Followers

Wednesday, January 5, 2011

Buah Zuriat @ Buah Hawa

Masih ingat entry aku about KHASIAT BUAH ZURIAT @ BUAH HAWA. After 4 bulan....baru ler aku berjaya mengopek buah zuriat nie...lama kan......btw.....ini bukan 1st time aku try...before2 nie pun ada gark aku try nak kopek buah nie....tp tetap tak berhasil....so..aku biarkan jr dulu...try lagi...tak boleh gark.....aku biarkan lagi...

Minta tolong ngan hubby aku....dari hari ke hari busy memanjang......so, at last....on Isnin lepas...aku usaha kopek buah zuriat nie by myself...ngan kudrat yang aku ada.....kalau di biarkan..ntah bila plak buah tu nak di kopek kan......


alhamdulillah...lepas berhempas pulas...berjaya gark aku kopek buah nie....tp mmg betul2 memerlukan tenaga and skill ok nak kopek buah nie...bukan senang....kulit luar nya tu sangat2 ler keras......cabaran pertama aku berjaya harungi.

cabaran kedua pun boleh tahan gark......btw...kena asingkan isirung putih tu dari kulit tebal tu. Dia lebih kurang mcm kelapa tua ler ...kita kena asingkan yg putih tu kan...tp yang nie...dia punya keras...lebih kurang jer kerasnya ngan kulit luar.....aku tak berjaya nak asingkan....alternatif lain......aku rendam dulu dalam air panas....bagi kulit luar tu ala2 lembut sikit...then aku kikis sikit-sikit...tp still tak dpt nak asingkan isirung kaler putih tu.  Tapi at least...lapisan sabut kat luar tu aku berjaya buang gark ler...


Ini bukti betapa keras tak keras ler kulit buah zuriat tu......aku guna pisau besar nie dengan anak lesung...ketuk punya ketuk punya ketuk...sampai dia terbelah dua mcm tu...yg isirung nyer pun aku buat mcm tu....ketuk pisau tu guna anak lesung.....tp mmg jahanam ler pisau tu......btw...2 pisau aku guna and dua2 jahanam.

After that, isirung tu....aku rebus dlm sejam kalau tak silap.....dari air jernih dia tukar kaler ala2 air teh pekat gitew.....ada bau wangi2 sikit...tp aku tak reti ler nak describe bau dia mcam mana......so, utk 1st nie....aku buat sebiji dulu....and rebus airnya pun tak banyak...takpe, benda nie boleh ulang2...once air tu habis.....aku rebus lagi biji yang ada tu......ulang2 rebus sehingga air tu tak tukar kaler...maybe mcm tu kot......tak sure...tp hope mcm tu lah.....


Dpt ler 1 tumbler kecil nie.......everyday nak kena minum : husband and wife.  Before minum, selamat 3x, niat dalam hati and jangan lupa baca ayat 38 surah al-imran. Kita berusaha.....Allah yang menentukan...mana tahu rezeki tahun 2011 kan......lagipun ramai geng2 blogger yg nampak nyer dah mengandung. Now..hari2 ku di kelilingi oleh kawan2 yang mengandung.....ada terasa nyilu di hati coz' sampai sekarang rezeki buat kami takde lagi.......tp bukan bermakna aku tak gembira utk mereka....aku gembira...cuma ada sekelumit perasaan sedih di lubuk hati.  Pada yang rasa...mungkin memahami, tp bagi yg tak merasa....aku tak pasti untuk gambarkan perasaan itu.  


Kerja2 di atas berjaya aku lakukan di saat sang puteri kecik sedang beradu....kalau tak...adoi ler...jawabnyer buah tu di simpan lagi dan ntah bila ler aku rajin nak buat kerja tu semula.......

21 comments:

umie said...

wah...hebat la zana...umie x wat lagi ni..ada gak diorg kata sagat isi tu minum ngan susu segar..mcm xleh nak telan jer kalu susu segar tu..hehhe

Jasfyra said...

alhamdulillah...lps ni kita tawakal ye zana.mintak2 cpt la ko lekat.doa tok aku gak ye ;)

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

umie - usaha umie..he he he
nak sagat isinyer...hurm....rasa cam tak yakin jer...takut sagat tu yg jahanam..keras kemain...

