Followers

Wednesday, February 9, 2011

our CNY and time to collected Ang Pow

our CNY celebration.....yup my dear, every year...family kami jugak akan berkumpul dengan family FIL utk celebrate CNY...and biasanya...kami akan berkumpul pada raya ke-3....at rumah my auntie a.k.a kakak FIL aku........so, it time to collect ang pow.......phewwittt...


haish! nie ler budak yg kata kejap balik kejap tak tu........ceh!...tp padan muka kan...kena tinggal ngan kitaorg...ha ha ha.......lenkali buat lagi camtu...apa daaa kolej ko maksu......feninggg tau!


dan ini adalah makanan kegemaran aku...........nyum nyum nyum....Am Cha.....ye kot beh kurang camtu nama dia.......sangat2 ler berkhasiat........isi padu dia........nasi, sayur2 yang di goreng tanpa minyak, kacang tanah, udang kering, kacang panjang...and pelbagai sayur2 hijau lagi ler...yang aku pun tak tahu dah apa ke nama daun2 tu......and sup dia....sup dia pelik sikit coz' warna hijau...rasa ala2 pahit2 sikit ler...tp bila dah di gaul bersama dengan semua bahan2 tersebut.....dia nyer sedap tu...fuh! tak terkata lah.......aku yg memang bukan pemakan sayuran pun leh telan sayur2 tersebut......tp yang pelik tu...laling hubby aku plak tak minat......kalau ada Am Cha nie.....memang berulang2 ke dapur ler jawabnyer....

haisssh...bila ler auntie nak datang rumah buat am cha untuk we'll lagi nie...?


a few sedara mara belah FIL aku yang sedang menikmati makanan di ruang tamu.


yang kat dapur pun penuh gark.....he he he..


yang depan tu ler my auntie.....sangat2 baik...and apa yang penting....pinggan mangkuk kami memang asing dari pinggan mangkuk yang auntie sekeluarga guna untuk hari2 biasa...so....no was2 untuk guna.....he he he...special tak special lah kan.....and...my auntie memang sangat pandai masak and sangat rajin......fuh!...kalau dia datang rumah MIL masak2...memang kenyang ler kami....



ha ha ha....seputih gebu nie.....anjin BFF my auntie....JULIE you nam adia...terkejut aku time nak buka peti sejuk ambil air kotak......dia ada kat situ...nasib ler dia tak geget aku...kalau tak...dah kena samak....


bila dah sumer balik...we'll pun balik ler..........Batrice...sampai2 rumah...tukar seluar...terus tabur ang pow yang dia dapat atas lantai......sessi nak kira2..keh keh kehe....dasar mata duitan sungguh kamu!...


makcu pun dapat gark......aku pernah gark merasa dpt ang pow masa baru jadi tunangan my laling hubby...banyak gark time tu dapat...maunyer tak banyak....bahagian my laling hubby pun jadi bahagian aku...senyum panjang kawan time tu....ha ah ah.....


16 comments:

Hany said...

syiok nyer

Nana said...

wah benzye..dapat sambut CNY ek
aku FIL tu ada darah cina..baru keturunan ke-3
arwah nenek amrul cina muslim
tp ktorg xpernah merasa sambut CNY

Dia.Honey said...

happy CNY...sama la kita sambut CNY jugek..hehehhehe......

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

Hany - mmg syok coz' leh collect angpow

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

Nana - laaa ye ker.....aku pun samalah..FIL aku mmg cina muslim...tp kakak @ auntie still budha lagi....tp tak menjadi masalah pun...coz' dia pun faham....

every year mmg kami akan kumpul2 mcm nie nana...kadang2 MIL aku plak buat makan2 kat rumah...tp import auntie ler untuk masak

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

Dia.Honey - happy CNY to you too...

☆ lieya latif ☆ said...

untung ko zana...due perayaan besar ko sambut sekali....

tang kolek angpow tu yg syok kan...batirice laaa muai....mmg tiap2 tahun ade laa bahagian die yeak hihihi....

alah ko skrnag ni dieorg pun dah alert dgn ape ygkite boleh dan tak boleh kan...so tak was2 dah kalo nak mkn sane.....lagi pun aku suke mcm ni, muhibah koooo...satu family die melayu dan cina....meriah!

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

lieya - tu ler untungnya lieya....1Malaysia katanya.....nak suruh adik ipar aku kawen ngan india plak lepas nie...baru betul2 1Malaysia...ha ha ha

mmg every year ada bahagian utk dia...tp tak semuai masa raya kita ler kan...tp ok ler.....ada gark dari takde...boleh buat tambah2 duit tabung dia lieya...

MAYA said...

meriahnyer.. best nya batrice dpt ang pow.. amcha tu cam menarik je zana..takde resepi ke?? hehe

MamaBatrice said...

Maya - meriah coz' ramai gark sedara belah FIL yg datang berkumpul...almost separuh jugak ler tu..

alamak maya...resepi Am-cha mmg tak dpt nak share...coz' tak tahu daun apa yg auntie guna utk buat sup tu...nanti kalau zana dpt resepinya zana bagi tahu erk...

atty's said...

beshnya batrice dpt angpow..

Sidratul Muntaha said...

anpow lai!lai!!
ahahhaa
tu icha ade mintak lagi tak thun nih?!

onniesham said...

besnyer ko zana. dpt meraikan kemeriahan CNY jugak. yg paling best batrice la coz dpt collect angpow. setahun dua kali kamu collect angpow ye batrice.

Dee said...

bestnya..dpt angpow banyak..masyuk2..

sw33tdarling said...

untung ko... 2 raya merembat ang poww... hehehehe

Dilla Ady said...

untung la batrice...dua2 raye dapat duit raye..

eh, sonot giler tgk akak kt sowalk tu..harus nih berkicau kt ady nk ke sane jugak...bile lagi nk cakap kuar wap2 camni kan..