Followers

Friday, May 18, 2012

Melayan Anak Demam

Semalam zana EL, Batrice demam......
Petang rabu tu MIL ada called informed yang badan Batrice panas since balik dari school......and kebetulan papa dia ke johor ada urusan....maka balik dari office tu, terus ler Zana ambil Batrice kat rumah nenek dia then ke hospital........

Alhamdulillah....just demam biasa.....Zana paling risau kalau asthma dia datang......tp nasib baik kali nie demam biasa and ada infection sikit kat tekak......so, no wories.

Muka budak tak bermaya otw ke hospital.  Berbalut sakan....kat kepala tu towel lembap.....nak kasi panas tu reda sikit.....then towel purple tu dia claim sejuk....nasib baik nenek bekalkan towel tu...boleh ler tutup badan dia.


Malam tu...cam biasa ler bila anak demam kan...Zana memang tak cukup tido...kejap2 bangun check suku badan dia........pastu bagi makan ubat.......time badan dia panas sangat2....gigih kejut Batrice untuk mandi...yup!...dah jadi kebiasaan Zana if Batrice demam then suhu dia tinggi....akan mandikan dia even tengah2 malam sekalipun......then bila dia tido tu.....memang akan sentiasa lap kan badan kaki tangan celah2 ketiak and peha ngan towel basah......tak lupa towel lembap kat dahi ataupun nak mudah...letak Cool Fever.....nie dari pembacaan Zana ler......coz' nak cepat turunkan panas dia....

Pakaian plak...mmg Zana akan pakaikan Batrice baju2 nipis.....untuk mudahkan haba panas badan dia keluar.........

He he he..panjang plak bebel yerk......pepagi bukak mata.....Batrice kata lapar....then nak makan makaroni sup.......sian anak mama....maka gigih mama dia rebus macaroni jam 6.30 pagi kengkonon nak buat makaroni sup....sudahnya...sup kemana...jadi makaroni goreng........


gini ler rupa makaroni requested dari Batrice....patut dia minta sup...tp mama nak senang, buat makaroni goreng.....goreng bodo2 jer pun.....letak daging  cincang sikit....then tumis bawang putih, lada then sos spagetti sikit....nak cover pedas utk budak kecik nie...letak ler kicap manis sikit.....ngan takde sayur nya.....


ewah...model Dutch Lady...now, mmg stok air kotak nie nak kena ada dlm freezer...


mulut mengunyah...mata tetap pandang tv....


kena paksa suap baru ler bersuap...kalau tak leka ngadap astro ceria.


Dapat ler habis setengah pinggan tu....lepas tu dia muntah....

Tengahari plak.......beli lauk ketam coz' Batrice memang suka ketam...
nak pancing mood dia makan......tu pun tak byk dia makan nasi....meratah ketam jer pun.


amacam...nampak cam pedas erkkk!...tak pedas pun sebenarnya....pedas lite-lite jer....
kata nak bagi budak sakit tu makan kan.....
cuma kali nie isi tak berapa nak manis ....
pastu kecik2....
tu pun 3 ekor harga dah RM13.......

10 comments:

atty's said...

sian balqis tak sihat..rajin makan ubat ye..getwell soon

sedapnya ketam..unty jeles nie

lieyalatif said...

SIANNYE batrice....betul tu zana, aku pun selalu buat cam ko...dah besar2 mcm ni mmg aku mandikan jek...baru puas dpt basahkan satu badan kan.....dayyan pun aku buat camtu....bagi je die main air kat sinki...risau anak demam panas ni...takut suhu tinggi....

hope batrice cpt sembuh....eloknye ko masakkan sup2....tu berminyak tu, tu yg die muntah2 kot....tekak tak sedap lagi.....

Karukord Jagau's said...

semoga cepat sembuh ye... :)

rasp said...

memang risau bila anak2 demam...
nak tidor pun confirm tak leh tidor nyenyak kan....
hopefully dia dah sihat lah by now....

norhidana said...

alahai sian nyer zana... kalu aku pun serba tak kena dibuatnyer...
ko masakkan sup ngn bubur je dulu lah kt batrice tuh sian dia.... jgn la asma dia menyerang yek dh demam2 nih

Neeza.Areef said...

bagus zana bubuh tuala basah tuh..cuma kdg2 mood tgh demam ni lain..tuala tu dia x mau letak..nk letak cool fever pun begaduh2 hehe

cpt la sihat ye batrice

ieda said...

Haziq pun sama demam, batuk, selsema. Pkl 2am ke ats mmg tdo sbb time tu bdn dia mmg pns,kena sentiasa jelum.

Semalam kena buat blood test lagi.huhu...
http://mypage-ieda.blogspot.com/2012/05/haziq-demam-blood-test.html

wanie said...

siannye batrice..dah sihat tak zana..semoga cepat sembuh..

elok ye si batrice makan pedas...si irfan ni pedas sikit pun dia tak tahan

ellynadyra said...

tahan gak pedas si batrice ni kan...demam tapi masih ada appetite....

armouris said...

terjumpa info ni, pasal demam…. sharing is caring :) - Cara Redakan Panas Demam Dengan Mudah