Followers

Friday, January 21, 2011

Eh Burung!.....burung apa?

hari khamis tu  Batrice demam kan....so, bawa gi klinik....ambil ubat sumer...tp time tu...panas dia on/off ler...kejap ok kejap tak ok......after that, laling hubby nak gi bank....biasalah kan....buat apa lagi....ambil duit ler....so, we'll yang tinggl dalam kereta nie...gedik2 ler kejap sementara tunggu hubby gi bank tu.


Kereta plak parking depan Sen Heng.  Tp sengheng tu ada lorong kecik and kat lorong tu memang banyak burung2 merpati.......and we'll memang biasa parking kat situ bagi makan burung2 merpati tu. Kebetulan kat lorong tu pun ada Aci jual kerepek/ kacang kan......beli sebungkus kacang dhal then...feeling tourist bagi makan burung kat situ...ha ha ha...tp mmg best.


Batrice memang dah biasa ngan aktiviti nie.....even, Atuk nenek dia selalu bawa dia ke sini...kalau lepas2 breakfast kat railway dulu...now, dah sekolah....mmg jarang ler nak breaksfast kat railway kecuali cuti kan.


memula cuma 2 ekor jer yang berani datang.......sepeket kacang dhal tu baru RM1.......bagi ler burung2 tu makan sampai kenyang.


Lepas tu dah start banyak yang datang mengerumun. Syok layan burung2 nie......


see....betapa dekatnya burung2 tu ngan kami.....jinak oo...tp orang kata : jinak2 merpati....
kita duduk diam2 berani ler dia datang dekat2....kita dehem sikit jer dah bertempiaran dia terbang.


byk kan....kenyang burung2 nie dpt makan free hari nie....


percubaan bagi makan atas tangan kami......malu2 plak burung tu nak datang..


dah dekat and dah banyak yang datang.


fuh...yang putih tu kemain berani lagi....sekali Batrice batuk....bertempiaran sumer terbang.


yang nie percubaan oleh my laling hubby...he he he...beratur korang yerk.....penuh tertib ler konon2nya..


tak berjaya gark.........see, berebut2 burung2 nie makan kacang tu...tp mmg seronok ler...cuma aku lupa nak rakam video....yelah...snap guna camera miss pinky aku jer pun......so, mana nak snap mana nak rakam video kan.......and sangat berpuas hati ngan hasil snap miss pinky nie...even cuma 3.2mp jer...tp gambar tetap meletup u....so, ini ler kelebihan Sony Ericcson.....bab camera dia mmg yang terbaik.


ahaks....angin kuat..habis rambut anak dara i


again...percubaan kali kedua....aku kemain pesan kat Batrice suruh cakap slow..jgn gerak2....bukan apa, Batrice nie kalau cakap cam halilintar...suara dia kuattttt ooooo


and hasilnya....BERJAYA wei....syok burung2 tu datang makan kat tapak tangan kitaorang.....Batrice pun steady jerrr....geli mmg arr geli.....burung2 tu patuk2 kat tapak tangan korang kan...tp syokkk oooo


balik tu......terus bagi dia ubat. Lepas layan susu sebotol....terus dia tertido...aku plak berhempas pulas kat dapur masak udang and ketam.

And now...alhamdulillah dia dah ok.....cuma malam tadi ada sekejap ler panas dia naik. Lepas bagi makan ubat ...ok dah.....batuk and selsema dia pun dah kurang...kalau tak, pagi2 hari tu memang tak henti2 hingus dia......malam plak, kung kang kung kang...berlawan batuk ngan aku. Dah 2 malam nie ok...batuk dia pun takde ler sehebat batuk malam2 sebelum tu.....

hope dia terus sihat.
Asthma dia pun tak datang2 dan harap sangat2 takkan datang sampai bila
gas mmg hari2 aku bagi....sekali jer waktu pagi or malam before tido.
appointment bulan 3 nanti...hope result dia time u ok..so, boleh stop terus

7 comments:

MrS. F!zA said...

kita suka burung merpati sebab bulu dia cantik!!!ala gebu2 gitu..

tk geli plk batrice burung patuk2 mknn kt tgn

ieda said...

haa tgk tuu sekali dah banyak burung2 tuu heheh suke lah dpt mkn sedap tuu .. kcg dhal memang feberet burung merpati nie ..
akak teringat zaman akak sek2 dulu ada seb kedai mamak nie selalu bagi makan burung2 merpati kat situ
kami pelik kenapa burung tuu banyak2 leh bertenggek ari2 .. rupenya ada og kasi makan huhuhu

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

Fiza - dan jinak..he he he....
kebal tgn si batrice tu di patuk2 dek burung tu fiza...kejap jer geli nya...coz' dia syok melayan

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

kak ieda - kat situ mmg tempat burung2 tu bertenggek kak..tu pasal we'll rajin singgah situ bagi dia makan.

[-suziey-] said...

berani plak batrice kasi burung mkn kt tgn..ish aku pn xbrani..geli dan takut..hahahaha

Dee said...

wah..lepas ni ko bwk dia gi taman burung tau zana..mimi aritu pegi..kemain seronok lagi dia..

aku perasan satulah..selipar batrice sama ngan selipar mimi n fifi..hihihi..

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

wah jinak betul merpati tu. batrice pun berani giler.. tak leh bayangkan emily dan farhan. mesti tak mau punya..