Followers

Wednesday, October 19, 2011

Moden or Tradisional.

Morning......

Apa yang moden? apa yang tradisional...?
Almaklum.....sejak2 rajin ke dapur nie.......
rasa semangat plak nak citer pasal ilmu masak memasak nie kan
padahal..ilmu yang ada tu alahai....ciput jer kalau nak dibandingkan dengan otai2 masak yang ada kat alam maya nie....

Salah satu peralatan WAJIB kat dapur setiap rumah
Blender......
betul tak.......?

So korang......mana lagi suka....
guna blender kerrrrr


or
cara tradisional camnie
guna lesung batu?


pada aku, aku lagi suka guna cara tradisional..
biar ler bunyinya bisa menggegar 1 taman...ha ha ha
tapi pada tekak orang kampung cam aku nie...
hasil bawang, lada ke apa yg di tumbuk dengan lesung batu nie lagi umpppp gitewwww..

tak tahu ler pada korang?

Usia lesung batu aku tu pun dah nak mencapai tahap kematangan ler....size pun comel jer gitewwww
since kawen lagi aku dah membeli lesung batu tu
mean...dah almost 7 tahun gark ler usia dia....
kalau anak tu...dah masuk sekolah rendah........next year....masuk darjah 2 gitewww
tapi......still gagah berkhidmat utk aku...
nak2 sejak sebulan nie...
khidmatnya hari2 aku gunakan....
tang tung tang tung...bunyi....
tu yang syok tu.....secara tak langsung....jiran sebelah leh tahu
ewaaahhh....."rajin jiran baru masak hari-hari"
oppssss........

Tapi....itu blender pun berkhidmat garkk
aku selalu buat stok lada kisar.
Rebus lada kering bebanyak...pastu blend...simpan dalam peti ais

senang if nak masak sambal ke apa...
stok lada kisar dah ada...
tinggal potong bawang2 jer....so, jimat masa
almaklum ler......
wife yang bekerja nie.....masa di dapur adalah terhad bila hari2 biasa tu...
kalau waktu cuti tu...takpelah jugak gigih nak menumbuk lada tu kan...


.

13 comments:

~izan~ said...

izan pun suka tumbuk sbb nk masak sikit,kalau nak blend,tak jejak mata bender tu,tak hancur pun lada n bwg hihi..tp kalau msak byk2,ha izan blend =)

tp rasa tumbuk dgn mesin lain kan..

lieyalatif said...

BETUL TU ZANA, tumbuk ngan blend lain rasenye ....tapi aku jenis nak masak barule potong cili n bawang bagai, pastu blend sekali ...tak rajin aku mcm ko...lagi pun aku masak boleh dikire...weekend jek masak tu pun kalo takde hal nak keluar.....so kalo buat stok cili tu jawabnye naik kulat laa ha ha ha

atty's said...

sebut pasal guna blender atau lesung ni.

kty selalu dia kata kan kuno oleh mak kty or anak dara ku..sbb kalau cili kering tu dah tentulah kita guna blender kalau blend buat stok kan ..

tp kalau cili api ke..lada merah ke..mmg kty tumbuk kalau nak masak ikan berlada ke.nak masak lemak cili api ke.sbb tak suka blend, nanti dia mcm hancur sgt..lagi pun cam tak kick je rasanya..

norhidana said...

mmg lain rasanyer, aku suke gune tumbuk ngn `lumpang` je,cume time2 nk bt sambal bnyak2 or nk bt stok bhn kisar je baru gune blende kalu tak... sbb kalu tumbuk tu rasanyer lg best

Sidratul Muntaha said...

even jamie oliver dgn garry masterchef aussie pun suke giler dgn mortar and pestle ni

rasp said...

i pun suka tumbuk beb...
baru feel...tapi itu blender pun penting...
mcm u gak ler...
utk buat kisar lada kering tu...

Irma Ruhani said...

Aku suka guna blender...senang tak banyak perlukan tenaga. even nak buat perencah nasi goreng dan sambal belacan pun aku blend jer semua....haha gila pemalaskan...

aanie said...

sy pun suka tumbuk bawang pakai lesung..
stok cili tu pun sy buat..tp selalu naik kulat..rupanya mak kata kena letak kat tmpt beku sb sy jarang masak..hehe...

Dee said...

kalau cili kering tu dee pakai je blender..tp kalau rencah utk nasi goreng, masak lemak, dee lagi suka tumbuk..

ada sorang kwn yg setiap kali member kahwin mmg dia bagi hadiah lesung batu..sgt berguna ok..hehehe..

akiratoriza said...

aku pun sm mcm ko, still nk gm lesung batu tumbuk bahan nk memsk rs puashati sgt, tp yg klakarnya biler nk tumbuk cili api kemain jauh duduk sebab takut terkene kt mata... hihihiii

zh-ena said...

ena suka tumbuk dlm batu lesung sedappppp..blender guna untuk blend cili api jea

Neeza.Areef said...

klu nk menggoreng nasik wajib pkai lesungg..baru kaw

Cik Nurul Pinky said...

Tumbuk baru ada perasaan sikit kak lagipun masakan bertambah enak tapi kalau dan lambat mesin ajelah hahahaha