Followers

Thursday, November 10, 2011

From my Lil Kitchen : Macaroni Bakar

ok
Step by step k
gigih aku snap 1 persatu yerk demi korang-korang tersayang

Bahan utama
macaroni - agak2 1/2 paket tu ler


Rebus sampai kembang


bila dah kembang....toskan utk keringkan 


Then bahan2 untuk buat sos merah
Act utk sos merah nie mcm korang nak buat sos spageti tu jer...

Bahan2 nya :
Cendawan butan
Bawan merah & Bawang putih yang di cincang
Daging kisar
Sos Prego
Cara-caranya :

Panaskan minyak. Cam biasalah kan...


Tumis bawang merah and bawang putih hingga layu or naik bau.


Masukkan daging cincang..masak hingga daging cincang tu masak.


then curahkan sos prego


tambah sikit ari


letak black peper sikit..


garam dan perasa secukupnya..


masukkan plak cendawan yang dah di potong kecik2 tu


Biarkan semua bahan hingga mendidih
Rasa tu agak2 korang ler....
tak perlu terlalu masam mcm soso spageti tu..balance kan antara rasa ikut tekak korang yerk


then
bahan untuk sos putih
5 biji telur
1 tin susu cair
Serbuk lada hitam
garam
gula


pecahkan telur


pukul telur...tak perlu kembang pun....just utk ratakan jer antara setiap biji telur tu


tuang susu cair....sukatan ikut berapa banyak macaroni yang korang rebus tu..
if 1/2 bungkus tu..cukup separuh tin nie jer...


masukkan serbuk lada hitam


garam and gula

Bila dah gaul sebati semua adunan telur dan susu tu

Masukkan macaroni yang telah sejuk dalam adunan sos putih


gaul bagi sebati

then, masukkan plak sos merah


gaul2 lagi bagi sebati.


gris loyang ngan marjerin...then letak kertas lapik tu..untuk memudahkan
nak keluarkan macaroni tu bila dah siap di bakar...


habiskan adunan
then baru ler letak Mozarella Cheese kat atas adunan tu
lagi banyak cheese tu korang tabur..
lagi ummmppppp

laling hubby aku suka banget kalau letak cheese bebanyak..

tekan2 sikit bagi dia padat.


Masukkan dalam oven
Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama lebih kuran g45 minit atau sehingga macaroni tu masak betul...


dah siap masak
boleh ler di hidangkan
sedap di makan panas or sejuk
and boleh simpan 2-3 hari selagi tak habis..
janji masuk peti sejuk yerk...

Selalu kalau kat rumah nie
bertahan 2 hari jer...
sedap di makan ngan sos cili thai..
fuh!....
sedar tak sedar....separuh tu pun boleh habis!

Ok
SELAMAT MENCUBA.

16 comments:

onniesham said...

dapnyer..resepi ko ni lain sket dari resepi aku. nk try la nnti. tq for sharing.

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

tenkiu zana..aku suka mkn makaroni bakar ni tp org lain dlm umah x suka...huhuhu nak buat rasa rugi jer...

atty's said...

bila lah nak jadi jiran zana nie.huhuhuuhuh..

Sidratul Muntaha said...

yang..
naper ko tak buat bechamel sauce?
tu lagi sedap
lagi satu,kuah tomamto tu nak lagi pekat ko ganti air tu dgn susu segar..
mgm terbaekk..
mmg tak smpai sehari la bertahan..
abis sekelip mate..
ko buat aku lapo la ptg2 nih

Lelord said...

dapnya.....
hehehe lengkali nk cuba sos cam mama setot gtau le

aanie said...

fuhh, cam sedap je ni....tunggu kerajinan la nak buat...hehe....

Emy Omar said...

Tq Zana..share resipi ni. Nanti akak nak try juga la

Jasfyra said...

saje tau....terliur iolss...nk wat gak ar pasni

norhidana said...

wahaaaa tq my fren...
senang gk nih..wajib aku cube nih...
tak sbr nyer

Mamamya said...

dah lama t'ingin nak buat tp blm penah try lagik... tgk kat sini mcm mudah jer...blh la buat utk b/fast weekend ni.

lieyalatif said...

wah...bagus2 zana...mmg step by step...aku dah print terus ko hahaahah....nanti nak cube laaa...ade sepeket makaroni tu kat umah...tgl cari bahan sikit2 jek.....

wahida said...

sedapnya...dah la belum bekfes lagi ni...adoi la...

Neeza.Areef said...

wow..mabelesnyaaa...dgn step by step gini lg npk senang

akiratoriza said...

sedap n mengiurkan... wallah...

Maya Mayana said...

boleh la refer sini kalau tetiba lidah gatal nk makan makaroni bakar..hehe

rasp said...

i nie mmg suka makan makaroni nie..
tapi famili i sorang pun tak suka...
mmg terkecur i tgk nie...