Followers

Tuesday, April 13, 2010

Tengah-tengah malam aku mengamuk!

Malam tadi............tengah2 malam...budak cute yang duduk syok mandi berendam dalam besen nie buat aku mengamuk..........sebenarnya...dah beberapa hari dah dia buat mama dia mengamuk tengah-tengah malam buta.......tak pun...tengah-tengah pagi buta....geram betul aku.!

lately.....dia suka nak menguji tahap kesabaran mama dia..............sila bayangkan erk.....dah almost berhari2 benda nie dia buat.............tengah-tengah mama dia syok tidur...dia pergi kejut...rengek2 minta susu...tu tak jadi salah pun........coz' b4 tu pun mmg dia tiap2 hari kejut mama dia minta susu............tp yang jadi masalahnyer.....bila mama dia dah gigih bangun dari katil....pergi dapur buat susu beria2 untuk anak kesayangan nan  seorang tu.............pass susu tu kat dia..............tup-tup...dekat sejam2...susu dalam botol tu tak gerak2....kalau pukul 12.05 am takat susu tu kat 7 aun....sampai kul 1. 05 pun still paras tu......mau tak meroyan mama dia.............


minta susu kemain.....beria2...siap promise nak habiskan......tp....tetap tak tercuit pun walau setitik susu dlm botol tu.........masuk mulut kemain penuh sampai ke pangkal puting......tp, minum nyer tidakkkkkk...........geram aku.............udah ler gigih bangun buat susu utk anak.........pastu, boleh plak dia main2 camtu...............aku siap tunggu lagi tau dia habiskan susu tu....tp kalau dah dekat sejam tak habis2 gark....tu yang angin naik sampai kepala tu...........


malam2 sebelum nie boleh tahan lagi ler geram aku ngan dia coz' papa dia ada backing dia kan....malam tadi mmg xde lah...ngan papa dia sekali hangen ngan dia...........udah ler baru nak lelap........aku habiskan basuh baju yang menggunung.......seminggu punya stok.....cuti hari tu tak sempat nak basuh........pastu dia minum susu main.............

Elok2 dia baring sambil botol susu dalam mulut...aku tarik botol susu tu......suruh dia bangun....pastu aku angkat dia gi keluar bilik............pastu aku tutup pintu bilik.......biarkan dia sorang2 kat luar.........haaa...amik ko.....meraung2 kat luar...nak masuk......minta maaf bagai............siap batuk2 mcm nak muntah.......nasib tak muntah...kalau muntah...tambah lagi hangen aku kat dia............gerammmm betul.....papa dia pun buat tak tahu jer ngan dia..........yelah......kalau dah hari2 papa dia dok dgr mama dia pot pet pot pet....tiap2 malam suruh dia habiskan susu.....harus ler papa dia pun hangen...udah ler di buat main....di bazirkan lagi plak tu susu tu...........coz' aku nie tak suka nak simpan2 susu tak habis dlm peti ais ke apa......kalau tak habis mmg sure aku buang punya.......nak2 susu murah.....mana ler tahan lama kan........


kejam tak kejam lah kan.............abis tu......aku cakap tak jalan........dia buat muka tak bersalah jerrr....aku jentik telinga pun tak jalan.........haa......nak sangat nengok mama dia marah.......haaa...duduk ler kat luar bilik tu sorang2.....dekat 5 minit gark ler aku biar dia kat luar....ketuk2 pintu.....tolak2 pintu coz' aku tak sempat nak tutup habis...dia dah tolak pintu tu..........so...aku dok berdiri depan pintu bilik tahan pintu tu ............bukannyer tak kesian....kesian ooo....nak nangis aku buat dia camtu...nak2 dgr dia ckp..."sorry mama....minta maaf mama" "echa sayang mama"..........mau tak sayu hati aku....tp demi nak mengajar biar dia tak buat lagi..........aku tabahkan jugak ler hati nie............mmg betul2 geram aku ngan dia........

after 5 minit.........aku bukak pintu...terus terkam kaki aku........aku tak terus bw dia masuk bilik....papa dia plak letak dia kat sofa kat hall....kasi ceramah sikit..........tp tulah....still muka tak bersalah lg...air mata jer yg bergenang2.......pastu aku paksa dia habiskan susu dia tu..........dpt setengah botol dia habiskan...baru aku bagi dia green lite masuk blik...........masuk sambung susu balik....tp tak habis ler...ada ler lagi 1 aun kot.....jadi lah kan........

