Followers

Tuesday, June 26, 2012

Cameron Highland Trip - Day 1

comel tak kasut kami?
he he he.....
pantang nak bercuti or berjalan jauh2 sikit...mula leraku sibuk cari kasut baru....ha ha ha
peel menurun ker Batrice plak....siap pilih kaler gold...tak nak kaler lain....
belum pergi mama ko dah bankrupt...


kami pergi berdua....
ikut rombongan office......tu yang En. papa kena tinggal tu..
murah jer pun.....bayar RM35 untuk dewasa and RM20 untuk bebudak....
bayaran transport pergi balik then tempat tinggal sekali...murah kan...
he he he.....tu yang gedik-gedik nak ikut tu.


yang dua orang di atas nie memang muka excited.....
Batrice 1st time naik ke Cameron....aku plak after 10 tahun harus baru nak naik balik
tp muka orang ketiga dalam gambar di bawah adalah muka tak redha kena tinggal....
keh keh keh ......en Laling Hubby ada kerja...
maka tinggal lah yerk....


Janji pukul 6.40 keluar.....tp last2 pukul 7.30 gark ler baru nampak bayang bas....aku tunggu kat tol Ayer Hitam....biasalah...bila dah ramai2 kan......tp dah pesan awal-awal kat kawan yang dalam bas...once  bas bertolak dari Simpang Renggam terus hello hello aku...leh keluar rumah.....tol ayer hitam ngan rumah tak jauh.....


Berhenti breakfast kat RnR Pagoh...


makan Tosai cicah kari ayam pedas melengit......RM4...fuh!...seketul ayam jer pun...and sekeping tosai.....mahal!..pakkal jer nak isi perut kan..


haitt.....ini budak memang pantang nampak Playground.......
sure nak menyinggah gark...nasib ler yang lelain gi toilet.....dapat ler panas-panaskan badan dia kat sini..


chop!...budak super comel.......comel kan Alif..anak officemate...geram tul aku...
duduk plak kat seat depan kitaorang.....puas ler..

Pukul 1.30 mcm tu....berhenti kat RnR tapah...solat and lucnh.....murah plak kat sini.....
and lauk pun sedap......after 1 hour berhenti rehat2 kan badan, solat and makan...gerak balik
driver ikut jalan Simpang Pulai coz' dia kata kalau ikut tapah...mau semua atas bas muntah belahak....
ok jalan ikut Simpang Pulai nie...beh kurang mcam nak naik Genting...


tu dia....pemandangan bila dah sampai kat atas..
semua tanah di teroka untuk tanam sayur, tanam bunga tanam apa2 lagi yang patut....
dalam kagum tu terdetik dalam hati.....macam mana lah tak rosak bumi nie...
setiap inci sudut tanah di teroka......
tp itu harga yang perlu di bayar untuk sebuah kehidupan...


We'll stay kat KoMardi rest house......
alhamdulillah....selesa.
later aku update citer pasal rest house KoMARDI nie yerk..
so...sapa2 yang datang CH nie......esp yang pergi berkeluarga besar....boleh ler sewa kat sini....
murah....selesa...bersih....


Lepas mandi and rehat2....pukul 6.30 kitaorang keluar ke Pasar Malam Brincang...
yang orang dok sebut-sebut tu....
he he he.....excited......tp tulah...coz' naik bas..maka bas kena parking kat bawah.....dari bas...berjalan ler berbondong2 kami semua nak ke Pasar Malam Brincang tu......semput mak!
nasib baik anak dara tu tak minta dukung....kalau tak aku rela duduk kat bas jer...


Before ke Pasar Malam...singgah foodcourt makan....tp aku tak makan ler
he he eh.....kawan-kawan yang makan..mak tak lapar lagi...
badan besar...tp perut mak kecik jerrrrr
just order air and sate 10 cucuk...tu pun tak habis..makan kongi-kongsi.


kembar tak seiras...he he he
uitt...merahnya bibir mama Batrice tu erkk...dah sama kaler ngan awning tudung dah....


lepas dah makan.....menyambung perjalanan ke Pasar malam plak.
fuh.......ramainya orang...
kiri kanan penuh ngan orang berjualan...
sebelah kanan orang jual bahan-bahan basah cam pokok kaktus, jagung, strawberry.....pastu ada a few gerai yang jual bantal2 strawberry...fm,
then sebelah kiri plak orang berjualan baju.....goreng-gorengan..
habis kiri kanan kami membeli
merengkek2 memasing menjinjit beg plastik hasil borongan...


