Followers

Tuesday, January 4, 2011

Tabika Sinar Cahaya

1st sorry yerk....aku mmg tak sempat nak blogwalking 2 hari nie. Busy ngan Batrice and kerja2 rumah.....agaknya kalau tak kerja..fully housewife camtu ler kan.....terkejar2 kan masa. Urus anak sekolah, urus makan suami, urus rumah and silap2 diri sendiri pun tak terurus......tp seronok gark cuma letih sikit ler....sehari dua hari seronok ler kan....tp kalau dah berbulan, bertahun...mmg aku angkat bendera putih ler jawabnyer.....dah biasa kerja.....sure lama2 boring kan.

Wokeh.......here, di TABIKA SINAR HARAPAN.......Batrice memulakan episod baru kehidupan dia...chewaaah...ayat cam dlm novel ler plak....takpe2, kita sambung lagi k. Alhamdulillah....everything berjalan dengan baik sekali.  Batrice pun sangat2 membanggakan aku........coz' why? because dia sangat2 enjoy her 1st day at school.  

For those yang tak tahu........Batrice tak pernah pun aku hantar ke nursery, taska or kat rumah orang...nenek dia jaga since dia di lahirkan hingga dia berumur 4 tahun nie.  So, korang boleh ler bayangkan betapa jenis manja nyer budak sorang nie......nenek yang jaga kan...so, sumer nak dapat...semua betul jer......at 1st mmg aku cuak jugak ler kot2 dia takut kan ngan bebudak yg ramai and cikgu baru...tak pernah2 nak bersosial mcm anak orang lain yg dah bertahun2 duduk taska ......so, bit worry gark ler....tp as mother...aku kena yakin ngan anak aku...ha ha ha ha...ayat poyo. Yes.....jangan underestimate kelebihan and kemampuan anak2 kita...kita tak tahu apa yg mereka boleh buat....wawawawwa.......cam pakar motivasi dah. Stop....menceceh plak.....

1st day (3/1/2011) - se awal 6.30 dia dah bangun.  Aku tak kejut ok....coz' dah mmg rutin dia time tu dia pun bangun sementara mama dia bersiap nak pergi work....so, bangun pagi kira bukan masalah utama untuk dia. Cuma selalu tu.....dah bangun, terus ngadap tv sambil minum susu....tp kali nie, bangun2 terus kena mandi, siap2 pakai baju, cantik2 ikat rambut and keluar sama2 ngan mama dia.....b4 pergi kena isi minyak dulu (bagi susu) coz' school dari pukul 8 - 12 kan.....no susu for that time...tapi school ada bagi makan ler kat bebudak tu....kalau tak mau kebulur sesorang kan.


7.40 am gerak ke rumah nenek dia coz' nak saing daftarkan sekali sepupu dia si Yaya. Yes! another good reason why dia boleh jadi good girl kat school...coz' ada Yaya...ada kawan sepermainan...haish! kalau budak berdua nie dah sama2 satu kelas......mau main jer lebih nie....bukan leh caya budak berdua nie..pantang jumpa...main main main and main tak sudah2. Tp hope ok ler kot.


8.05 am hantar ke school. tungu giliran untuk daftar and sumer selesai pada pukul 9.30 am. Lepas dah daftar sumer....gambler jer we'll tinggalkan budak berdua tu kat school.....ha ha ha ha ...no adegan lap2 air mata ok!....ceria jer kena tinggal coz' dah dapat kawan....mama ko plak tak pasal2 sebak rasa di dada...hu hu hu hu..........mama ko memang EMO sikit bab2 macam nie...nampak jer kental di luar...tp berjiwa lembut cam tau fu fa kat dalam....ha ha ha.....



Pukul 11.45 aku dah terpacak tunggu kat luar bangunan sekolah....tertinjau2 nengok apa yg di buat dek budak dua orang tu......alhamdulillah....even ada main2nya lagi ngan Yaya....tp still ok coz' apa yg cikgu ckp dia ikut....cikgu nyanyi dia nyanyi, cikgu baca doa, dia pun baca gark doa.......tp tangan dok bertepuk tampar ngan si Yaya......ok ler tu kan....1st day baru......next2 day utk setahun nie ok ler tu nanti...cikgu pun mcm garang sikit...tp better than cikgu tak garang...coz' bila cikgu garang...Batrice nie ngikut ler kata sikit kan.....


So...this is special for my princess.

Dear, princess.....

Catatan ini mama khaskan utk kakak.  Bila kakak dah besar nanti...and blogspot ini masih wujud (harap2 lah kan) Mama nak kakak tahu betapa Mama bangga dengan kakak.  Di sini, insya allah...langkah pertama Mama untuk memastikan kakak mengenal erti kehdidupan berdikari.