Lepas tu baru ler ....aku suruh dia bangun and aku kiss and hug dia balik...........sedih mmg sedih....tp....kalau berterusan aku biarkan dia mcm tu...ngan peel yang makin mengada2......susah ler aku nanti.......udah ler ngan Nenek dia....semuanyer betul....takkan kat rumah pun aku still nak biarkan dia ......at least...bila kat rumah aku nak betul kan balik apa yang salah tetap salah.......

sure ada yang cakap.....ala, budak2 lagi....batrice baru 3 tahun........ye betul dia kecik lagi...baru 3 tahun....tp kalau bukan dari kecik kita didik dia...........bila lagi kita nak betul kan.........nak melentur buluh biar dari rebungnya...kalau dah jadi buluh......nak di lentur terus patah.........silap2 libas kita balik.......


Next year....aku mmg tekad hantar budak kecik nie masuk nursery lah.....tak larat dah ngan peel manja yang terlampau dia tu.......asyik dia jer betul........

23 comments:

♥♥♥ Mrs. Hasanif ♥♥♥ said...

zana..aku setuju dgn tindakan ko..nak tggu besar sampai bila kita nak ajar dia... sesekali kite kena saiko sket anak ni.. maryam pun sama..nak susu tp x minum mmg aku hangenlah..

ko jgn rasa bsalah ke hapa..bukan kita letak anak kt luar rumah pun.. tu tandanya kita syg anak..nak dia jd elok.. insya-Allah besar nanti molek perangai anak...

LyNn HaMzAh said...

huhuhu...boleh tahan garang mama batrice nie...banyak2 bersabor la zanna...kak lynn pun face benda yang sama gak...minta susu bukan main lagi tapi bila dah buat 2 auns pun belum tentu habis...sama jer perangai diorang nie...

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

sue - ye lah sue....kalau bukan kita...sapa lagi nak ngajar anak....dia ngan nenek dia dah kemain manja...takkan aku nak betulkan nenek dia plak..so, balik rumah ler turn aku betulkan balik peel2 dia yg mengada2 tu...rasa bersalah tu tetap ada...tp demi sayangkan anak...aku rela sue.....

garang bukan bermakna kita tak sayang anak kan

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

kak lynn - zana mmg garang kak....coz' dulu2 pun mak ayah didik zana dgn cara garang....puas dah kena belasah dulu2...tp zana tak sampai nak belasah anak tak tentu pasal lah...cubit2 sikit....jentik2 telinga sikit tu insya allah ...demi kebaikan anak kan....kalau terlalu di manja pun nanti takut makin teruk plak peel dia....

mrs.irwan 2 be said...

x per kak...garang tuk kebaikan anak...klu x nanti pun akk gak yg susah kan sbb dia terlampau manja kan?

☆ lieya latif ☆ said...

aku pun setuju tindakan ko tu zana...lagi pun ko garang bersebab..... dah jadi habit die kan just menggogoi jek botol tu, tapi susu tak minum2 heheeheheh....mmg kesian, tapi dari membazir mcm tu...rugi jek....betul gak, sebelum lagi terbiase baik ko ajar cam tu.....

tang nenek tu, nak buat camne....mmg sume nenek akan manje kan cucunye..... so kat umah ko kene laa tegas sikit....kalo kat umah ko pun manje kan die...nanti lagi naik lemak

lagi pun kite garang demi kebaikan anak...takde salahnyer.....

♫♪ Cik Puan Mimi ♫♪ said...

akak rasa tak salah kau buat gitu, memang patut pun, lagipun akak selalu jer buat cam kau buat tu. heheheh biar dorang rasa benda tu salah ke betul

eh zana rajin kau buat susu kat dapur malam2.. akak tak buat gitu, akak letak susu termos botol semua dalam bilik (tepi katil).. so tak de la malam2 tu nak gi dapur..

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

shidah - hah...ko nanti ada anak..jangan manja kan lelebih erk...jadi garang sikit...nanti naik lemak..susah

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

lieya - nasib ler ko pun setuju ngan tindakan aku...yelah, kekadang anak gak mak pak yg tak boleh langsung nak marah anak kan...sayang punya pasal....bg aku...garang bertempat itu kena...demi kebaikan anak2...

nafiiz said...

mmm...
garang jugak mama batrice ni kan...
setakat ni nani tak berdepan lagi la situasi macam zana ni...
anak tak nak isap susu...
mesti geram kan?
apakata zana buat auns yg sikit ajer...tak ralat sangat kalau dia tak nak minum pun kan?
batrice...batrice..

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

kak mimi - ada org langsung tak boleh nak marah anak dia kak....sayang terlampau....tp sebenarnya cara cam tu lah kita buat anak kita jadi rosak kan..

ala kak mimi, dapur pun bukan jauh mana.....malas aku nak mengangkut termos bagai ke bilik tu...silap2...semut pun menumpang jugak kat meja bilik tu...rumah zana byk semut kecik2 tu....