nampak muka kusut tu....
tu ada ler benda yang dia nak mama dia tak bagi...
semua benda dia nak...geram jer......
he he he.....kat sini memborong jagung mutiara and strawberry...
jagung mutiara selonggok rm10....banyak plak tu...yang penting jagung nyer makan camtu jer pun dah sedap...
Strawberry plak...kami dapat borong 1 bekas = 5 paket besar strawberry ngan harga RM30..murah ke mahal? pada aku dah cukup murah ler tu.......kongsi ngan Yati.
tak lupa kaktus....7 pokok = RM10.
kiri kanan tangan penuh...
adeh!...tp yang membuatkan berat si jagung tu ler.....


he he he ....makanan femes kat CH...strawberry coklat..
2 round kami memborong strawberry coklat ne..
yang 1st gark sedap coz' coklat nya cair....
yang nie cepat jer coklat tu beku....tak feeling sangat...
if ngan coklat yang cair tu...feeling dia lebih sikit..


he he he.....dengan hasil borongan...
giler banyak erkkk...
menggigih mengangkat naik bas balik


Batrice ada peminat kat sana
ada sekor kupu-kupu erk...or kumbang...aku pun tak tahu ler..
dok melekat kat seluar Batrice tak terbang-terbang...


ko tengok...dia bukan reti takut pun..
selamba jer dia pegang...mak ko jugak yang dah terkinja2..kalau suruh pegang.


fuh! bayangkan dari pukul 6.30 sampai ke pukul 10 mlm kami kat Pasar Malam tu....
memang puas ler pusing...siap boleh patah balik beli barang yang tertinggal nak beli...
kesimpulannya....kena pepandai pilih gerai...ada gerai boleh dapat murah...ada gerai harga tak murah..
tips : jangan terus membeli.....jalan2 dulu kat depan-depan nanti surea ada lagi...and sure harga murah lagi

zana beli FM 6 pcs = RM10
kawan beli 5 pcs = RM10 ada tu 3 pcs = RM10
bantal-bantal strawberry tu pun....tawar bebetul..insya allah boleh dapat harga murah.

Balik bilik...mandi......pastu makan...siap tapau makanan lagi....
lepas makan...memasing masuk bilik...
fuh! dia punya sejuk...tak on kipas pun sejuk dah sampai ke tulang
bayangkan cadar pun rasa sejuk...nasib baik ler bawak extra blanket.....
puas ler anak dara tu tido berselubung dari hujung kaki sampai hujung kepala...tak bangun...


 

7 comments:

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

ni yg buat aku stress..thn ni aku x naik CH lg..huhuhu sebelum posa ni aku kena naik gak ni....x menahan ngan jagung mutiara yg sedap tu... zana korang ada singgah KEA farm x? sana lg murah jualannya...

onniesham said...

pegi CH mmg bes giler. Sronok mmbeli pon yer. Jagung mutiara tu sedap giler kan. Kalo kt CH wajib mkn puas2 kt sana. Kat pasar malam tu leh dpt murah jugak brg2. Tp kena pndai tawar gak kan.

i love CH very much. Tak sabar nk ke sana lg.

lieyalatif said...

best tu zana buat trip gini kan.....syok taugi ngan kawan2 kerja...takde laa gi kursus baru dpt gi jalan...ni mmg khas tuk gi cuti2.....boleh dibuat lagi tu zana..jadikan acara tahunan gitu heheeheheh.....

mmg sakan ko memborong...penoh satu meja tu hah...tapi mmg betul pun, jagung tu wajib belik...rugi woo kalo tak beli.....dah le kat CH jek ade.....

batrice gak syok dpt jalan2...enjoy jek die..senangkan anak dah besar camni, tak byk songeh org kate.....

atty's said...

kty last naik cameran rasanya tahun 2005 kalau tak silap..bila ntah nak naik lagi

Neeza.Areef said...

cayalah batrice brani pegang..klu anak aku dah jerit2 pekik2 mintak dibuang nya natang tu

pndai ko tawar menawar
gitu lah
klu aku pn selagi daya aku tawo

Lily@MamaZaraZareef said...

wahhhh..baru balik CH yek..punye sakan memborong kat pasar malam tu..bestnyer..=D..kitorang insyaAllah weken ni nk ke sana jugak..tp just short trip 2d1n jek sbb on the way nak ke penang tpt husbnd kursus..=)

ellynadyra said...

sweetnya kasut 2 branak nih