Followers

Friday, July 8, 2011

Sabah Trip - Hari ke 2

ok...jom sambung citer  hari ke-2 kat Kota Kinabalu.

Utk 2nd day nie......sebelah pagi kereta sewa tak sampai lagi...petang baru owner hantar coz' ada yang menyewa lagi.....uisshh...laris betul kan bisnes kereta sewa kat sabah...hari2 biasa pun full jer orang sewa....nie kan plak time cuti2............my laling hubby pun sibuk2 ajak buat bisnes sewa kereta kat sabah...he he he..gamaknya nak suruh pindah duduk sabah ler tu........ceh!...dah dekat ngan family....lagi nak bawa diri jauh2 seberang lautan kat negeri orang......takpelah Pa, mana2 pun insya allah ada rezeki buat kita anak beranak.

So...pagi tu...around pukul 9 am giteww......memasing dah siap...jom kita jalan ramai2 cari makan....jalan kaki dari hotel ke tempat makan nie.....nak kata jauh tu tak ler...tapi agak2 berpeluh gark ler......tp bila sambil jalan sambil jeling2 kedai kiri kanan tu...jap2 berhenti tengok..takde ler rasa jauh mana pun....tup2, Eh dah sampai rupanya.....


So, coz' last year pergi....aku ada makan mee sup yang sedap kat restoran nie..maka, this time...ku kerah laling hubby ku cari balik restoran nie semata-mata aku nak order mee sup nie lagi.....kat mana restoran nie....hurm! aku pun tak tahu nak cakap....tp if korang tahu pasar malam jalan sinsurai tu...haah!, restoran nie kat belakang jalan sinsurai tu ler...or lebih senang...kat area belakang Hotel Le Meridean....


Ramai gark ler yang makan kat situ.......dah duduk, apa lagi...order ler mee sup daging 1....sedapppp wei........perahkan air limau....lagi ler sedapppppp...nie ler 1-1nya makanan kat Kota Kinabalu nie yang sedap di tekak aku...yg lelain mcm mee goreng ker..nasi goreng ker..nasi berlauk ker...tak kena ngan selera aku..almaklum, selera MELAYU JATI....asyik nak pedas-pedas jerrrrrrrrr


Tu dia...mee sup daging aku dah sampai.................siap ada telur lagi.....nyum nyum nyum.........


Lepas makan............dok ronda2 area situ...tengok kain tudung, masuk kedai aksesori...last2 tersekat kat Jamilah Jewellery nie....he he he he he...apa lagi...memborong sakan ler.......nak mutiara, nak crystal...cari jer kat sini......mcm2 fesyen ada........murah pun murah.......we'll memborong banyak gark ler......time tu ada sales off 50%......MIL aku kemain lagi memborong jewellery............semua cantik.....yang penting murah and berkualiti.......ceh!..bila dah balik semenanjung nie.......nyesal plak tak borong bebanyak......at least, boleh gark jual ngan kengkawan kan...time2 nak raya nie...tak dpt ganti gelang rantai emas baru...dpt pakai aksesori cyrstal pun ok apa!


he he he......bersama hasil borongan...tak banyak.....tp berpasang2 gark ler aksesori aku borong......utk diri sendiri, utk mak and utk adik beradik......



Then, lepas memborong jewellery kat situ.........jom kita sambung lagi jalan ke pasar filipine and pasar ikan kering....ha ha ha......tp hari tu...rata2 aku tengok mana2 datang dari semenanjung...pakat jalan kaki jer....kalau nampak orang pegang peta sabah tu.....muka plak muka melayu/malaysia...for sure orang semanjung pergi cuti2 kat sabah tu kan.....ramai gark rupanya geng kami.


and perkara wajib kalau singgah kat area pasar filipine tu....sure minum air kelapa kan............beli ler sebijik buat basahkan tekak.......


Lepas tu...........apa lagi.....meh start engine cuci mata sambil cuci poket kat pasar filipine........he he he he...MIL aku kemain excited lagi tengok mutiara bergantungan sana sini.......kalau boleh sumer dia nak beli......aku plak, utk 2nd experience nie...rasa cam tak berapa nak excited tengok mutiara2 yang bergantungan tu....tak mcm masa pergi last year.....cam nak gila aku tengok...rasa cam nak beli sumer.........hu hu hu hu...tp rasanya...mahal sikit ler sekarang mutiara2 kat sabah nie...


Sambil2 dok tunggu nenek shopping lagi kat dalam tu...layan Batrice main benda alah nie....he he he he he..


