Followers

Tuesday, May 24, 2011

si Gadis Bunga


Rindu ker ngan Batrice..........eceh!..........amacam.........ada tak bakal2 mak mertua kat luar sana tergoda tengok senyuman manis anak dara nie.........?

Perkembangan anak dara nie pada usia 4 tahun 4 bulan :

*** berat almost 16kg...so, sila bayangkan yerk.....tak larat dah nak mendukung dia bila dia malas nak berjalan.....mau patah pinggang mama dia.

*** bab belajar.........alhamdulillah..........dia dah boleh mengeja. Even ada huruf yang dia tak kenal lagi...tp bila suruh mengeja 2 suku perkataan dia dah ok........kadang2 tu...over advance..cikgu dia tak ajar perkataan yang ada 3 suku kata...dia dah pepandai suruh mama dia ajar........cara aku ajar plak, bukan ler hah! meh.....mengadap buku.......tetapkan masa......cara aku, sambil otw ke mana-mana tu dlm kereta pun still boleh mengajar dia....buku tu di mana2 pun dia bawa....senang cerita.....bab peel ULAT BUKU mama dia nie..memang dia ngikut. Sejuk hati mama.

*** makin besar...susu makin kuat.......kalau cuti tu...pagi jer start pukul 6 sampai pukul 12 pm...sure 5x menyusu.........tp tu arr...still berbotol lagi......nak gark aku suruh dia minum thru cawan......tp kadang jalan kadang tak jalan.....susah gark sebenarnya nak berhenti dia berbotol..esp bila malam time nak tido tu...mmg berbotol jer jawabnya......ok ker if until now dia umur 4 tahun pun still berbotol? ke dah harus diberhentikan?

*** everything now dia nak buat sendiri........and bab pergi kencing berak sumer dia pergi sendiri.  Kadang-kadang risau gark keselamatan dia....tp alhamdulillah...........until now, takde lagi kejadian-kejadian yang ta ksepatutnya terjadi...cuma bila dia kat bilik air tu...aku pastikan dia tak main kunci2 pintu.....and sometimes, pantau gark ler pergerakan dia kat dalam tu.....bab mandi memang dia dah mandi sendiri...cuma bila dia mandi sendiri tu........ambil masa kemain lama lagiii............takpelah..yang penting...ajar dia berdikari.

Rasanya....nanti Tadika dia ada nak buat event kot....coz' setiap hari dia berlatih berlakon.....bila tanya Echa jadi apa...dia jawab jadi ketam.........camne jadi ketam? dia tunjuk ler jari dia buat mcm penyepit then lari sana lari sini.........he he he...tak terbayang aku apa ler yang dia lakonkan.......kita tunggu dan lihat jer lah nanti yerkkk

Pastu, a few day ago....dia minta cakap, Teacher suruh tanya if dia boleh nyanyi or tak...nyanyi berdua ngan kawan dia nama Adi Putra (wah..nama cam pelakon tuuuu!)..so, takde hal ler pada aku kalau setakat dia nak menyanyi2 tu...sure untuk event jugak kot......siap ckp cikgu suruh pakai kebaya kaler merah....adeh! mana mama nak cari kebaya merah nie sayang oitttttt! takpe..as long as cikgu dia tak cakap apa2 lagi about baju tu.......kita survey2 dulu erkk...so, if korang ada link kedai online juga kebaya merah utk kanak-kanak2..info zana boleh?

3 comments:

Mamamya said...

alhamdulillah dah makin besar anak dara zana ni....

tgk perkembang batrice ni lbh kurang sama dgn anak2 kat umah ni....cuma berat je x sama muahahahah....damya tu berat dia 23kg!! huhhhh...mmg x daya lah nak dukung bagai....ko jln sendiri lah nak...mmg x larat lah mama/baba nak dukung...hehehehheee....

damya/fiqa tu klu pagi je akak bagi mandi sendiri sbb dia x main lasak sgt bila mlm kan...klu petang mmg akak lah kene mandikan sbb kat sekolah dah b'peluh bagai...bau pun masam jerk..karang mandi sendirik takut x bersih sbb dia org blm pandai shampoo rambut sendiri....

p.s: x sabar nak tgk batrice jadi "the red kabaya" mesti comel....

akiratoriza said...

sebagai ibu memang kita yg akan terlebih excited dgn perkembangan anak sendiri kan, tambah2 lak cuma satu jek la anak yg ada wat masa sekarang. memang excited tak sudah2..

Adam pun pelbagai ragam dah sekarang ni, makin tak menahan bila aku wat lagak nak marah dia, dia akan ajuk semua yg aku marah/bising2 kat dia.. erm memang tak jadi nak marah la jawabnya... keh..keh..keh...

EZAN IDMA said...

salam sis

Untuk makluman , hadiah penyertaan akan diberikan kepada semua peserta Nama Baby contest dan akan dipos pda bulan 6 nanti. di harap dapat menghantar sekali lagi alamat, nama anda dan nama baby. ke iezanidris@yahoo.com.my

maaf lambt :)thanks :)