Step by step k
gigih aku snap 1 persatu yerk demi korang-korang tersayang
Bahan utama
macaroni - agak2 1/2 paket tu ler
Rebus sampai kembang
bila dah kembang....toskan utk keringkan
Then bahan2 untuk buat sos merah
Act utk sos merah nie mcm korang nak buat sos spageti tu jer...
Bahan2 nya :
Cendawan butan
Bawan merah & Bawang putih yang di cincang
Daging kisar
Sos Prego
Cara-caranya :
Panaskan minyak. Cam biasalah kan...
Tumis bawang merah and bawang putih hingga layu or naik bau.
Masukkan daging cincang..masak hingga daging cincang tu masak.
then curahkan sos prego
tambah sikit ari
letak black peper sikit..
garam dan perasa secukupnya..
masukkan plak cendawan yang dah di potong kecik2 tu
Biarkan semua bahan hingga mendidih
Rasa tu agak2 korang ler....
tak perlu terlalu masam mcm soso spageti tu..balance kan antara rasa ikut tekak korang yerk
then
bahan untuk sos putih
5 biji telur
1 tin susu cair
Serbuk lada hitam
garam
gula
pecahkan telur
pukul telur...tak perlu kembang pun....just utk ratakan jer antara setiap biji telur tu
tuang susu cair....sukatan ikut berapa banyak macaroni yang korang rebus tu..
if 1/2 bungkus tu..cukup separuh tin nie jer...
masukkan serbuk lada hitam
garam and gula
Masukkan macaroni yang telah sejuk dalam adunan sos putih
gaul bagi sebati
then, masukkan plak sos merah
gaul2 lagi bagi sebati.
gris loyang ngan marjerin...then letak kertas lapik tu..untuk memudahkan
nak keluarkan macaroni tu bila dah siap di bakar...
habiskan adunan
then baru ler letak Mozarella Cheese kat atas adunan tu
lagi banyak cheese tu korang tabur..
lagi ummmppppp
laling hubby aku suka banget kalau letak cheese bebanyak..
tekan2 sikit bagi dia padat.
Masukkan dalam oven
Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama lebih kuran g45 minit atau sehingga macaroni tu masak betul...
dah siap masak
boleh ler di hidangkan
sedap di makan panas or sejuk
and boleh simpan 2-3 hari selagi tak habis..
janji masuk peti sejuk yerk...
Selalu kalau kat rumah nie
bertahan 2 hari jer...
sedap di makan ngan sos cili thai..
fuh!....
sedar tak sedar....separuh tu pun boleh habis!
Ok
SELAMAT MENCUBA.
16 comments:
dapnyer..resepi ko ni lain sket dari resepi aku. nk try la nnti. tq for sharing.
tenkiu zana..aku suka mkn makaroni bakar ni tp org lain dlm umah x suka...huhuhu nak buat rasa rugi jer...
bila lah nak jadi jiran zana nie.huhuhuuhuh..
yang..
naper ko tak buat bechamel sauce?
tu lagi sedap
lagi satu,kuah tomamto tu nak lagi pekat ko ganti air tu dgn susu segar..
mgm terbaekk..
mmg tak smpai sehari la bertahan..
abis sekelip mate..
ko buat aku lapo la ptg2 nih
dapnya.....
hehehe lengkali nk cuba sos cam mama setot gtau le
fuhh, cam sedap je ni....tunggu kerajinan la nak buat...hehe....
Tq Zana..share resipi ni. Nanti akak nak try juga la
saje tau....terliur iolss...nk wat gak ar pasni
wahaaaa tq my fren...
senang gk nih..wajib aku cube nih...
tak sbr nyer
dah lama t'ingin nak buat tp blm penah try lagik... tgk kat sini mcm mudah jer...blh la buat utk b/fast weekend ni.
wah...bagus2 zana...mmg step by step...aku dah print terus ko hahaahah....nanti nak cube laaa...ade sepeket makaroni tu kat umah...tgl cari bahan sikit2 jek.....
sedapnya...dah la belum bekfes lagi ni...adoi la...
wow..mabelesnyaaa...dgn step by step gini lg npk senang
sedap n mengiurkan... wallah...
boleh la refer sini kalau tetiba lidah gatal nk makan makaroni bakar..hehe
i nie mmg suka makan makaroni nie..
tapi famili i sorang pun tak suka...
mmg terkecur i tgk nie...
Post a Comment