Followers

Monday, August 23, 2010

Kempunan.................

Tadi..........sepanjang hari hujan .........sejuk jerrr...............pukul 3 pm aku turun kantin usha lauk2 apa yang ada........tak berapa nak menarik....tp yang bestnya ada sambal tumis petai....wallah......cam terasa2 kat tekak hah!....so, aku tapaw sebungkus untuk berbuka..........dlm kepala otak nie dok menconggak....nak masak apa nak di lawankan ngan sambal tumis petai nie.......hurrrrmmmmmm


Congak punya congak..............berhenti kat kedai runcit area taman aku tu......nampak sawi...ooohh....sedap gark nie kalau buat sup sawi letak fish ball.....pastu masukkan telur sekali........mesti best makan panas2 ngan nasi kan........so, aku capai ler 1 ikat sawi and fish ball 1 paket.........apa lagi nak tambah?


oohhh...............kalau goreng ikan pun sedap nie...goreng garing.......beli ler sekor ikan selar kuning yg size besar sikit..........makan bertiga...cukup ler sekor tu pun.............


tengok2 lagi..........teringat ari tu aku masak udang masak sos tiram masa buka kat rumah MIL aku....tekak dok terasa2 lagi nie....hrrmmmm..........ambil ler beh kurang 7 -  9 ekor udang size sederhana.......kecur2 dah air liur aku...........sonang jer pun masak udang sos tiram nie.....

cukup ler kot buat tambah2 ngan sambal tumis petai tu.....dah berapa lauk dah tu..............bersemangat ko aku nak masak time hujan2 nie........coz' cam syok jer layan buka ngan lauk and nasi panas.............

Text laling hubby aku....tanya kat mana.....pastu aku ckp aku nak masak............sekali ko dia balas mesej aku :
"papa dah beli nasi ambeng"

hu hu hu hu...punah harapan den......kempunan gamaknyer aku hari nie.....nasi ambeng pun nasi ambeng lah...padahal tekak dah naik jemu coz' semalam buka pun dia beli nasi ambeng jugak..............


so........sumer lauk pauk yang tadi aku beli.............terus campak masuk freezer..............nak masak pun buat membazir jer........nasi ambeng tu for sure kenyang punya makan walaupun sebungkus....lagi nak masak...dari aku membazir masuk dalam tong sampah........biar ler kat dalam freezer tu....kot2 esok terbuka pintu hati aku nak masak ..............hhhhhurmmmmm!!! kempunan den!

So, selamat berbuka yerk buat korang sumerrrr....

*** gambar sumer adalah ehsan dari pakcik GOOGLE.

15 comments:

Emy Omar said...

Alahai zana..sian awak...minat benar cik abang awak dengan nasi ambeng tu ye..macam nasi kerabu jugak ke ye? xpe zana,x nak bagi kempunan awak jamah je sikit sambal tumis petai awak tu

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

kak emy - sedap mmg sedap kak nasi ambeng tu...tp kalau dah dua hari berturut2 makan benda sama..naik jemu....mmg nak kena jamah sikit ler sambal tumis petai zana tu kak..

mrs.irwan 2 be said...

hahaha...abg hemlin tau akak penat n x sempat nak masak..sebab tuela dia belikan nasi ambeng :)

☆ lieya latif ☆ said...

takpe la zana, ko leh masak tuk esok plak....hemlin tau tu wife kesayangan die penat lik keje tu......ooo johor ujan yeak.....sini tak pun...panas ari nie...

ko dah boring mkn nasi ambeng...yg aku lak ngidam nasi ambeng...susah nak cari kat sini....mlm rabu 8hb tu aku lik johor tuk raye, singgah r&r pagoh laa nak pekena nasi ambeng kat situ....mmg sodap heheheeheh

Dee said...

alamak..itu udang msk sos tiram sgt menarik hati..nk google resepilah..x penah lagi mkn nasi ambeng..hehehe..

Yu'xan Lee said...

mummy tak penah rasernyer mkn nasi ambeng tue, tgk cam sedap plak, g cari kat PARAM la, hehehhe...tp udang sos tiram tue tersangat ler menarik, nnt letak resepi ek, hehehhe....

♥Azie♥ said...

zana sambal petai tue fav tue..teringgin nak buat tapi hsbn tak makan petai waaaa..nk sikit

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

kat johor jer rasanya jumpa nasi ambeng ni.. kat kl ni susah nak cari zana..

tak pe lauk pauk tak jadi masak tu boleh masak harini pulak ok.. hehehe

ieda said...

hahahah last2 nasi ambang kan dik .. heheheh lucu sgt .. x perlah kalau masak punn leh makan utk bersahur kannn ..

ermm nampak sedapp udang masak sos tiram tuhhh .. akak baru masak lemak udang utk bersahur semalam :)

mysha said...

kak...aJar le cemaNa nk wAt uDang tuh... sHa taK paNdai.. huhuhu

Sham Ummi Echa said...

cis sabor jer aku..mak tertipu okk.. aku ni siap ingat ko dah masak dah sumer2 lauk2 tu.. dah kecur2 liur ni smbil baca..skaliiii
laki ko beli nasi ambeng yer.. hahaha potong stim betul

-SharleenZawawi- said...

sama la zana ngan laki aku tu... nak kata ada bau2 jawa tak plak.. tapi kenan betul ngan nasik ambeng tu... hehe...
nampak udang tu terliur beb!! tingat udang dlm freezer aku... hehe

KSWSK said...

sian kau zana..da semangat bagai..skali...terbantut..dugaan bulan poser ni...

rasp said...

baeeekknya nie planning ya...
takpe...simpan plan tu baik2...
esok2 leh buatkan :D

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

zana, cuba masak esok..esok..esok...lama lagi raya...Heheheh