Followers

Saturday, March 19, 2011

Berapa RM habis untuk ke Bandung?

summary perbelanjaan kami ke Bandung. (sebagai rujukan buat mereka yang  mahu bercuti ke Bandung dengan Budget yang rendah).  




TIKET : Kami pergi naik AA.  Beli tiket time promo. So, memang murah lerkan.  If korang nak pergi cuti-cuti nie...sila ler beli tiket time AA buat promo. Sangat berbaloi. If nak naik MAS, boleh tu boleh...tp mahal sikit lah kan harga tiketnya tu....terpulang pada keselesaan memasing.  Pada aku, if nak pergi...better beli tiket time AA buat promosi.  Dapat jimat banyak dari harga sebenar tiket tu.  Berapa harga tiket time kami pergi tu? RM131 pergi balik + luggage + misc sumer RM160.  Then, masa pergi tu tambah lagi RM30 coz' beli extra luggage takut kot-kot terlebih shopping kat sana kan..............Total sumer = RM200 (plus/minus) yerk....


HOTEL : Don't worry.......kat sana memang banyak hotel. Pilih jer nak hotel macam mana.....5 star, 4 star, 3 star or hotel budget sekali pun.  Ikut budge memasing.  We'll stay kat Hotel Serena.  Ambil Deluxe Room and plus Xtra bed coz' kami bertiga.  Nak duduk sebilik. So, if apa-apa senang kan.....hotel pun hotel biasa-biasa aje...rate dalam 3 star kot.......berapa pernite rate hotel kami? Rp348,000.00 + Rp98,000.00 untuk xtra bed. So, total = Rp 446,000.00/nite. Duit kita dalam RM157.

Kemudahan : Breakfast, Wifi, TV dgn more than 5 siaran. Water Heater (tp kadang panas kadang tak panas. he he he.......).

Untuk 3 hari di sana, duit hotel cuma keluar RM157/person.


TRANSPORT/SUPIR : Rp1,100,000.00 for 4 day. Sepanjang 4 hari di sana, kami merasa naik Avanza, Suzuki Arena and balik tu tak sure sangat...tp MPV jugak ler. Selesa.  Duit parking sumer supir kami yang byr. Harga bergantung pada jenis kereta juga rasanya.  lagipun even 4 hari di sana....2 hari jer kami guna servis Angga full dari pagi sampai ke malam....2 hari lagi...kira half day ler kan..coz' sampai pun dah petang and balik awal2 pagi.....So, total untuk transport and supir nie lebih kurang RM130/head untuk 4 hari di sana.

So, budget untuk Tiket Flight (pergi/balik) + hotel + transport/supir = RM500.


DUIT BELANJA  : Ikut kemampuan korang lah kan.........if rasa-rasa nak shopping banyak, bawa ler more than RM2K...if nak shopping biasa-biasa or lite-lite jer....bak kata laling hubby ku RM500 pun. Tp beli tu 1 beli nie 1 ler kan......pastu terkebil-kebil tengok kawan shopping menggila....mana leh tahan kan.....tp me suggest bawa dalam RM2K pun dah ok.  Banyak dah dapat shopping tu....balik pun beg boleh cecah lebih dari 20kg dah tu.


DUIT MAKAN : susah sikit nak kira bab nie...coz' lain tempat makan lain harganya kan...tp if nak murah, makan area Food Court Pasar Baru. Makanan pun sedap-sedap and banyak pilihan.  Tp if nak cuba masuk restoran-restoran kat luar pun ok gark...harga dlm purata Rp150,000.00 sekali makan ler untuk 4 orang punya makan (we'll + Angga (supir).  Nak kata murah sangat makan kat sana, tak jugak ler..beh kurang jer ngan kita if tukar dari Rp ke RM kan. Yang murahnya kalau makan kat gerai-gerai biasa tepi jalan tu ler....so, kita letak ler RM150 untuk budget makan selama 4 hari di sana. Complete makan dari pagi sampai ke malam.


AIRPORT TAX : Please remember tu asingkan awal-awal duit airport tax yerk. Kalau boleh, sampai-sampai ke bilik hotel on 1st day tu.....terus ler asingkan yerk.  Kadang-kadang bila syok shopping nie kita lupa daratan. Berapa kena bayar airport tax nie ? Rp 75,000.00. Duit kita dalam lebih kurang RM30 camtu ler.


