Followers

Wednesday, August 29, 2012

Cerita Seminggu di Hari Raya kami

Taraaaaa....
akhirnya.....tp zana buat sekali harung jer lah yerk citer raya tahun nie.....
malas plak nak up bebanyak entry.....

This year turn beraya di Kluang....memang dari start kawen kami buat sistem giliran...walaupun kampung memasing tu takde ler jauh mana....tp demi keadilan...chewah....harus ler bergilir2.....

A few day before raya tu, En Laling Hubby dok offer nak raya mana......Kluang or Tenggaroh....dah  macam orang di sorong bantal...harus ler aku cakap TENGGAROH laju-laju kan....tp bila sehari sebelum raya tu....aku tukar fikiran...memandangkan....Maksu Batrice yang tengah latihan kat kem PUSASDA Port Dickson dpt cuti sampai raya ke-3 jer...and...adik beradik belah hubby pun tak balik beraya kat rumah mak Kluang....maka aku ngan rela hati....balik ke plan asal.......nak2 plak a day before raya tu, adik ipar di Nilai ada balik Kluang...then malam raya balik ke Muar.....jadi nak meramaikan umat kat rumah mak Kluang....kami raya kat Kluang jer lah tahun nie.....

Petang hari Sabtu tu....berbuka beramai2 kat rumah Mak Kluang.....siap mak mertua suruh masakkan ikan siakap kukus lagi...ha ha ha ha.....giler gamble ler anak menantu dia nie turun dapur masak ikan siakap kukus......menu petang tu memang macam-macam ler...menu raya pun dah hampir siap...ayam masak kicap, rendang daging, kuah lodeh di tambah ngan udang sambal, ketam masak lemak, siakap kukus, sayur campur.....penuh hall ngan makanan.........

Lepas berbuka.....masing2 kekenyangan......pastu before adik ipar balik Muar.....sessi bermaaf-maafan bermula...selalu pagi raya tapi this year.....malam raya kami dah saling bermaaf-maafan.....drama air mata pun bermula....ha ha ha ha...Adik ipar gerak balik Muar...kami pun gerak ke Ayer Hitam...niat di hati nak cari carpet raya and bunga raya....tp yang dpt cuma bunga raya jer.....kedai carpet dah tutup........tak puas berjalan......gi Bazar Parit Raja plak....fuh!.....naik giler ler....baju harga RM30 dah dpat lawa-lawa punya....baju bling2 harga seratus dua ratus ...tawar punya tawar dapat harga RM80...tp last-last tak beli coz' yang ada size cuma warna kelabu.......takkan nak memborong baju kaler kelabu lagi yerk tak....last-last..memborong pinggan mangkuk kat situ.....orang lain borong baju raya, kuih raya, tudung raya.....kami borong  pinggan mangkuk..........

Opss lupa.....this year tema kami adalah KELABU....ramai tul setema ngan kami tahun nie...meriah..!

Pagi raya.......kami tido kat rumah sendiri.......almaklum...rumah sekangkang kera jer ngan rumah mak kan...harus tido rumah sendiri gark.......cuma tak masak-masak ler kat rumah....seriau gark aku kot2 ada jiran hantar menu raya kat rumah pagi tu....naya jer nak pulangkan ngan apa...takkan pulangkan bekas kosong plak.......lepas solat raya...maaf-maaf anak beranak.....gerak ke rumah mak untuk makan.....keh keh keh! zalim tak zalim ler kan....

Ada ler beberapa ketul pic di pagi raya....lepas tu....camera simpan dalam beg......adeh!..mood nak bergambar tak mari langsung.....padahal dah set nak bergambar 1 family......




Sampai rumah nenek............makan-makan......sessi isi kuih raya dalam balang...
tahun nie aku dah ada pembantu dah.....comel kan bibik kecik aku tu...
ahaks!


petang sikit baru ler meriah coz' adik yg no. 3 balik rumah mak gark....baru ler Batrice ada  geng nak main.....
sebelum tu......memasing melantak tido depan tv...ngan aku-aku sekali ketiduran...


Raya ke-2 :
Dah berjalan raya..........convoy ke rumah makcik en Laling Hubby kat Felda Nitar 2........




prung prang prung prang......lama gark ler kami dok berbual2.....sampaikan lepas dah salam-salam nak balik tu....nak sampaikan ke kereta tu...siap 3-4x berhenti sambung  bercerita tak sudah-sudah....
kalau ngan family makcik aku yang nie....memang kecoh kami sepupu sepapat...ada jer yang nak digossipkan....ada jer citer lama yang keluar.......


from Felda Nitar terus gerak balik Tenggaroh.....he he he...gitew ler kalau turn Kluang.....
raya ke-2 jer aku dah geletis nak balik Tenggaroh.....
tp kalau raya kat Tenggaroh.....raya ke-4 baru nampak muka kat Kluang....
ha ha ha ha...


sampai2 Tenggaroh.....dok mengadap baby baru....
anak adik aku yang no.2......4 hari lagi nak raya baby dah selamat di lahirkan......
bertambah ler cucu mak ayah aku.....bertambah ler geng Batrice...


malamnyer......layan main mercun main bunga api...
tahun nie...en Laling Hubby borong mercun bunga api kemain banyak lagi.....
tu belum masuk stok adik aku yang kat Banting lagi tu...

