Followers

Thursday, November 25, 2010

makan-makan di Medan Ikan Bakar Pernu

.....keluar dari Zoo Melaka ..jam dah tunjuk pukul 6.30 pm. Tp perut masih kenyang...so, decide makan ikan bakar area2 umbai jer lah.....nak ronda2 bandar Melaka pun dah tak larat dah aku.....Budak kecik tu pun..masuk kereta....buatkan sebotol susu...wassalam tido kepenatan.

Memula ingat nak makan kat Restoran Terapung tu....tp terkena sekali tak sedap and mahal...makanya..we'll pergi ker restoran seafood yang sebelum restoran terapung tu...Medan Ikan Bakar Pernu kot kalau tak silap. We'll makan kat Gerai No. 1.


Air kelapa for me...en laling hubby order air teh ais.......ha ha ha....pakat kongsi dua org ngan Batrice.


Cam biasa ler kan....mesti jumpa Nasi Lemak...not bad gark ler Nasi lemak dia......makan sorang sebungkus.  Ntah erk...bila penat nie agaknyer perut tak larat nak makan.....lapar tu mmg lapar...tp nafsu nak makan tu takde......buat jamah2 jer lah....sambil2 suap kan ke mulut Batrice.


we'll order tak banyak...pepahat, ikan caru and sotong.....pepahat tu gara2 kemain sedap lagi si LIEYA makan.....nak gark try.....aku suruh masak sambal jer.....try pun tak byk...dlm sepiring jer pun...hurrm...tak kena ler ngan tekak aku..coz' terasa mcm pasir2 plak....maybe dia tak reti masak kot....


*** pepahat sambal.  Failed di tekak aku.  Rasa mcm ada pasir halus2 plak***

*** caru bakar sambal.  Yg nie sedap...cicah ngan sambal kicap dia.....yummy ***


Tukang bayar.....semangat makan........caru tu sorang sekor.....jadi ler....bukan lapar mana pun...sat lagi order bebanyak tak habis.  Aku aimed ketam.....penat dok jeling2 manja kat laling hubby aku hantar isyarat....tp dia buat boo layan jer......cit! kedekut......mahal gark coz' sekilo RM46. Mau sekor jer dah cecah sekilo kan


After 10 minit mengadad ngan khusyuk dan tawadduk nyer.........licin.  Laling hubby aku siap sound suruh ambil gambar...keh keh ekeh....nampaknyer dia makin memahami jiwa wife dia as blogger.....kalau boleh...pakai selipar pun nak snap gambar.....

Iskh ...tak boleh jadi nie.....tak memenuhi citarasa tekak aku and kempunan nak makan ketam.  Gaji nanti nak makan kat Senibong ler.....

9 comments:

☆ lieya latif ☆ said...

ALAMAK zana, kat sini aku tak penah mkn lagi...kat umbai tu selalu laaa....tapi mmg ko restoren te rapung tak sedap...(mampus kalo kite kene saman nieh). tapi kat parameswara tu yg sedap....tapi mmg org kedaung ramai ar hahahaahaha.....


ha'ah ko pepahat tu mmg adepasir2 ...betul la tuuu...ha ha ha....tapi aku suke...liat2 gitu cam kupang....

ketam....alamak rugi lak ko tgk mkn..alah amik sekor punokey wei...kat senibong ketam fatty crab tu mahal kooo...aku amik 4 ekor gemuk2...nak kene seratus gak ...ketam sajer okey...tapi dah teringin kan...patu org belanje lak, aku bedal jek laa hahahaah...tapi awal2 akuckp, isi ketam yg fatty crab ni lain, die cam kenyal...lagi sedap isi ketam biase....so nanti kalo nak order tu ko rase dulu..amik sikit dulu.....

batrice, nak air kelapa cikiiiitttt!!

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

sedapnya, saje je bagi kita lapo kan tunjuk lauk pauk yang enak ni, suka minum air kelapa dalam kelapa kan, eh mana gambo zana ada gambo makan2 je

Sidratul Muntaha said...

isha..
gigih minum air kelapa!
hu..
ketam?
aku kalau takdan org tua nak beli,aku beli sendiri.
tkut kempunan!
aahaha
time ade duit arr time takde tak pyh!
ahuahuhau
zana,kenapa aku rasa gmbo icha kat atas tu lagi comel arr?!
ahahaha

[-suziey-] said...

perghhh maveles..best best..emm xpnh plk mkn pepahat..

bgs hubby mu dh paham isteri dia blogger tegar..ekkek:p

liwaniel said...

sedapnye ikan bakar..

senibong yg kat jb tu kan?..wah lama tak makan kat senibong...masa keje kat jb dulu ade jugak makan kat situ

MAYA said...

zana, kt bagan lalang, ketam murah sket..aku kalau pg sana mesti amek ketam.. 2 ekor dlm RM 20..okay dan sedap..

norhidana said...

aishhhh...

terliur teman wei... tgk ikan caru bkr tu pun dh nyum2...
pepahat tu aku penah try sekali je itu pun letak kt stimboat... tak penah lak try msk camtu


tgk air kelapa tuh lg lah terliur... lg2 kalu dpt yg manik ummmm...
tp ujan2 nih tidak la...

Sham Ummi Echa said...

nengok rupa paras, cam sedap je pepahat tu. aku pon penah mkn sekali je. tp kureng suker sgt. dia mcm liat2 sket kan. mak kalo seafood suka ketam, udang, sotong, ikan.. perghhh dapnyer. meleleh2 air liur aku smbil type ni

rasp said...

kusyuk tul batrice menyedut air kelapa tu ek...aunty nak skit!!!

i malas nak makan ketam..malas nak kopek tapi mmg marvelous kan....