Followers

Friday, April 8, 2011

Lauk kenduri kawen yang terbaekkkkkkkkk

kita nie dah selalu di hidangkan dengan nasi minyak, ayam kurma, daging kari, ayam masak merah kan time kenduri kawen.......aku kalu menu tu...mmg sikit ler aku makan.......kadang rasa dah muak.  Dan selalunya...bila lauk2 tu yang keluar......banyak yang di buang dari di makan.......tetamu ambil penuh pinggan lepas tu....korang tengok ler pinggan memasing lepas diaorg bereder tu...sure masih berbaki ngan lauk2 yang tak habis..........membazir kan.........


So, this time.........pakcik aku buat special sikit untuk menu para jemputan....pergh!.........memang terbaikkk lerrrrrrrrr

Jom skodeng.

sup gearbox kambing

ikan keli goreng sambal

ayam kampung masak kicap

Amacam? terleleh tak....aku nie sambil menaip sambil telan air liur..nak2 tengok sup gearbox kambing tu wei...............

Bermangkuk2 aku belasah sup gearbox tu........padahal, kalau sup gearbox lembu....aku tak pandang pun......lantak ler korang menyedut lelemak lembu tu...tak herannya aku...tp sup gearbox kambing....nie....aduh!........bisa buat aku teringin2 lagi nie........sedappp wei...and nie 1st time aku makan sup gearbox....kambing plak tu....aku tak berapa suka sup gearbox lembu coz' tekak aku tak leh nak terima lelemak tu..esp bila dia dah beku kan..lagi ler...rasa melekat2 jer kat tekak aku lepas tu...tp sup gearbox kambing nie.......tak rasa apa....rasa sedappppppp jer tiap kali ulang makan..nak2 di lawan ngan sambal kicap terbaikkk punya......tu yang bermangkuk2 aku bedal tu...siap tapau lagi lepas majlis........pastu sebelum balik....seround lagi...sampai kan laling hubby aku geleng kepala.

Sepupu aku memula kengkonon jual mahal..........tp lepas tengok aku dok menghongges tulang kambing tu...ngan dia2 terjebak sekali.....padan muka ko kan........sekali dah masuk...nak lagi nak lagi nak lagi...

Ikan keli tu pun terbaik........feveret Batrice....nanti aku up entry dia makan nasi minyak ngan ikan keli goreng erk............baru ku tahu anak aku peminat ikan keli..........mak dia nie suka lite2 jer...ikan keli nie aku suka kalau goreng dulu then masak sambal cam kat atas tu.......ratah berekor2 pun aku mampu.

So, korang kalau pergi kenduri kawen...suka nasi minyak ker nasi putih lauk mcm kat atas?

12 comments:

Mayana said...

nasi putih le kalau ada lauk best mcm kat atas tu...kalau tkde mkn jelah ape yg ade...tk pernah mkn sup kambing tu...tag zana msuk bloglist mah@mahu.com...

Shafa said...

lauk kenduri kawen mmg sedap kalau macam2 ni je. selalunya asyik nasi minyak, kari dalcanya dll. bosan kan? ada sup kambing tu mmg lain dari lain la. ;p

LyNn HaMzAh said...

dua dua pun suka...biasanya kak lynn akan amek dua dua...separuh nasi putih separuh nasi minyak...hehehehe...

Lelord said...

cam best jek...hadi la mana nak cari lauk kenduri kawen...pak arab ni kenduri mkn ape ek huhuhu

rasp said...

saya sekeluarga suka nasi putih sis...
kalo ada option...nasi minyak tak sentuh...

Nana said...

mak aii mmg lain dari lain
sangat jarang nak jumpe
lauk pantin lari dari kebiasaan
pernah sekali je
jumpe ada nasi lauk sambal udang, sotong pergh..

iduraz said...

alamak, bestnyer lauk tuh, bab sup gearbox tu plg tk tahan..

akiratoriza said...

wah memang terbaik beb! aku pun memang giler sawan dgn daging kambing, lau nampak lauk kambing memang aku bedal cukup2 la. daging memang lebih sedap dari daging lembu kan.. pergh terus terasa nak cari lauk daging kambing nih!

Azueriena Norash said...

perghhhhh x tahann betul nengok gear box tuu...tp kak azue x suker masakan sup2 nie...seronott jerk nengok org lain mamam

zharief said...

off course le ns puteh.den nasi2 myk ni tak sk sgt................

~izan~ said...

betul la tu zana..mmg meleleh aiir liur tgk sup tu..mmg betul lagi best kalau lauk tu lain dari yg lain.kalau musim kenduri kawen,takde la sehari smpai 3kali jamu nasi minyak.mau tepu perot ni dgn minyak aje hehe

kalau lauk kampung pun best,ada ulam2,ikan kering,sambal belacan,sayur umbut hehe

mysha said...

peRGHhh teRBAEK daRI JoHOr nih hehehe..

aKAK masA sha kAWEn dulu maK oRdER Lauk AlA2 kaMpunG kak.. aDA ikAN maSIn maSAK ngaN neNAs, ADa saYur tEMpe hehehe.. PeNDek kaTa mmG maSAKan KAmpunG aR.. LicIn kak laUk.. nasIb beK cukopp