Si maman pun kemain seronok nak bakar bunga api sendiri....






pepagi tu...dlm pukul 2 am gitew....adik aku yang dari Banting pun sampai .........harus ler adik beradik aku sumer complete berkumpul...lagi ler meriah.....
Batrice pun ramai kawan...cuma this year...Pak Ngah tak dapat berjalan coz' Mak Ngah dalam pantang.....tahun depan kita raya sakan lagi yerk...

Raya ke-3 :
Lepak-lepak jer kat rumah......petang baru gi beraya kat rumah makcik zana kat Tenggaroh 2.....


Malam nyer beraya kat rumah kawan2 aku plak......bukan banyak rumah pun dapat pergi....
just 2 buah rumah jer...... tu pun aku lupa nak snap-snap pic....
gara-gara anak dara zana tu sibuk nak balik nak main mercun stok paksu dia...
geram jer aku....siap merajuk2 lagi nak ajak mama dia balik
mama dia plak....dah jumpa kawan yang bertahun-tahun tak jumpa harus ler macam-macam nak di gossipkan.....
tensi jerrrr

Raya ke-4 :

Tengahari sikit balik ke Kluang coz' ada orang jauh nak singgah rumah....
he he he he...thanks kak Mimi coz' tak pernah culas tiap-tiap tahun singgah rumah zana....
nak masak-masak pun tak sempat........maka dapat jamu kuih raya jer lah pada kak mimi dan keluarga...



sampai ke malam gark ler tetamu datang rumah kami raya ke -4 tu...lepas kak Mimi, Ashraff plak...pastu malam sikit...sepupu en Laling Hubby plak datang........seronok menunggu and menyambut tetamu datang rumah...

Raya ke-5 :
Tak kemana.....kami gi ukur tanah kat kluang mall...ha ha ha
gigih raya-raya jalan kat mall yerkkk


raya ke-6 :
pun tak kemana-mana, en Laling Hubby pagi tu start sambung kerja dia sikit....
lepas sembahyang jumaat baru ler kami keluar lagi.......ke mall lagi...
ada agenda untuk dak kecik di bawah nie...


hari tu....memenuhi hasrat hati si anak....aku masakkan sambal ketam and ayam masak kicap.....
ketam untuk si anak....ayam masak kicap untuk si papa
pedas-pedas pun habis nasi kat pinggan tu...


Raya ke-7:
plan beraya ke rumah makcik-makcik belah zana plak
sekali ngan mak and adik zana.....we'll bergerak dari Kluang...jumpa kat rumah makcik di Bukit Ester....lepas tu sambung ke Felda Sening rumah Pak Long.....then ke Kota Masai rumah maksu belah mak.....lepas tu ke Taman Puteri Kulai plak rumah maksu belah ayah.......jumpa nenek belah ayah sekali....
dari pagi bawa ke malam...


sebelum keluar....sempat ler ambil gambar 1 family....sedondon.....dah seminggu raya baru ada gambar bertiga......he he he.......



 di rumah Pak Long di Felda Sening...



 Cucu-cucu Cik Din dan Cik Niah


siap makan tengahari lagi kat rumah pak long...


Raya ke-8 :
Gerak balik ke Kluang....before tu singgah ke kempas rumah Ashraf.....
hu hu hu..sedih nak tinggalkan baby Nurin...


mak ngah beraya dalam pantang.....
maintain ceria gitewww.



sampai rumah malam....
fuh!.....penat...esoknya mood nak gi kerja memang ke laut lerr...
rasa cam nak sambung cuti jer....tp melampau sangat ler plakkan........dah direct seminggu bercuti..

Watamat cerita seminggu di hari raya kami.....


5 comments:

norhidana said...

tp mana baju kelabu mama nyer nih... seronok betul si batrice, dia yg enjoy betul time raya2 nih...
mmg semnggu tu kejenyer pusing beraya jelah kan... lg lah kalu kt johor tuh sampai 2-3minggu raya pun kuih raya pnh meja lg hehehe

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

fuuhh penat aku baca cerita raya ko ni..hebat owh siapkan semua dlm 1 entry...hahaha km x ke mana pun..cam biasa, dok rumah je la..

lieyalatif said...

amik ko takde part2 hah..sekali harung ko buat...senangkan...dah siap settle citer raye....aku gak tak bis2 nie hohohoho.....

eh kooo pandai batrice mkn ketam berlada tu...kagum aku budak suke mkn pedas ni...mia mija mkn gak tapi kene manis2 sikit...adoi tak lalu aku sambal manis2...kalo sambal nasi lemak tu okey la kan....

apepun mmg meriah gile raye ko zana...dpt org baru....bertambah2 anak buah hah...sonok2...sonok2....

Rasp said...

batrice dah leh harapkan dah...
senang gitu...

kesian lak tengok kucing tu...
cam tercekik dibuatnya hahahahaha...
lawa lah dress batrice yg gambar famili sedondon tu...

memang mood kelaut kan nak start kirja hehehehe

onniesham said...

sronok la raya dpt anak buah baru.. harus jd tumpuan kan. mana pic baju kelabu ko? wahh brpasang2 bjunraya ko. kelllasss... paling aku suka yg kuning tu...sweet sgt.