaaa
tak kisah ler...untuk makan sendiri......janji rasa tu dah ada...
ha ha ha


Resepi?


Bahan2:
3 sdt gula halus
3 sdt tepung ubi
*izah campurkan sedikit tepung jagung
1/2 sdt tepung gandum
1/2 sdt butter - dicairkan
4 bj telur - dipukul sikit
95 ml air
1 st vanila esen

Cara2:
1) satukan gula halus, tepung ubi dan tepung gandum dan tepung jagung.
2) masukkan butter yang dicairkan.
3) pukul sedikit telur. campurkan dalam bekas tepung.
4) masukkan air.
5) panaskan non-stik pan.
6) tuang sesenduk. gelek non-stik pan agar bancuhan tepung menyeluruh. adunan tepung agak2 tak terlalu nipis dan tidak tlalu tebal. masak 1 pmukaan saja.


Filling :
Non Diary Whipping Cream - Putar hingga kental
Durian - buang biji and lumat2kan

 
Bentangkan 1 keping crepe
Letakkan Whipping Cream di tengahnya
Letakkan isi durian
Tutupkan semula dengan Whipping Cream
Lipatlah crepe
Kemudian simpan dalam peti ais sebentar
Enak di hidangkan dingin



 

14 comments:

hazanis said...

sedapnya. xsabar nk try. :)

Salmi Khairil said...

nampak sedap tapi malas buat nak beli ajer...

Sidratul Muntaha said...

ko dh buat ye?!
adeh..
aku entah bila nak dtg seru..
mkn dh byk kali

Daddy Ziyyad said...

okay lah tu kan...crepe jugak..hhihihi

lieyalatif said...

yg penting ko dah buat nok!! lagi puas buat sendiri hah...mmg gebus gebas aku tgk tu...mau jual rm10 4 keping tu heheheeheh......

aku so far dah beli ngan due org laa zana.....tu laa lain tangan lain rasenye......mmg skrnag tgh dasat kan penangan durian crepe nie.....

norhidana said...

kalu dh seguni haruslah telan dulu durian tu sebelum di bt crepe hehehe...

tgk resepi tuh tak lah susah sgt, save siap2 biar senang nk try bt sndiri nnti hehehe...

Anonymous said...

[url=http://www.supra4shoes-canada.net]supra shoes[/url]
[url=http://www.supra-mexico.org]http://www.supra-mexico.org[/url]
[url=http://www.supraaustralia-vip.org]supra[/url]
[url=http://www.sportshoesaustralia.com]sport shoes[/url]
[url=http://www.supra4shoes-canada.net]http://www.supra4shoes-canada.net[/url]

Sharinginfoz said...

tak pernah makan lagi, nak cuba....

Emy Omar said...

Buat sendiri lagi sedap kot zana..akak dah berapa kali beli tapi belum ketemu sesedap yang akak makan kat sweetchat midvalley tu.Kadang2 yg kita beli ni masa isi duriannya zana..rajin awak la..

Hirda Ibrahim said...

rajin ko poms..
dulu aku dok teman boss aku mkn kat rest vietnam kat pavi. tapi derang buat cuns ko. debab montok.

now br nk start femes.

aku x minat nk buat coz aku x mkn durian.
lorrr terbalik ke?? x kisahlah.. janji masuk perut.. sedappp...

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

wah rajinnya zana.. kalau buat sendiri puashati.. nak beso boleh nak kecik boleh, nak buat bnyak pun boleh.. lg berbaloi batrice pun suka durian. anak2 kak mimi tak makan durian. so rasa cam tak baloi je nak buat. baik beli jer. hehe

Suriza Selamat said...

mcm sedap je..nak try buatlah..hehe

Anonymous said...

Zana...
Sy dh jmpa baker yg jual durian crepe ni di Kluang!
Dh beli & pherrggggh....sodap!!!!
Kak Sue nama die, kalu x silap duk kat Taman Makmur, Batu 4.

Cer tgk fb dia:
www.facebook.com/suerieManis

ada blog jgk:
www.mamasurimanis.blogspot.com

Selain durian crepe, mango crepe pn dia ada wat

-Ana-

sweet nisa said...

Cantik sgt blog akak :)
akak can get legoland tickets for just RM70 for child @ adult one-day pass .Ramai dah beli ngan saya. Boleh la tengok harga tiket murah ni dekat facebook page :

LEGOLAND TICKETS SPECIAL PROMOTION

atau kat blog saya

http://thepurpleroselover.blogspot.com/

thanks!