Followers

Wednesday, March 30, 2011

2nd Appointment dengan pakar.

citer dah berzaman........tp takde ler dari zaman batu kan......nie citer last week kot rasanya.....masa aku pergi Lawatan Muhibbah 5's ke TNB Kulai Jaya...balik tu terus tak masuk office coz' petang tu Batrice ada appointment ngan Doc pakar kanak-kanak. ala biasa ler kan........budak asthma tu....this time appointment ke-2 after keluar dari hospital since bulan 7 2010 yang lepas.


Appointment pukul 2.30 tp we'll sampai pukul 3.30 pm. Lewat sejam.........nasib nurse tu kata takpe....he he he..minah nie pun memula berdrama gark...........papa dia pujuk balik rumah dia punya melalak kemain mcm kena dera............siap main terjun2 dari kereta lagi tu...........sabar jer lah........papa dia tu, bab pujuk memujuk memang failed sikit.....so, end up...........aku gark kena pujuk dia kat rumah nenek dia...then baru gerak pergi hospital..............adeh! kat situ jer dah buang masa almost 30 minit ok....

Before jumpa pakar....ada session ngan pakar farmasi hospital kluang tu...so, dok borak itu ini, dok tanya itu ini ler about lil princess tu.............so far, alhamdulillah.........dia tak pernah kena asthma lagi since keluar dari ward dulu tu. and dia sangat ler aktif............every second bergerak jer kerja nya....terlompat-lompat. Time tido jer ko boleh tengok dia aman tenteram.............

Celik mata nak mandi pergi school tu........terus tersengih2....pastu lepas mandi nak pakai baju, terlompat-lompat....kadang2 hilang gark sabar dengan Batrice bila over aktif mcm tu.......pagi tu memacam kerja nak buat.....time orang nak cepat siapkan dia.......time tu ler dia nak lompat sana lompat sini, ajak main sembunyi2 balik selimut............sakit dada di buat dia tau.

Tp alhamdulillah........based on perbincangan dengan pakar farmasi tu.........keadaan Batrice bertambah-tambah baik....dia pun cakap yang Batrice nampak sangat aktif.......so......dia just nasihat untuk elakkan Batrice dengan aktiviti-aktiviti macam berlari, melompat. Aktiviti macam berenang, aerobik sangat baik untuk Batrice.  Bab berenang tu boleh ler terima akal kan........tp bab aerobik tu....adeh....lain ler dia suruh mama Batrice nie yang gi aerobik......nie budak kecik tu buat aerobik......pengsan!......

Bab berlari, melompat tu...........aku tak tahu ler nak explain camne ngan Batrice.....ckp jangan lari-lari...makin laju dia lari-lari. Jangan lompat nanti sakit lagi..........makin galak dia melompat lebih tinggi...camno? Bebudak memang suka aktiviti berlari dan melompat kan.......hu hu hu......

Lepas jumpa pakar farmasi tu, baru ler turn jumpa ngan Doc pakar kanak-kanak. Again.......berita gembira lagi.......Batrice dah tak perlu ambil gas (neb) lagi. Just remain ngan gas botol biru ...........tu pun if dia perlukan jer.  Tp since bulan 7 dia keluar ward tu.......sampai ler ke hari nie............gas botol biru tu ada ler sekali dua guna......yang botol coklat tu pun tak habis2 lagi..........he he he he......abis camno...budak tu takde pun tanda-tanda sesak nafas ke apa........aku bagi yang biru tu bila time hujan and dia asyik dok batuk2...tu jer......tu pun jarang-jarang arrrr...........

So....thanks YA ALLAH....KAU pelihara kesihatan anak ku itu.

Next appointment on September 2011

8 comments:

Nem0 o0h Nem0 said...

nasib baik la pas kuar wad tu tkde kena asma dah,klo tak..

moga ur baby sentiasa sihat.. =)

ZanaNordin said...

Nemo - syukur alhamdulillah.....mmg since keluar ward bulan 7 tu until hari nie...dia takde kena asthma pun

thanks k

ieda said...

alhamdulillah insyaallah dik dia akan recover sikit2 .. kalau dia xtive ok lah .. susah ati kalau pengidap asthma nie duk diamm jer ..

LyNn HaMzAh said...

syukur zana...keadaan dia dah okey kan...senang sket hati kau ngan hubby...

CuTeMiUt78 said...

ok la.. klu dia aktif dan sihat.. semoga bertambah2 sihat hendaknya

Mayana said...

emm budak pompuan bukan manja dgn ayah ke?ala ko wat la aerobik dgn anak dara ko tu...aku kdg2 pun main gasak2 dgn anak bujang aku tu..diorang jd otromen aku jd raksasa...ko tk caya ke cerita aku kat blog tu...tanyalah father I...masa tu darjag 2 beb..cikgu pompuan,tk silap aku cikgu kelas ko..namanya mula huruf A,emm cukuplah segitu aje...malas dh nk ingat,moga2 dia dh baik skang ni...

Mayana said...

drjah dua beb,ko ingat tk cikgu kelas ko masa drjah 2,aku lak yg ingat cikgu tu cikgu kelas ko kan?hehe...cikgu pompuan namanya same mcm cerita gemilang tu watak yg tizz Zaqyah pegang...dh recover blik ingatan ko tu,drjah 2 aku 2 cekap,dia jaga pekse kat kelas aku masa tu...

onniesham said...

hope batrice sembuh dan sihat selalu