Followers

Tuesday, December 28, 2010

Sushi

Sapa peminat sushi?,,,,,yang aku tahu....mak yong LIEYA LATIFF mmg hantu sushi.......aku? hu hu hu....mmg tak kenan dek tekak ler.......


tp yang nie....saja2 gatal tekak kengkonon nak try....b4 nie sebenarnya pernah try gark...tahu nak mmg tak serasi ngan tekak melayu aku....tp ntah camne.....time nie....laling hubby aku pun dok menggoda suruh try.....walaupun dah tahu keputusannya...tetap gatal tangan pergi ambil sepaket......btw...beli kat JJ Tebrau.

Dlm kereta aku menerai....batrice kemain suka ngan kuning2 tu...pulutnyer dia tinggalkan.....telur ikan tu jer yang di kasi perabih.

Yang aku nie plak....kengkonon nak try.....letak ler soy sauce dia...letak wasabi dia.....pergh...kemain lagi menekan plastik wasabi.....cun jer aku letak atas sushi salmon tu...cam tepek sos cili McDonald....sekali masuk mulut.......tutup mulut...gigit wasabi tu.............terussss........giler rasa semacam punya PEDAS.....cam dia burst dalam mulut aku...tak tertelan ko.......kelam kabut aku cari tisu nak keluarkan balik sushi tu dari dlm mulut....fuh....terbakar rasa mulut aku nie.......siap rasa luka hah kat atas lelangit...perhg.......giler arrr...tak aku sangka wasabi tu giler pedas camtu....tu bukan pedas lagi...aku pun tak reti nak describe rasa dia camner.....tp mmg bisa buat mulut ko terbakar ler.......


"Wasabi is a root vegetable that is grated into a green paste. In supermarkets, wasabi is widely available as a paste or in powder form. Wasabi powder has to be mixed with water to become a paste. Wasabi has a strong, hot flavour which dissipates within a few seconds and leaves no burning aftertaste in one's mouth."

13 comments:

atty's said...

kty pun kurang sushi nie..
tp wasabi tu mmg pedas..pun

Jasfyra said...

saya !!! saya!!! saya peminat sushi..hahaha
ala zana, cian ko ke "hot" an mkn wasabi.dia buh sket je yang.tp kali aku,aku xbuh apa2 pun dah sedap.jgn serik mkn sushi lg ek

rasp said...

kita pengemar sushi gak sis...
cian kat u, terus potong stim ek...
wasabi tu mmg pedas, letak skit2 je...
next time try le without wasabi...
sedap gak sis..

MAYA said...

aku tak suka sgt tp hubby aku ske bangat sushi.. tp aku suka wasabi.. menyengat beb..hehe

Emy Omar said...

wasabi tu jangan letak bebanyak macam letak sos tu zana,sikit pun memang dah berasap dah..tapi akak sama la macam zana,tak leh telan la sushi ni..bukan favourite food..

*∽ IZAN ∽* said...

Ha ha ha..!! saya pun pengemar SUSHII!!! sungguh pun begitu awal2 dulu pernah gak terkena cam Zana. tak tau kann.. lama gak sampai nak 'terima' rasa wasabi tuh! ha ha.

anyway ada petua kalau nak makan wasabi rasa kurang pedas. Bila makan wasabi ngan sushi tu jangan bernafas ikut hidung... means bernafas ikut mulut so 'sengat' dia tu tak le naik sampai urat kepalaa.. ha ha

tak pe.. leh cuba lagi lepas ni okeh. Wasabi tu kononnya kurangkan sket rasa hanyir.. bila dah biasa baru tau rasa 'sedap' dia he he

lieyalatif said...

wei aku peminat tegar sushi weii....ni pregnant punye pasal aku puase tau 9 bulan....lalu dpn sushi king dok jeling2 jek....nak mkn kan takleh....tgu ar lepas pantang nanti...mmg aku heret mia mija....mia mija ikut aku tau zana...gile sushi...shah plak mmg tekak cam ko...siap buat muke nak muntah kalo mkn sushi hahaahahahah......

wasabi tu buh skit jek...coet jek bohnye....hihihihi.....

aku ni kursus nie...mlm baru bukak blog...so mmg tak update ar sampai kamis......keh keh keh

Dunia Mayaku said...

zana...zana smpai berasap pulak kena wasabi tu...lama2 mkn nanti biasa...

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

owh aku geng ko kot zana... aku mcm x bleh nak telan..hahaha tp kdg2 tliur gak.. tp x berani nak beli...

norhidana said...

saya2 saya suke ngn sushi... mmg sedap gile... pastu ko penah try tokiyaki?itu pun feveret tuh wei...
wasabi tuh dia nyer pds lain ngn cili api kan tp aku tak suke sgt wasabi tuh kalu mkn letak skit2 je hehehe...

sw33tdarling said...

aku pun tak berapa berkenan kat sushi walaupun dulu keje kat restoran jepun, tapi aku bantai california roll sahaja...
Inviting You To Join Give Away PILIH THEME BLOG

♥Azie♥ said...

wasabi tue pedaskan....klu setakat mkn sekali sekala ok la...azie suka sushi yg balut ngan rumpai tue sedap hehehe

Sham Ummi Echa said...

mak pon tekak kg. gak, tak trtelan sushi nih. dah try brapa kali but still x boleh gak.