Followers

Monday, April 9, 2012

Duhai adik-adik di luar sana esp perempuan

sebenarnya nak citer benda lain....tp tak transfer gambar lagi...so, layan citer lain jer dulu yerkk

Semalam adalah hari meronda-ronda......tapi itu later i  citer yerk
apa yang aku nak citer nie rasanya more serius dan perlu di ambil iktibar oleh adik-adik perempuan di luar sana....

Adik-adik sayang...jangan lah mudah percaya pada lelaki dengan begitu cepat.....take time....ambil masa betul kenal dia...tp itupun belum menjamin untuk kita percaya dia lagi selagi dia tidak bergelar seorang SUAMI pada kita....jadikan citer akak nie sebagai iktibar.

Keluar dari kedai CD....aku tengok ada sorang gurl nie dok nangis2 sambil dikerumi dek beberapa lelaki....terlintas dihati nak bertanya kenapa...yelah...nampak mcm lain macam jer......bila tanya...rupa-rupanya barang-barang dia kat bilik hotel hilang masa dia keluar cari makan sekejap. Laptop and handphone yang hilang.....bila tengok yang lelain tu sibuk bertanya jer lebih....aku pandang hubby aku...hubby aku pandang aku....takpelah...kita tolong.....aku bawa gurl tu pergi hotel yang dia check in...tanya kat auntie yang duduk kat reception tu.....tp tak membantu langsung....aku ajak gurl tu buat report polis.....nasib baik dia ok even mmg nampak sangat gurl tu dalam keadaan ketakutan...menggigil2 ....nak kesian pun benda dah jadi.

Dalam kereta on the way ke balai police...aku nyibuk ler tanya macam kat gurl tu...yelah....pelik gark....check in hotel murah mcam tu.....then bila aku tengok dia punya takut lain macam.....aku syak something.....sure dia nye jumpa lelaki tanpa pengetahuan mak bapak dia....YUP....suara hati aku TEPAT.  Bila that gurl bercerita, rupa-rupanya.....dia turun KLUANG semata nak jumpa one boy nie....ala-ala blind date ler...kenal baru seminggu bila tersalah hantar mesej kat phone memasing.....

Alahai dik......baru seminggu kamu dah percaya nak jumpa dia.....jumpa plak jauh sampai ke Kluang nie...kenapa tak jumpa kat tempat awak jer dik..apa-apa hal berlaku...dah tentu2 ler kat tempat awak...mak bapak dekat..kawan-kawan dekat...nie kalau dah jauh macam nie.....sapa nak tolong dik....

Then..yang buat aku terkilan lagi.....gurl nie bukan ler jenis yang tak habis sekolah yang tak boleh nak fikir baik buruk perbuatan dia......belajar kat kolej swasta ...ambil course JURURAWAT....then now tengah buat praktikal kat hospitak kerajaan kat johor.....see, dah cukup akak fikiran untuk berfikir mana yang baik mana  yang buruk......and semata nak jumpa boy yang dia baru kenal seminggu tu...sanggup ponteng praktikal hari nie.  Duhai dik.....tak terfikir ker  dik...dah ler datang sorang-sorang kat bandar orang.....nak jumpa plak lelaki yang tak dikenali...tak takut kerr dik....nie kalau ler gurl tu adik aku..mau aku lekuk-lekuk kepala dia...nasib anak orang......

One time after buat report....before jumpa pegawai bertugas......that boy ada called that gurl.....tanya kat mana.....si gurl tu boleh plak menangis2 suruh boy tu pulangkan barang2 dia yang hilang tu......aku rasa mcm nak cekik2 jer gurl tu....ko nangis2 macam nak pengsan.....pun belum tentu boy tu yang ambil barang ko....kenapa lah ko tak suruh jer boy tu datang ke balai polis...senang kan cerita.....nie nangis2 macam nak pengsan...kalau aku jadi boy tu pun..baik2 berniat baik...kena macam tu.....selamat jalan arrrrrrrrr dik oo dik.

Btw....aku tak tunggu pun sampai siap semuanya......dapat bawa that gurl pergi balai polis buat report..temankan dia...then bawa jumpa ngan pegawai yg incharge plak lepas tu...tu pun aku rasa dah cukup kot.....bukan tak nak tunggu sampai semua prosedur selesai......sampai takat tu pun dah almost pukul 10 dah...esok akak  nie nak kerja...anak akak pun dah mengantuk...maka aku ckp ngan en laling hubby........"jom lah papa kita balik...biar polis jer yang uruskan and handle budak tu......."...ngan tak dinner lagi kitaorg tau coz' ingatkan balik dari kedai CD tu...terus balik rumah nak masak...tp dah sangkut plak ngan masalah mcm tu......takpelah....mana yang larat di bantu.....insya allah di bantu.....takut plak nanti pegawai polis tu suruh aku bawa gurl tu balik rumah..tak ke naya...mana aku nak kerja esoknya..mana budak tu aku tak kenal..buatnya kat rumah aku nanti dia buat macam-macam..tak kena nya......setakat tu jerlah mampu aku tolong.

