Followers

Friday, April 6, 2012

Resepi Kek Pisang Coklat

Kek Pisang Coklat Versi Zana Nordin

Malu den....ada ke patut si Ayu yang dah terror buat macam-macam kek tu pi tanya resepi kek pisang sempoi aku nie...adeh ayu....tak sesuai tau..ko lagi terror buat kek...malu plak nak share...tp dah orang bertanya...apa salahnya berkongsi..ye tak...

Resepi aku lupa mana aku cilok
tp sepatutnya kek pisang nie di kukus...tp aku derhaka pergi hantar masuk oven.....kek pisang derhaka patut nama dia....tp aku suka coz' texture dia padat2 lembut giteww.......and menambahkan lagi sedap dia nak2 bila makan time pasang2 baru keluar oven tu...tepi2 dia tu garingggg......


Resepi nya :


Bahan-bahannya:

2 cwn tepung gandum
3 tsp baking powder z (aku letak 1 sudu jerr....tu pasal tak naik kottt)
1/2 tsp soda bikarbonate
1 camca garam (aku tak letak punnnnn)
3/4 cwn gula pasir
2 biji telur
1/ 1/2 cwn pisang (yang nie aku letak ikut suka tekak aku nak letak...last tu aku buat ada ler dekat 10 biji pisang kecik2 tu)
1 cwn butter/minyak masak
1 camca esen vanila
coklat button/coklat chip (van houten) - nie tambahan utk versi aku

Cara2nya :

1. Pukul telur dgn gula(hingga kembng)
2. Pisang di lenyek + esen (masukkan dalam adunan telur + gula)
3. Masukkan butter atau minyak masak
4. Masukkan tepung+garam+baking powder+soda bikarbonate
5. Masukkan coklat button/coklat chip. Gaul rata.
5. Kukus (1 jam) - aku bakar dalam 1 jam gark lerrrrrrrr


*** saya half day hari nie. Ada tournament Bowling kat Leisure Mall johor. Ntah pukul berapa ler balik malam nie....adeh!

 

7 comments:

Sidratul Muntaha said...

wei..
aku tak terer mana la weih.
tapi aku suke belajo and cuba resepi yg menjadi.
ko ni.
jgn rendah diri sgt sbb ko lagi tinggi dari aku!
ahahah..
tq beb.
aku akan cuba resepi ni..
mcmana rasanya...
*sayang ko ketat2!

norhidana said...

msti sedap nih.... ala ko tuh kadang2 resepi stiap org msti ada skit2 lain... itu yg istimewa...

aku nih lg lah mls membaking2

onniesham said...

vavava knmain rajin membaking. gebu je kek tu ha.

eh ko x pi bash gedek2 yeh? x dpt la nk muah2 ngan ko. lama giler kita x jmpa kan?

Maya Mayana said...

okela tu dr aku buat lembik la pastu rentung la..terus malass..haha

TyRa AthiRaH said...

wah..nmpak sedap niey..patot semalam singgah lar kedai anto..baru lar dpt komen..hikhikhik..
follow jgn tak follow..hehe
saye bdk baru belajar..
by: http://senyumpeaceklik.blogspot.com

Iena Eliena said...

Blogwalking here...

cik iena follow your blog..
follow my blog juga ye(^_~)
www.ienaeliena.com

mama rifQy said...

wahh..macam best je..kite ni mmg jenis malas sungguh nak buat kek!ehhehehhee..makan suke,buat malas!boleh??