Followers

Tuesday, February 1, 2011

2 orang budak B.O.T.A.K

yes my dear..........presenting 2 budak botak...keh keh keh keh ...budak botak yang comel lagi cute lagi cun lagi hensem...and yang penting...bulat sedap kena gomol2....ha ha ha..mak long rindu ngan bau korang2.


last week..on 30th my mum buat majlis kesyukuran and cukur rambut both my niece....Aiman & Ayyunie.
but.....malam before tu.....my mum sempat cukur kan sikit rambut bebudak domot dua orang tu......aku cam confuse...so, tanya mak kenapa nak cukurkan dulu....biar ler lepas majlis baru cukur...rupa2nya...kat kampung aku now...sistem dia dah lain...tak sama cam dulu2...kalau dulu.....nama majlis cukur rambut jer...sure, ada marhaban and rambut tu just cukur jambul sikit as syarat kan...then, baru ler mak pak or atuk nenek yang uruskan bab membotakkan rambut baby2 tersebut...cam masa batrice...but now.......time majlis tu .....di cukurkan terus rambut2....ada ler yang cukurkan while yang lelain tu teruskan bacaan marhabannya.


Ayyunie yang tak sedar apa even kena golek sana golek sini...while mak tok syok memotong and mencukurkan rambut dia...dah rupa abu bakar elah dah...ha ha hah....bab pipi tu memang tak boleh blah...cam pau terlebih yis.......


Aiman pun sama....Aiman tak kisah......lantak ler mak tok nak buat pa ngan rambut nya tu....janji perut kenyang........tu yang syok jer tadah kepala nak kena cukur ngan mak tok tu.

So, untuk mengelakkan 2 budak comel nie menghadapi proses pencukuran yang lama pada hari majlis.....so, malam tu my mum bertungkus lumus memendekkan sikit rambut cucu2 dia.......bebudak nie plak....jenis stok rambut kemain tebal...lebat and panjang.......gigih mak tok buat sorang2 one by one...ikut turn......

and hasilnya :

Aiman....he he he......a few hour before nak kena cukur 

Ayyunie...amoi tembam pun sama..a few hour before nak kena botakkan habis rambut dia tu

So...on ahad tu.....just sikit jer lah rambut yang nak di cukurkan oleh mereka2 tu kan.......
because 2 orang baby...makanya yang tukang cukur ada 4 orang....2 utk Aiman and 2 untuk Ayyunie......


ha ha ha..amoi yang tak suka orang pegang kepala dia.......bila pegang jer dia mengamuk.....if lepas...dia terkebil2 tengok orang yang cukurkan rambut dia......sampai nenek yang cukurkan dia tu...takut ngan dia.......funny ler Ayyunie......sungguh kelam kabut nak siapkan rambut awak tu.....

but Aiman...cool jer anak bujang nie...yelah, sambil di cukur dia dapat upah dari umi...makanya.....ada Aiman kesah!...lantak ler nak buat apa pun ngan rambut tu..janji perut Aiman kenyang....ha ha ha


tp....walaupun dia yang paling senyap tak berbunyi...tp dia yang paling kesian......don't know why......makcik yang cukurkan Aiman tu tersalah step or what...sampai tercukur kulit kepala Aiman......memula ingat just tergarit sikit jer...rupanya....besar gark kulit kepala yang luka tu......nasib ler dia tak nangis time tu.....makcik yang buat tu pun a few second lepas tu surrender...tak sanggup takut terkena lag...so, bertukar tangan.....takpelah....upah budak baik......lagipun Aiman kan boy...boy kena lah strong sikit kan.


see...anak panah merah yang aku tandakan tu....tu ler tempat luka kat kepala Aiman tu. Poor little Aiman.


tomey tak saya? he he he.....amoi jepun...udah ler mata sepet..pipi labuh...pastu kepala botak ler plak...keh keh ekeh...Ayyunie yang cute.


Alhamdulillah....almost 1 hour gark ler nak menyetelkan sumer2 tu.......akhirnya siap.......


lil Aiman yang dah botak......hensem tak saya? ohh! lainnya muka kamu bila dah botak Aiman oiitttt....


Mamalong with Ayyunie....Aiman time nie ngan Atuk Mashadi dia.......makanya ada gambar mamalong ngan Ayyunie jer.....
*** walaupun hatiku pedih masa nie......tp demi si comel2 yang berada di sekeliling ku....ku gagahkan juga senyuman di bibirku ***


yeahhh! our lil botak boy and gurl.......sama tak? ha haha...bab bulat jer yang sama........