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

zuera - insya allah..aku berusaha...dan bertawakal pd Allah...

sama2 kita doakan antara satu sama lain yerk...ramai geng2 kita yg dah menambah tu gamaknyer

ieda said...

oo nie buah zaitun @ zuriat .. akak x pernah amakn layie dikk .. ermm leh buat minum erkkk best2 nie .. :)

sama2 doa yer dikk .. memang lah sedh tapi sib baik zana dah ada anak .. kalau mcm adik akak .. dah 9 tahun menanti .. sian lak dia .. terus menanti penuh sabar huuhu

mysha said...

maK daTuk kak..sMp cenggitu piSAu....kERas tol...

xpela kaK seMoga baTrice cePat daPat adik....

chaiyok3X kak...

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

kak ieda - haah kak..ini ler buah zuriat @ hawa @ adam ...

zana berusaha kak and bertawakal...moga allah perkenankan usaha dan doa kami

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

Sya - baru sya tahu keras tak keras buah nie....

insya allah sya...mana tahu, berkat usaha akak yg nie and doa sya kan..rezeki kami tahun 2011 nie.

☆ lieya latif ☆ said...

ohoooooooooooo mcm tu buahnye yeak zana..b.etul2 keras tu tgk dari kerosakan pisau tu......kuat betul kudrat ko kan...tapi tu la org kate hendak seribu daya kan...

insyaallah moga ade rezeki ko...berkat aku berbadan dua ni, moga2 makbullah doa aku nie...semoga cepat2 ko pun preggy jugak....dpt adik si batrice tu...amin yarabbal alamin.....

liwaniel said...

keras betul buah tu ye..first time tgk ni..

insyaAllah ade rezeki zana tu nanti..wanie doakan zana cepat preggy..amin

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

lieya - tahu pun ko..tu pasal aku sertakan bukti sekali....sat lagi org tak tahu plak camne keras buah hawa tu lieya oit

thanks dear
mana tahu, berkat doa ibu mengandung nie kan....makbul doa ko....

-SharleenZawawi- said...

huyyooo hebat kudrat ko zana... nampak pisau tu aku dah terbayang kekerasan buah tu... eh aku baru tau ada ropanya buah ni yer... hmm takpe usaha tangga kejayaan.. moga2 niat murni itu membuah hasil....

MAYA said...

usaha tangga kejayaan kan.. hehe br tau khasiat buah tu..

shidah said...

insyaallah kak..akak usaha lagi yer......mnm sampai habis tau

Nana said...

penah tau psl buah ni
masa join forum dulu
pastu kita kirim kat mak
bli kat mekah

MrS. F!zA said...

mcm mana rsa dia ek?tk pernah lg tgk tau buah ni..mmg jakun jap ni..kalo berkhasiat elok sgt amalkan..

akiratoriza said...

Salam..

Insyaallah, segalanya akan dipermudahkan olehNYA.. usaha, doa dan bertawakal..

walau aku tak lalui apa yang ko lalui tapi aku faham apa yang bermain dalam lubuk hati ko, zana.. ko kan kawan aku sejak kita kecik lagi..

erm cuma aku nak share something, ko jangan la asyik fikir jek, hati tak le runsing.. wat bese2 jek..sebab setahu aku, lau kita selalu fikir n runsing tentang sesuatu perkara tu, perkara tu akan bertambah rumit..

Gud Luck k!

ALoNa Cintamaniszlite said...

alamakkk...isap susu botoi lagi ke?? hehe..

psl nak tambah zuriat ni..akak pun tak de rezeki lagi. Usia makin meningkat ni, huhu..

Dunia Mayaku said...

emm aku tk pernah tahu pasal buah tu and kekerasannya...tahniah berjaya mengopeknya...kau buat solat hajat selalu zana,usaha tp jgn stress sgt mudah-mudahan berjaya,ko cuba gak gi urut kat tgroh 7 tmpat mk cik timah...

faizahpaiz said...

salam.. zana, yang si kecik comel tu anak sape pulak? anyway, sy mendoakan smoga anda cepat2 mengandung ok...

Hirda Ibrahim said...

re: zana, aku sayu bc ko gigih usaha.
InsyaAllah dear, Allah tu maha penyanyang, mana tau rezeki 2011 & berkat doa mak yong2, ko lekat gak nanti.

aku sentiasa doakan ko. dun worry. :)