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

nani - kadang2 dgn anak2 mmg kena garang nanie kalau dah terlampau manja....takut dia jadi "mua" a.k.a terlebih manaj...susah nak betulkan balik nanti...

tulah....nak buat sikit tak sampai hati kot2 dia betul2 nak nyusukan...takut tak cukup plak....bila jadi camtu..mmg zana kurang kan 2 aun dari sukatan yg biasa....untung lah nanie...mira ngan hensem boy tu x buat peel cam batrice

rasp said...

kita seropaaaaaaaaaaaa :D
i pun garang sis....
disbbkan sayanglah kita garangkan....
sapphire nye pe'el lak, skali skala tu minum tapi bila tinggal lagik 1 auns gitu dia stop...
3, 4 hari dia buat gitu...
terus lah drama minggu ini cam u
lepas kena sedas dua sound system dari i,
leh plak habis nyonyot susu tu....
hehehehehe anak2, cam2 pe'el dorang nie....

Mummy Dasy said...

rasanya mmg patut pun, sbb cam Daneen la ni masuk 4y tp mengada2 pangainye xleh d tegur lgsg, asal Mummy & Ayah cakap "susu habiskan tadi beriya suh wat susu" tp dekat 2jam x bercuit susunya apelagi bile Mummy jadi tarzan dia lak wat muka merajuk, nak lari umah nenk ah, masuk utan ah.. tp kdg2 bile2 time kena marah tu kesian lak tp tulah nnt smpi ke besar asik nak dgr jek ckp dia...
Kdg² cam nak nangis tau bergaduh ngan dia..

Ismaliana Bt Sulaiman said...

akak senyum jer masa baca n3 zana nih...bukan senyum sinis tau...tp apa yg zana buat tuh..mmg selalu akak buat kat anak2 bila buat salah..tujuannyer utk m'ajar bukan m'dera yer..tp mcm kes zana jg la..baba dia suka backing..iskhhhh...kdg2 mmg m;datangkan marah...dia x selalu dgn anak2 ni..so,bila tgk kita marah2..ehhhh..kita pulak yg di marah dia...mmg makin naik la myk petrol!!!huhuhuhu...
garang kita biar b'tempat kn zana...melentur buluh biar dr rebung....sapa x sayang anak...(eh ada..org giler yg buang anak...masih emo lg nih pasal org buang anak..) sori ea zana...iklan..:D

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

sis rasp - betul tu
mmg ngan anak2 nak kena garang sikit...coz' nak bg dia tahu yg mana salah yg mana betul..he he he...

bebudak nie..peel memasing mcm2...

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

mummy dasy - uish...daneen lagi ler ...siap ugut nak lari rumah tu....
as parents...mmg tak boleh nak terlalu manjakan anak2...manja boleh tp bertempat...kalau salah tunjuk yg benda tu salah....

bab nak nangis bila marah dia tu mmg ada sis...yelah..kita yg marah, kita yg sedih kan....tp apa2pun lepas marah...zana kan hug and kiss batrice balik....sekurang2nya dia tahu..even mama dia marah..tp mama dia still sayang kat dia

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

kak lia - tu ar kak....kadang2 geram ngan peel hubby.....asyik nak baking jer....tp semlm agaknyer dia pun dah boring asyik dgr hari2 zana dok marah batrice suruh habiskan susu....tu yg dia pun naik hangen sama....he he ehe he

haa....org yg giler jer yg tak sayang anak...bongok punya oranggg

joegrimjow said...

ahaa
comey2
mengamuk pon layan jee

Muhammad Safie said...

klakar ragam bebudak..

Emy Omar said...

Zana..akak rasa ok jer tindakan awak tu sebab akak ko ni buat gak ke anak2 macam tu..ye la melentur buluh biar dari rebungnya kan..nanti dia tahu la tindakan mana yang dia boleh buat yang mana tak boleh kan..budak2 ni kalau dengan atuk nenek memang manja berlebih punya zana..anak2 akak pun macam tu tapi kita sendiri kena trained mereka kalau kat umah kita biar dia tahu salah tetap salah dan betul tetap betul ye la kalau kat umah atuk salah pun boleh jadi betul kan..(tu anak2 aku la tu :P)

Dee said...

aku garang ngan anak2..tp ayahnya laaaagi garang..ko setakat letak kt luar zanna..aku kalo dh hangen..aku rotan si mimi tu sekali..aku rotan sofa, dinding berkali2..sbb kalo aku tala kt dia..aku rasa masuk hospital anak aku tuh..mmg kdg2 sgt menguji kesabaran..kita pukul untuk mengajar tp jgn smpi mendera kan..biasanya lps tu dia ckp sorry..aku pun ckp..jgn buat lagi..then kiss n hug..tp kalo bertanda aku nangis gak ar..tp kalo x rotan..melampau2..

kak watie said...

akak kalau marah cik mya ngan papa mya kena sama hahaha.. coz bila akak marah papa mya pi pujuk dia.. so dua2 kena..

semoga anak2 kita membesar dengan sihat n menjadi anak yg solehah.. amin