LAIN-LAIN : Tangkuban Parahu, sila sediakan Rp50,000.00/head untuk bayaran masuk yerk. Tp di suggestkan untuk pergi coz' sangat cantik tempat nie...and if korang ada masa banyak, boleh ikut trip turun ke kawah (lupa nama kawah tu) Kat situ boleh rendam kaki, buat massage (free), rebus telur (telur beli sendiri) and scrub kulit guna lumpur dari kawah gunung berapi tu.  Bayaran untuk tour trip tu tak sure.  Kat sana ada information centre yang korang boleh rujuk k.

So.....tu jer lah kot aku termampu nak sharing ngan korang.  Ini kira percutian shopping budget murah ler yerk.....jangan plak korang samakan ngan percutian shopping yang budget besar.  Apa-apa pun ikut kemampuan masing-masing. If rasa selesa dengan hotel bertaraf 4 or 5 bintang...boleh ajer nak stay.  But if rasa, tak kisah duduk hotel biasa-biasa janji duit shopping lebih...boleh ajer stay hotel yang bertaraf 3 bintang dan ke bawah.  Lagipun, bila dah sampai sini.......time tido jer korang duduk kat bilik tu.....pepagi dah keluar nak menabur duit.....nanti lewat malam baru ler balik bilik siap dah dinner sumer.  Masuk bilik, campak hasil shoppingan tu, mandi....terus tido...cayalah....he he he..tu we'll ler......ada gark ler sebelum tido tu pot pet pot pet mengumpat bercerita mana yang patut.  But don't worry....kitaorang tak ngumpat sapa-sapa pun...kitaorang mengumpat diri sendiri...ha ha ha ha ha.....ngumpat sapa tido mengorok memalam hari......adeh! pecah perut kalau di ingatkan......

and pada sesama yang berminat nak guna khidmat our supir boleh email zana k. zana.nordin82@yahoo.com

18 comments:

eRiNsZ said...

hehehe ai bru nk tyer soalan cam title tu hikhikhik..
thanks for sharing.. best gak pgi ngan klik je kan hehe mau mroyan laki aku ...

julia said...

salam....k.zana klu kite nk mkn pun nk kene blanje supir tu skali ye

Jasfyra said...

gud info..sukee..
aku suka pcutian bajet.so kita leh spend kt mana2 yg patut nnti kan ;)

ZanaNordin said...

erinz - he he he...pergi jgn tak pergi erinz...tp kena tungguk anak bujang tu besar sikit ler kan...baru senang nak gi shopping...

ZanaNordin said...

Julia - ikut memasing ler dik...tp rasanya tak salah kot if nak belanja makan sekali...dah seharian suntuk dia tolong kita angkat barang2 shoppingan tu...

ZanaNordin said...

jasfyra - he he he...aku nie sokmo percutian budget...almaklum RM bukan banyak benar kan....at least bila budget sana sikit, budget sini sikit, dapat jugak berjalan zuera oit....

Alona said...

tq kasi info...sbb akak ni pun jenis percutian bajet jgk..hehe

Achiq said...

Tak sabar nak gi bulan Mei ni..Boleh shopping raya terus...
Zana, I ada email kat you nk tanya pak supir tu... check it ou...

Cik Wanie Ghani said...

ok dah take noted,
tq so much akak dgn kisah2 sepanjang di Bandung,
nanti apa2 hal,
kita message kat fb yer,
tq so much:)

izz said...

suke2.. hehehe.. izz plan bulan 11 nnt.. tiket dh beli rm75 amik luggage kongsi dgn kenkawan 60kg.. huhu... nnt izz nk tanya leh izz emel zana k... thanks!

Hirda Ibrahim said...

bagus.. details ok! :) senang for reference.

bagus ko belanja zana, sgt berhemah. aku dulu habis dkt rm4k, tapi beg aku tetap 20kg je. rsnya coz aku x byk bl telekung & kain pasang kot. yg tu yg berat tu.

takpe next time, insyaAllah rezeki lebih, bwk lebih lg kan?

nurdayani said...

greatttttttt!!!!!...leh wat rujukan aku......hehehe...

Susu said...

Suka, suka, suka entry ini.

Rasa macam dah sampai bandung.

nak pergi juga...

cahayabintang said...

waaaa..suke dpt info mcm ni,next week nak pergi bandung tp duit pun tak byk sgt. Budget kena betul!

ainaboutique said...

Salam, saya nak tanye no contact tuk supir kat bandung... ade tak? hehe... (^_^)

ismie said...

Salam akak....thanks utk info yg sgt membantu.....sy dh email akak nk ambi contact no pak supir...hrp dpt tlg yes....tq sgt

Fatin said...

Salam, nak tanya..akak ke bandung dgn agensi ke ye? Klu ye, boleh recommend :) terima kasih.

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.