Followers

Tuesday, September 6, 2011

Merah Menyala di hari raya pertama kami...

Dah bersedia dah nak mengadap cerita-cecita raya kami untuk tahun nie...? So...sila kuatkan semangat untuk mengadap gambar2 sepanjang raya kami yerk... Nie baru raya pertama.....tu pun still tak bergambar sakan coz' asyik dok sibuk isi perut....kamera pun lupa nak kuarkan...hujung2 baru teringat.... 

Untuk tahun 2011 nie....we'll pilih kaler tema MERAH.....dan adik2 ipar dengan sportingnya mengikut kaler tema family kami........ cayalah......next 2 year...kita kasi family adik aku yang no. 2 plak pilih kaler tema....baru ler adil kan......


Tak cukup courom sebenarnya coz' family adik aku yang bongsu takde dalam gambar.......time nie...dia otw balik dari Banting ke Johor.......so, sementara tunggu dia sampai.....kita bergambar dulu mana yang ada....coz' lepas bergambar 1 family nie, we'll terus gerak ke rumah makcik pakcik yang berdekatan....and adik aku yang paling bongsu tu nanti tunggu kat rumah pakcik kat Tenggaroh 1.


Mak Tok and Tok Ayah ngan 2 cucunya....kalau adik aku sempat balik pagi tu.....complete ler sumer cucu2 mak tok and tok ayah bergambar bersama......


Orang paling happy coz' dpt jumpa cik Adib and adik Aiman dia....pepagi raya orang dok kalut bersiap dia pun kalut dok sibuk Cik Adib dia check kerja sekolah dia........

yang tak menahan tu...time sumer makan2....suruh dia makan...leh plak dia jawab :

"Echa puasa ler....."



Alhamdulillah...........tahun nie, semua adik beradik balik beraya ke Tenggaroh...so, sumer dapat berkumpul even adik aku yang bongsu tu lambat sampai.....yang penting sepanjang beraya ngan family aku...adik beradik aku sumer ada........seronok bila jalan ramai2 nie...


So, lepas makan2.....sessi bermaafan......adalah sessi jalan2 cari makan ....he he he...utk 1st day tu jer....dekat 5 buah rumah ler we'll pergi...sumer rumah adik beradik mak aku coz' memasing sumer duduk berdekatan kan....senang....lepas pergi rumah nie.....konvoi plak ke rumah pakcik yang lain before balik kampung kat Kulai. Gitew ler rutin kami kalau beraya belah aku.....tu yang meriah tu.....


Haish.....bestkan.....kalau ada sorang lagi...meriah gitewww.............Batrice sibuk paksa Aiman ngikut dia sekali.......nasib baik ler anak bujang sorang tu tak meragam......tak nangis.....he he he.....


1st destination adalah rumah besan mak aku....(Family adik ipar aku kat Tenggaroh 6) then ke rumah makcik aku kat Tenggaroh 2 plak....lepas tu konvoi ngan makcik aku plak ke rumah Pakcik aku yang no. 2 kat Tenggaroh 1. Kat rumah pakcik aku ler baru dapat jumpa family adik aku yang bongsu...terubat rindu ngan Ayyunie....


Geng2 pompuan dok bergossipan sambil tangan mulut tak berhenti geledah kuih dalam balang.....kaum lelaki plak tekun dok tengok tv.....


and...1st time pak ngah aku buat burasak......sedap ooo....Burasak nie menu orang Bugis......wife baru pak ngah aku plak orang Bugis....so, merasa ler makan Burasak nie.........


From rumah pak ngah aku.....terus gerak ke rumah makcik aku kat Kulai plak.....tiap2 tahun memang memasing berkumpul kat sana.....time we'll sampai..makcik2 yang lain sumer dah ada.......and menu utama adalah sate goreng.....terbaiiikkkkkk ok....tp kat Kulai tak kuarkan kamera coz' bila dah ramai2 nie....ralit dok bercerita sampai lupa nak snap2.......pastu ngan hujan lebatnya....lagi...


Then...petang memasing plan nak balik kampung terus but before tu, singgah dulu rumah pakcik aku kat Felda Layang-layang. Maka gerak ler beramai2 ke sana.......dekat  10 kereta gark lerrrr.........mau nyer tak meriah kan....




dan bila Batrice dah jumpa Abg Arif dia....mmg tak hengat ler dia main....berkepit jer....


Me ngan adik ipar bongsu.......both kami adalah tema merah menyala...while adik aku no 2 ngan mak pak aku merah maroon.......








Dan disebabkan pagi tadi family adik bongsu aku tak dpt nak bergambar ngan mak ayah aku...so, before balik ke Bukit Batu tu...mak aku requested nak bergambar sekali lagi...ikutkan mak nak gambar ramai2 sekali lagi...tp memandangkan......Aiman pun dah mengaruk time nie coz' tak sedap badan...so, biar lah mak ayah gambar ngan family adik bongsu aku jer....tu pun Ayyunie dah tukar uniform dah.....


dan penutup untuk jalan2 raya di hari pertama kami.. 


pic kami bertiga....satu-satunya pic kami bertiga untuk raya tahun 2011 ngan tema merah..........he he he...rugi2.......tu pun snap pakai Miss Sony aku jer.....En. Nikon dah simpan kat kereta time nie.....and en Laling Hubby aku pun dah terpaksa rela dah time nie.......tak kisah ler janji ada gark wakil gambar kami bertiga di raya pertama tahun 2011 nie....

So...berakhirlah ceciter raya pertama kami...nanti sambung raya ke2 plak yerk.....

Tahun nie memang meriah ngan jalan2 raya lerrrr

6 comments:

Nana said...

merah = meriah hehe
ni tema ktorg last year
mmg menyerlah kale merah
siap pakai henna lg

MrS. F!zA said...

merahnya makngah! mmg cantik lah korang..eh fareeda tu ternyata jelita lah you..ahaks

-Sharleenz- said...

sama la zana tema kaler raya kita... merah tu!! cun seh!! lelagi ngan tudung fareeda ko tu menyerlah terserlah...
lor rumah masuk penyamun.. hampeh punya penyamun tu! pompuan skrg pun perompak gak ek... kalo dapat mau kerjakan sampai separuh nyawa... raya2 wat hal plak...
wokey salam lebaran...

akiratoriza said...

wah memang meriah sungguh beraya lau ramai2 kan... erm taun ni aku beraya tanpa suami disisi sebab koje... huhuhu...

aTy _faRed~ said...

waaahhh...berseri..!!! saye jugak plan mau pakai merah fes day raye..tapi tak jumpe yang pekenan...tak per..tahun depan ade lagi..;p

NzA said...

meriah...meriah.....merah mmg meriah.