Ayyunie Delaila Aliesya & Muhammad Aiman Rafiqi
Moga anak2 mamalong membesar jadi anak yang sihat dan anak yang bijak.

 Mamalong with dua budak botak.  he he he...sila ler abaikan muka aku yang memang tak siap time tu.....dah nak balik...lepas kemas, lepas basuh pinggan...main sarung jer tudung tu.....then masuk kereta.....uish...cam dukung anak kembar plak yerk.....dua2 pun sama besar.....

Ikutkan hati......tak nak balik malam tu....tak puas lagi gomol2 budak domot dua orang tu....tp nak buat camner.......kerja kan...kena gark balik malam tu after sumernya siap...tp time tu...badan pun mmg dah flat gilerrr...tak larat sangat2..ngan hidung yang start sroooot sreeeet jer....sepanjang perjalanan aku  lelap mata tak boleh buka...buka pun kejap2 jer....pastu katup balik.....Batrice  pun dah kepenatan seharian main jer kerjanya.....

10 comments:

Sidratul Muntaha said...

waa!!
aku rindu time setot gumuk,montel n botak!!
ahahaha..
tingin jugak ara nak montel tpi naper ntah cemuih jer budak tu.
huuh...
geram arr.
aku rasa ank gomol jer baby2 tu..
huhuuhuhu...
bau baby best!!

mummysyafie said...

kembar ke ni? kalau kat sarawak, weols tak cukur abis rambut baby..mostly buat sikit je..

apapun fesyen rambut...semua baby tetap akan nampak comel..

ieda said...

uish aah kan lain benor adat disana .. ermm di pahang nie still sama lagi lah .. kalau cukur rambut nie selepas majlis ... ermm apa2 pun janji adat dah selesai dan budak2 tomei tuu dah siap di botakkan ekekekek cute aper .. :)

alooor mak long dia pun bam2 yg cute aper :))

ermayana a.k.a mrs mahzan said...

zana dlm islam digalakkan rambut budak tang dicukur tu ditimbang dan nilaikan dgn emas,berapa nilainye tulah yang kita kena derma kat anak yatim ke,kat masjid ke yang sebenarnya...dulu2 kita ni tk tahu main ikut je cukur jambul,just cukur jambul je...aku dh ade anak ni baru tahu...

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

ayu - ho ho ho...aku pun rindu time batrice bulat domot pipi labuh camtu ko....

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

mummysyafie - tak lah kak....lain mak lain bapak..he he he

btw...b4 nie mmg buat cam yg kat sarawak, just potong sikit rambut as syarat jer....then mak pak ler yg uruskan utk cukur sendiri....kadang2 ada mak pak yg tak nak cukur kan kan....but now, kat tempat zana...diaorg kasi cukur habis...so, nak tak nak...mak pak takde alasan tak cukur habis rambut tu if dah buat majlis mcm nie..

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

kak ieda - b4 nie sama jer kak....cuma lately jer kumpulan marhaban kat sana tukar cara mcm nie....senang gark ler coz' lepas tu mak pak tak yah risau nak cukurkan rambut...tp if diaorg tak nak rambut anak tu di cukur..tak dpt ler nak buat majlis cam nie...he he he

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

mayana - yup dear...lepas cukur....rambut tu di timbang then tukarkan nilai timbangan rambut tu ngan harga emas semasa...ikut ler berapa berat rambut tu... contohnya..: if rambut tu di timbang dan bila di nilaikan ikut harga pasaran emas = rm100 makanya duit rm100 tu ler yang di dermakan ke rumah anak2 yatim atau orang2 miskin.

aku dah lama tahu dah...masa anak aku dulu pun buat camtu.....tapi tak dpt banyak coz rambut batrice dulu halus2 and sikit.....tp si budak domot dua orang nie...meriah rambut dia....lebih sikit ler dpt sedekah kat rumah anak yatim or orang miskin

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

sian aiman sebab terluka kat pale dia kan.. kena sapu minyak biar cepat baik..

dah macam kembarkan aiman dan ayunnie ni.. sama2 gebu bulat.. dorang pun lahir lebih kurang sama bulan jer kan..

LyNn HaMzAh said...

memang la comey...patut la kau x puas nak gomol zana...hehehehe...