Followers

Wednesday, March 30, 2011

Kluang Railcoffee/Railway : Pemilik akan lakukan samak.

Samak akan dilakukan Ketua Bahagian Penyelidikan Jaij, Ustaz Yosree Ihsan dan ia akan bermula jam 9 pagi Khamis ini di premis Kluang Railway di Jalan Tasik, Kluang disusuli Jalan Station dan premis pertamanya di Stesen Keretapi Kluang.

Jumaat pula, sebuah lagi premisnya di Plaza Kotaraya, Johor Bahru akan turut disamak.

Terdapat persoalan kini, premis mereka disamak, apa pula status kopi yang didapati mengandungi gelatin babi serta madu yang mempunyai kandungan alkohol?

Apapun, usaha segera pengusaha bukan Islam ini harus dipuji kerana ia menghormati tuntutan agama kita dalam penyediaan makanan dan minuman.

Kita nak lihat apa tindakan selanjutnya pengusaha dalam menyakinkan pelanggan beragama Islam.

*** for me, dah terlambat kot untuk di samak. Even dia samak semua kedai pun....ada ker lagi umat ISLAM yang nak makan kat situ? Sedangkan dah terbukti serbuk kopi yang mereka gunakan terBUKTI mengandungi GELATIN haiwan yang di haramkan dalam ISLAM tu. Lagipun...if dia samak sumer barang-barang dalam kedai, samak kedai dia......if dia still guna serbuk kopi yang sama....NO POINT lah kan....melainkan dia guna serbuk kopi dari supplier baru dan diSAHKAN HALAL serbuk kopi tu.

For me....hurm, rasanya tak kot nak makan-makan /ngeteh2 kat situ even kopi dia dah HALAL and kedai tu dah samak.

8 comments:

Nana said...

em...tu la
amrul kata kosong kedai ni
kita baru berangan klw trn kluang nk g makan sni
nampak gayanya..
tak de lah lagi kluang rail cofee..

atty's said...

kalo kty pun tak gie dah kedai nie..
sebab kita dah was-was kan ..

onniesham said...

harap2 pasni sumer pengusaha restoran/ kopitiam/ kedai makan/ hotel ambil berat tentang status halal ni kan. kata nk jdkan msia ni HUB HALAL DUNIA. tp restoran trkenal pon x amik kisah, cemana???

azian said...

zana...
sy pernah mkn yg kat stesen dan jugak yg kat kluang mall tu...sbb kawan mak sy keje kat situ, pasni, dah tak leh la duduk2 ngeteh situ lagik...

Mama Zharfan said...

tq for the info :)

Citarasa Rinduan said...

zana-
mujurlah kak ayu tak reti nak masuk kedai macam tu..
kalau warung2 tepi jalan,..kak memang okey jer....

thanks atas info yer dik

norhidana said...

alahai... dh mcm nih baru nk samak... org2 yg penah minum situ n tertipu msti serik nk gi situ lg... alahai..

Lelord said...

uwaaaa ritu balik dok melepak kat kluang station, pasni no more la kalau balik mesia