Followers

Wednesday, July 13, 2011

Sabah Trip : Day 4 - Mt. Kinabalu, Sabah Tea, Sg Tagas & Poring Hot Spring

Ok......kita teruskan lagi pengembaraan ke bumi Sabah...chewaaaaaah............

Cam biasa lah kan....jalan nak ke Kundasang...byk sangat pit stop yang boleh kita berhenti utk ambil2 gambar pemandangan Mt. Kinabalu. 



di sini salah satunya.......he he he.....nampak tak pelangi di situ....tak sengaja tercaptured.


Pemandangan cantik........maka sila jangan lepaskan peluang posing2 selagi termampu yerk.


Anak dara aku siap nak buat photoshoot kat situ ko.....



Then....terus ke Kinabalu Park.  Setahun meninggalkan...chewahh....dah lain dah Kinabalu Park nie.....byk tempat baru dia buat utk kita menikmati pemandangan puncak Kinabalu......


Cuma sayangnya.....tempat yang dulu kami pergi...dah lain...and dah byk pokok besar kat situ.  So....pemandangan Mt. Kinabalu tu terhalang.....so, lepas nie...sapa2 pergi...tak payah naik sampai ke pit stop utk mereka2 nak mendaki tu pun takpe.......


From Kinabalu Park...we'll singgah ke Strawberry Garden. Kengkonon nak stay hotel kat situ....tp MIL aku tak nak ler plak.......katanya jauh sangat dari bandar/pekan.


sempat gark ler aku beli ice cream strawberry kat situ....sedaaappppp....tp masam yg amat. 1 bekas nie harganya RM6.


Dengan tak cari hotelnya lagi......terus ke Kundasang War Memorial nie....


Act....takde apa sangat kat sini...cuma kira tempat nie tempat sejarah.....tempat di mana tentera2 British & Australia di kuburkan. Ada 3 garden kat sini......so, mcm2 bunga ada kat sini....utk cuci2 mata and tengok tinggalan sejarah.....ok ler.......tp pemandangan adalah cantik ok.













Actually, time nie....tempat nie masih dlm renovation......so, a bit berselerak sikit ler kat atas nie....tp takpe...lepas2 nie sure lagi cun pemandangan kat sini.........


From Kundasang War Memorial tu...kami pusing sekitar kundasang and ranau cari hotel.....last2 duduk kat homestay...yang tu later aku citer erk...dah dpt homestay......masuk kan beg...keluarkan apa yg patut nak di bawa.....so, teruskan perjalanan.   Hari nie mmg hari yang sangat padatttt............

Then, kitaorg ke Sabah Tea Garden...hurm....tak menarik ...tp kot2 nak borong Sabah Tea...boleh ler ke sini..murah ler jugak.




And...xtvt yang paling best sepanjang hari tersebut........main2 ikan kelah di Sg. Morali.........
giler best arrrr...................sebelum tu....tempat nie sebenarnya bersebelahan dengan Sabah Tea...kena ke depan sikit....nak masuk kena bayar yerk......tp takat nak tengok2 tak cecah kaki kat air tu tak kena bayar......kena bayar if korang nak rasa pengalaman kaki kena massage ngan ikan2 besar kat sungai tu.  Tempat beli kuponnya adalah kat restoran yang berada di simpang nak masuk ke sg nie.

Bayaran adalah : RM5/seorang - cecah2 kaki and RM10/seorang if korang nak berendam 1 badan.  Nak bagi ikan tu massage korangnye badan....tp ada bran ker....? he he he..yang kat kaki pun aku dah terloncat2 terkinja2 cam apa.................


nampak tu ikan main selit2 jer kat kaki korang.  Btw...aku ada rakam video....tp tak bw usb cable plak hari nei...so, esok ler aku upload videonya yerk.....


Ko masuk jer kaki..........terus berpuluh2 ekor datang serbu....tak ke ngeri tu..

pergh...nampak tu........aku takat duduk kat kaki air jer lah.....last2 baru sikit2 beranikan diri jejak kaki tu kat air.....


and kat situ pun ada jambatan gantung....tp lagi thrill ler jambatan nie kalau nak di banding ngan Jambatan Gantung Tamparuli nie...cuma tahap keselamatan tu...atas tanggungjawab sendiri yerk....



orang lain siap patah balik...aku kat situ gark...


then.......around pukul 6 pm we'll sampai ke Poring Hot Spring nie............alang2 dah sampai.....kita balun 1 hari suntuk xtvt sampai ke titisan terakhir......time nie aku nyer penat tak boleh nak citer arrr..........sampai rasa mcm nak menangis....tak larat sesangat dahhhhhhhhh

Plan nak tengok bunga raflesia pun tak jadi...coz' sampai pun dah petang sangat........





So, kesimpulannya................mmg hari yang padat dan memenatkan....tp pengalaman tu yang tak kan dpt di lupakan.....pergi tiap2 tahun pun aku takkan jemu ke Sabah nie......

9 comments:

MrS. F!zA said...

wee..ramai org beli tiket AA utk pergi sabah kan?best jgk..kita dlu gi sabah sempat gi kundasang tmpt buaya tu jek..pgi pon sbb nk amik kakak ngan anak buah

Citarasa Rinduan said...

mmg terbaiklah entry nie...

batrice, kamu dan en suami kamu gembira jer..

kak rasa treadment dgn ke KK dan ikan2 tu ada kaitan dgn kehamilan kamu...
mungkin?

ALoNa CintamaniszLite said...

cayalah ngan mentua ko, zana...kuat tul ngan aktiviti jenjalan ni...mm..

rasp said...

ntah kenapa sis..
tapi bagi i, sabah nie tempat dia tenang gitu kan...
mmg tak menjemukan lah...

lieyalatif said...

teringat aku ke sana dulu2 zana bile tgk entry ko ni...mmg nak repeat balik gi sabah ni, tapi tgu hero aku besar sikit dah paham jalan2...baru syok.....

eii kat sg tagal tu laa aku paling ngeri...shah jek berani jejak kaki dlm tu...aku tgk ikan tu berkerumun n bunyi sedut2 diepun aku dah seram geli heheheheeheh....tapi mmg seronok bercuti2 kat sabah kan....

nieda said...

bestnya...kalau ada rezeki nak juga ke sini

Nana said...

zana tak g ke desa cattle?
aku aritu tak g hot poring ni sebab kejar masa

Dee said...

dee masa gi sabah mmg suka pun dengan kundasang ni..jatuh hati..

Cik Wanie Ghani said...

wah bestnya g Sabah,
wanie teringin gak nak pi sana,
tapi....
hihihihi