Followers

Friday, November 19, 2010

Memancing Selera Makan si Anak

nak memancing selera makan si Batrice bukannya senang. Nasi mmg dia jarang2 makan....kalau makan pun, dpt sesuap dua tu dah kira syukur nikmat. Try mi pun sama jugak....sesuap dua, lepas tu ckp kenyang.....naik pening aku memikirkan apa ler yang aku nak sumbat bagi dia makan......setakat menyusu jer lebih....mana boleh tahan......makin hari makin besar.....so, perlu nutrisi yang lebih...tak boleh nak bergantung harap sangat pada susu semata2.

B4 nie bab makan mmg dia ada ok sikit ler......tp since 2 minggu kebelakangan nie...mmg selera makan dia...berkurang sangat2.....makin melidi jer aku tengok.....emak nyer plak bagai di pam2.....So, since aku cuti dari hari rabu - isnin nie...makanya nak ler masak something yg boleh pancing selera si batrice tu.

Aku decide buat macaroni sup jer.....coz' b4 nie pernah gark jadi camnie....bila aku buatkan macaroni sup nie...nampak ler selera dia makan habis semangkuk....kalau tak siap bergaduh2 ngan aku nak suruh dia habiskan makan.

Pergi kedai runcit ngan dia...then suruh dia pilih nak isi apa dlm sup tu selain macaroni.  Memula ingat nak tambah ayam jer....tp Batrice demand nak udang...udang pun udang ler......janji awak makan.  Udang memang feveret dia.....and di ikuti siput sedut. Sayur pun dia yg pilih2 mana yg dia nak ....aku letak carrot, tauhu, sawi, tomato and kentang..........penuh 1 periuk..mcm2 ada.....and hasilnya,

tadaaaaaaaa..............................................

*** dlm periuk lagi aku snap gambar ***

Syarat ke-2 nak bg dia makan....harus lah di depan tv coz' sambil makan sambil mata dia ngadap citer dia....tak kisah ler....janji anak aku makan. Kalau dia selera makan kat tepi playground pun harus aku usung mangkuk tingkat bawa dia makan kat tepi playground...tp nampak melampau sangat ler plak kan kalau camtu.


syarat ke-3 : kena aku suapkan...coz' kalau dia yang makan sendiri...memang kejap jer lah dia kenyang...baru dua - tiga suap dia dah tolak.......takpelah....time cuti2 nie lah  nak manja2 kan anak....kalau tak, mana nak dpt peluang mcm nie.......suapkan anak, masakkan utk dia..mandikan dia......time kerja asyik tak menyempat jer......


sambil makan sambil tengok tv..................sedar x sedar......semangkuk tu habis licin.  Senang hati aku......


10 comments:

cik puan akish said...

aha...share sket cara2 mau masak sup makaroni...my son same owh...ssh banget mau mkn....bergadoh2 sampai...

Jasfyra said...

samalah ngan dina zana..cam berperang nk suh dia mkn.dia tu pipi je gebus, tp badan melidi.arissa bab mkn ok sokmo..hihi

wah, nampak sedap la macaroni sup mama tu..patutla batrice mkn sampai licin

[-suziey-] said...

at least usaha ko berbaloi sbb anak mkn umpan..klu aku hmmm penat jek..kadang yg kita mkn tu yg dia nk..

Dee said...

a'ah..zana sharelah resepi..dulu jemu makan masa kt kolej di itm shah alam..sejak tu x penah makan..skrg ingat nk buat utk budak2 2 orang tu..

anak2 ni kadang2 mmg xde selera makan..tp kadang2 nauzubillah smpi dee kena suruh berhenti..pandai2lah kita sebagai ibu menarik minat dorang mkn kan..apa je yg dorang suka selagi kita mampu buat..buat je..asal dorang makan..hati kita pun senang..

mama tisya said...

dh 2 minggu ye batrice tkmo mkn..nk susu je ye..sama gk ngan tisya..agaknye nama batrisyia ni ada habit sama kot..ehhehehe...tisya yg slalu fav spaghetti cabonara pn die tkmo..tktau la nk wt camner tu aritu mil blik appeton tu..tp ry haji aritu nk plak mkn kek coklat tkkn ari2 kena buat kek kot...hehehehe

yong ibu chem said...

bebudak mmg suka macaroni kan. chem klu dpt, bermangkuk macaroni sup leh habis.

terliur aku nengok macaroni ko tu zana..

Zaidah said...

umpan menjadik....mintak skit bleh tak...

ibuayahdamia said...

ni ler pengorbanan seorang ibu...sanggup masak apa saja asalkan anak2 makan kan...good job..

Sham Ummi Echa said...

eh nmpak menarik betul resepi macaroni ko nih. x penah lg aku buat sup macaroni. nmpak marbeles je.. share sket resepi... ke ko main cmpak je sumer bahan dlm tu then rebus.. kalo cam2 amat ler senang kan (hrp maklum aku mmg pemalas, so kalo yg senang2 tu amatlah aku suka)

liwaniel said...

sama la ngan si irfan..susah betul nak makan..

menarik macaroni sup tu..bukan budak je suka..mak budak pun terliur jugak..share resepi boleh...boleh buat utk si irfan ni