Kalau sebelum ini, kakak masih makan bersuap tp mulai hari ini, kakak akan belajar makan sendiri. Jika sebelum ini kakak masih malas2 nak pergi toilet sendiri, tp mulai detik ini, kakak kena berdikari pergi toilet sendiri.  Jika sebelum ini kakak asyik main2 jer kalau Mama suruh bc buku, tulis ABC and mewarna buku princesss kakak tu, tp mulai dari kaki kakak melangkah masuk ke kelas kakak, kakak kena rajinkan diri untuk buat semua  apa yang cikgu suruh, ikut apa yang cikgu baca, ulang apa yang cikgu ajar dan ingat apa yang cikgu beritahu......

Buktikan pada Mama & Papa, kakak anak yang baik, anak yang cerdik...dan walau apapun sekali, Mama & Papa tetap berbangga dengan kakak.
 
"4 tahun sudah Allah titipkan kakak pada Mama & Papa sebagai Amanah yang tak ternilai harganya.  Terima kasih kakak kerana memilih Mama & Papa. Mama harap kami adalah yang terbaik buat Kakak."

13 comments:

Emy Omar said...

Alhamdulillah..bagus la Zana,semuanya berjalan lancar.Mudah-mudahan Batrice akan lebih seronok lagi untuk ke sekolah lepas ni

Jasfyra said...

comel sgt batrice pakai uniform tu zana..geram aku tgk.4 tahun leh masuk tadika kemas ek?aku baru tau..rasa cm nk masukkan gak arissa tu.

☆ lieya latif ☆ said...

alhamdulillah...senang keje ko zana...tu la kan selalu budak yg tak anta pi nursery sure susah nak pi sekol tuk first day...tapi batrice lain plak....senang camtu...takpe la zana, at least ade yaya tu tak le die tekejut sebab sorang2 kan...bgus gak camtu....

nanti dah 6 tahun leh cari tadika cina plak.....

Ciklinn said...

apasal aku lak yg sedih dgn pesanan dari kamu utk menantu ku??? hahahhaha

wah pandai anak dara aku tu kan berkawan.... bagus2..

totop nikon aku jumpa balik dah dalam mesin basuh.... laki aku simpan kat poket seluar.... hahahhahaha.... dari komen2 yg aku terima dorang kata ada jual bawah RM50...... aku sarankan ko baca surah alkausar 3 kali.. dan terus mencari dan terus membaca.... insyaallah ko jumpa nanti.....

gambar blur sila ko alih pada mode A, hehhehehe.... (aku meroyan nak 50mm... giler lawo dik blur dia... tapi kamera kita tak saport auto fokus huhhuhuhu)

sw33tdarling said...

alamakk, Oli pun dah antar sawbebe sekolah... zulfan still syiook jer lagi main game ari2 kat umah... adoiii
Jom Join GA PILIH THEME BLOG

MrS. F!zA said...

comel batrice gi skool..rambut ikat kemas! alahai senyum je ye sebab mama snap..

moga batrice rajin2 belajar ye dear

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

batrice dh masuk pre-skul ye..
cayalah anak dara awak zana, steady n cool aje..
takde nk cuak pn, tp biasa la kn, kite as mak die de sket cuak gak.. cam alya, dr merah nenek die jaga gak.. takut nk bersosial, tp skrg ai tgk dh ok sket.. dh mula pandai berkwn ..

LyNn HaMzAh said...

good girl batrice...syok dgr dia x meragam pada hari pertama...auntie lynn doakan batrice jadi anak yang pandai yer sayang...

MAYA said...

comei jer tgk batrice ngan reben pink dia tuh.. ceria je kt kelas..

mayana said...

at last cucu nenek ni gi school jugak yer,lumba dgn uncle esyhad ye sape pndai baca dulu...huhuu

akiratoriza said...

Salam...
terharu aku bc part2 yg last 2.. rasa nak tertitis airmata aku nih.. aku pun cam ko gak, luar nampak gonjeng tp dlm hati ada taman... ckit2 nangis ckit2 nangis.. tp serius beb aku rasa nak nangis bc bnd yg ko tulis tok batrice... anak memang harta paling berharga dlm hidup kita sbg ibu nih...

Dee said...

seronok tgk budak2 yg berani ni..biasanya dorang ni bijak..insyaallah zana..batrice ok je tuh..

ALoNa Cintamaniszlite said...

terharu bila baca titipan doa dan harapan zana utk batrice ni..semoga termakbul, zana..amin