So...pesanan aku sebagai seorang KAKAK buat adik-adik di luar sana......tolong lah adik-adik....nak berkawan dengan lelaki bukan tak boleh..........boleh.....tapi jangan mudah percaya.....jangan mudah nak jumpa secara berdua-duaan...banyak buruk dari baiknya.....itu baru hilang harta benda.....kalau dah hilang maruah...atau terus hilang dari pandangan kedua ibu bapa awak macam mana...dunia sekarang bukan macam dulu....sedangkan anak-anak kecil pun boleh jadi mangsa...inikan pula kamu yang dah bergelar gadis....Subhanaallah.....

Nak berjumpa boleh...bawa kawan walaupun seorang.....jumpa di tempat yang selamat....jangan lah sampai pergi ke tempat orang yang awak tak tahu pun keadaannya macam mana.....bila kita berdua....sekurangn-kurangnya kita ada kawan kalau apa-apa terjadi dik!...nie kalau dah sorang-sorang...dengan mak ayah tak tahu.....sapa nak tolong awak kalau jadi apa-apa!

1 lagi pesan akak.....nak kemana-manapun..minta IZIN dari ibu ada ayah.....jangan main sembunyi2 dik...tak selamat kita nanti.....

Fikir-fikirkan lah.

13 comments:

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

mcm2 ye zana.. ermm aku plak mlm minggu ari tu nampak kapel bergaduh, siap tolak menolak..,aku rasa yg makwe tu siap kena lempang lagi.. ermm macam2..

lieyalatif said...

first, aku kagum sebab ko ngan hemlin volunteer nak tolong that gurl zana..sikap yg mmg harus dipuji......tak ramai yg akan buat mcm ko ni...semoga Allah balas jasa baik ko...

second, tu laa yg jadi skrang....kite ni ade anak pompuan mmg kene beringat pasal hal2 gini...hope anak kite tak laa jadi mcm nie....risau kalo jadi kes rogol ke ape....lagi laa byk akibatnye nanti.....

LYAfrina said...

ITULAH BDK2 SKARANG..BARU KNL TP DAH SANGGUP BUAT APA SAJE.. APA2 PON.KISAH NI JDKAN PGAJARAN..JADIKAN IKTIBAR..N SAMA KT MJAGA ANK KITA..

atty's said...

itulah yg paling kita takut ngn budak2 skrg, terlalu berani..harap tak jadi pada anak2 kita..amin

Dee said...

menakutkan betul..zaman kita dulu..dating pun bwk kawan..org pegang tgn pun ingat dah boleh mengandung..gila naif..tp budak2 skrg terlebih berani lah..

Jasfyra said...

ya Allah..takut baca kisah2 cmni.harap sgt ank2 kita xterjebak ngn peraka mcm ni kn..ish!! ni yg rasa nk benti keje je jaga ank 24 jam ni..hehe

Neeza.Areef said...

pg td baca kt status ko yg ni complete skit cte
aku igt dia dok otel primecity ke alahai brani dia duk otel murah..
berani btl lah budak nih
sbb salah anto sms je seminggu kenal dah jmpa..aduh2..
salute kt korang tlg budak ni bwk g balai..slebihnya bio lah polis yg setel camne pggl mak ayah dia ke kan..
jauhkan la perkara mcm ni tejadi kt ahli kuarga kita

rasp said...

baik kak, adik menurut perintah hehehehehe....

ok ok serius....

syabas sis, sbb u & hubby begitu prihatin dgn keadaan gurl tu...

tapi mmg pelik and menakutkan tengok kids nowadays...
"CINTA" punya pasal, apa2 pun sanggup buat...

i doakan smoga anak2 kita dilindungiNya selalu dan dijauhkan dari gejala2 negatif....

mama rifQy said...

Tuh la kan zana..skang ni macam2 boleh jadi.Tapi kdg2 budak2 ni mmg jenis tak takut.lagi perempuan.remaja..kalo kite ni,nak g mane2 takut.huhu

ieda said...

adoiii benda2 macam nie selalu berlaku , nak2 zaman skrg nie , benda dlm rumah boleh hilang inikan tempat lain ..

geram jugak ngan budak perempuan tuu , dia x berhati2 langsung .. remaja zaman skrg x sama macam dulu , kita dulu manalahh nak berani kuar ngan kawan2 kalau tanpa izin kawan ..
bila dah jadi macam nie baru rasa takut

onniesham said...

ini la dia masalah sosial zmn skarang. hopefully x trjadi kat anak2 kita ni.

tp tu la..tetap jugak aku nk mengata.. nmpk sgt yg pompuan tu gatal kan..kalo x, xkan sggup dtg kluang jmpa org lelaki yg baru sminggu dia kenal. ami ko dah trkena... ni jd pengajaran kat dia..tu pon kalo dia serik la kannn

Sidratul Muntaha said...

inilah kerisauan mak bpk skrg..
jgnkan mak bpk
kita2 yg dah kwin ni dh ade anak,pening mikiornya esok.
nauzubillah.
mintaklah dijauhkan..

MammaSun said...

baik nyer korang tlg bawakan budak tu buat report bagai...semoga budak pompuan tu insaf....