Lepas cuci poket kat pasar filipine....kita cuci poket plak kat pasar ikan kering nie........mcm2 benda kering leh jumpa kat sini....ikan, udang, sotong waima gamat, sirip ikan yu, ekor ikan yu and telur ikan terubuk masin pun leh jumpa.......bayangkan sirip ikan yu tu harga sekilo jejak RM800 ko...kebil2 aku tengok.....tp menurut FIL aku...mmg sedap kalau tahu masak.....masalahnya...kami nie mana ler reti masak...jumpa menu sirip ikan yu pun tak pernah...ada tak der...kalau makan kat chinesse restoran jumpa ler shark fin soup tu...tu pun telur jer lebih....


and...kat sini pun byk gark jual keropok2 nie...aku borong kuih cincin kat sini......kalau nak cari kuih cincin tu....cari dia nyer label kaler biru...he he he....so far yang tu aku rasa sedap...ranggup.....and tak tebal.......


hurm....ada plak peneman batrice time kami menshopping......ralit dia main ngan si hitam tu....


Around pukul 3 lebih camtu...car owner called cakap kereta dah ready...so, balik tu kami naik kereta balik ke hotel...kebetulan time tu hujan...lega ada kereta...kalau tak......berhujanan ler kami balik ke hotel.

Balik hotel, rehat2 kejap...mandi...then malam tu keluar lagi.......cari makan kat pasar malam kat area pasar filipine tu.....he he he he heeee...........meriah.....................benda pertama sekali yang tangkap kat mata aku nie adalah Chicken Wing......pergh!...chicken wing kat sabah nie mmg sedap arrrrr........hari2 makan pun tak jemu......murah plak tu....


last year pergi...kami tak try pun makan seafood bakar nie.....so, this year....plan nak try...tp tak boleh ambil bebanyak sat lagi..naya kena charge....time pilih memilih tu...sambil pilih sambil tanya harga.....yelah, takut terkena kan....


Sambil tunggu makanan sampai...si Batrice dah keletihan....maunya tak..siang nya dia langsung tak tido........mama papa dia balik hotel sempat gark ler lelap kan mata.......dia plak time tu..leh layan main jual beli kat dalam bilik sesorang....habis sumer barang dia angkut ke meja coffee main jual2...sorang2 pun jadi.


So, malam tu dia flat sikit.......time nie, nak jalan pun tak larat dah......asyik ajak balik bilik jerrr......last2 pujuk sikit2.......auta sikit kat dia....ok balik.....


tu dia...chicken wing dah sampai........ambil 10 ketul....= RM12..murah ler kan......sedap plak tu......huish....sambil taip nie pun rasa cam nak makan chicken whing tu....waaaaaaa


and seafood bakar yang di order pun sampai....tu jer pun...ikan sekor and sotong bakar secucuk...sotong kecik2....sotong besar tak mau coz' liat.......tu pun hampir2 tak habis....tp memasing colet sikit sana sikit sini...habis gark akhirnya.......kekenyangan...nampak jer sikit camtu...tp berpeluh gark ler nak menghabiskan...padahal makan nya 5 org...


Dalam penat2 dia tu...lepas di pujuk2 sikit.......nak gark Batrice makan sikit......tu pun bila dah tinggal hujung2...nasib baik ler tahu peel dia...dia nie, awal2 kalau ajak makan...mmg dia tak nak...nanti dah hujung2...orang dah siap makan...baru ler sibuk nak.....and, time tu ikan and chicken wing tu ada lagi...so, dia ler yang tukang habiskan....


So, tu jer citer hari ke-2 kami kat KK........even tak byk aktiviti.....tp ok gark.......kan...dpt shopping mutiara/crystal....makan seafood......




10 comments:

Nana said...

entry ko sama mcm alycia
cuti2 kat KK hehe
ko g kundasang x

ZanaNordin said...

ye ker nana.....maybe sama2 baru balik dari sabah kot...
kundasang? harus ler pergi...tempat wajib pergi tu nana

atty's said...

memang nampak shedap banget chicken wing nya tuh..

akiratoriza said...

terliur aku tgk ikan bakar n kepak ayam tu.... memang murah la tu 10 ketul rm12, kalau kat cni mak ai mencekik darah tol. nak beli pun berfikir 2-3 kali

onniesham said...

x sbar tggu citer sabah ko ni. wahh lama betul ko pi yeh..smpai 6 hari. mesti ko x rushing kan. byk ke ko mmborong? aku pi sana xde mmborong pon. just bli kuih cincin ngan ikan kering sket je. mutiara, kristal sebutir pon aku x beli..hehehe

KSWSK said...

sayap kat sana mmg sodapppp

*∽ IZAN ∽* said...

wah wah wahh..! nak lagi nak lagi update...! izan pun berangan sangat nak bawak parent pergi Sabah.. best besttt

Achiq said...

seronok baca citer orng gi Sabah...bilalah kita nak sampai ke Sabah?

sW33tdARLiNG said...

terbaikkk laa makan seafood tuu.. teringin plak rasa.. dah lama tak makan seafood or bakar2

ALoNa CintamaniszLite said...

sedap ek ciken wing dia..alahai, rugi plak ari tu tak beli dan rasa, ngee...ingatkan sama je mcm kat semenanjung rasa dia, kehkeh..