Followers

Friday, August 5, 2011

our HOME SWEET HOME.

Alhamdulillah......walaupun lama sangat prosesnya...tp akhirnya rezeki kami dpt duduk ruman nie....and ...insya allah, before raya nie pindah rumah baru....hooyeeeehhh.....rumah kecik jer pun...tp yang penting RUMAHKU SYURGAKU......puas dah tolong bayarkan rumah orang......hu hu hu hu

So, last few week...buat lawatan kat rumah sendiri......tujuan utama coz' nak ambil ukuran tingkap sumer...nak buat langsir.....so....tengok sekali progress rumah...alhamdulillah....apa yang owner lama janjikan....sumer dia dah buat kecuali tiles kat porch and balcony bilik jer.......tp yang tu pun dah settle sebenarnya...dah pilih kaler and design tile....tunggu FIL aku free..nanti dia and pekerjanya pasangkan...................

Sangat puas hati ler ngan hasilnya.........btw.....semua renovation kecil2an and cat nie dah termasuk dlm harga rumah yang kami dah persetujui dengan owner lama.....kami tinggal tambah sikit lagi utk KC and renovation utk dapur coz' ikut plan my laling hubby....dia nak buat 2 dapur...1 wet and 1 dry kitchen...ikut aku tak payah...tp dah dia bersungguh and nak keluar budget utk yang tu......I FOLLOW jerrrrrrr

So, this area akan jadi we'll punya dining hall............comel jer kan......


tingkat atas ada 3 bilik : Master Bedroom and 2 bilik...so, lagi dua bilik tu...1 akan jadi bilik Batrice and 1 lagi akan jadi bilik solat and office my laling hubby....so, 2 bilik tu we'll pilih kaler biru......act, bukan aku and laling hubby yang pilih...tp Batrice yang pilih.....minat sungguh ngan kaler BIRU.


and nie plak tangga ke tingkat bawah yerk.....insya allah...nak order canvas frame and nak letak kat laluan nie..........and dinding kaler hijau tu nanti akan di fikirkan deco apa yang sesuai.....kat situ ada wall lamp.....


Nie plak master bedroom...tak besar tak kecik...selesa ler buat kami berdua jer kan............kaler macam hijau...tapi tak hijau sangat........bila dah di cat, rasa mcm tak naik plak kaler nie........hurm....takpe...kita tengok bila masuk lighting sumer nanti....kalau tak naik gark kaler nie....kita tukar kaler jer....


and this is our hall..................cornies (ntah betul ntah tak aku eja nie....) pun owner dah buatkan....siap ngan lighting sumer......and kipas.....setiap bilik ada kipas macam tu....he he he he...


wajah hall kami...........i likeeee..........coz' simple and modern....and nie sumer idea owner lama...masa kami beli rumah nie, mmg divider and fixture (FEATURE - thanks cik puan hirda betulkan aku) wall kaler hijau tu dah ada...cuma time tu belum di cat jer lah........so far sangat puas hati....


So...langkah seterusnya...insya allah, cuti nie nak basuh rumah........or maybe...laling hubby aku buat dulu KC..then baru basuh 1 rumah...so, x payah buat dua x nanti......tp  masalahnya...laling hubby aku tengah siapkan buat rumah orang.....hu hu hu ...sempat ke tak nie........biasalah....kontraktor mcam tu....rumah orang buat dulu...rumah sendiri later2.......takpeh..yang penting barang2 utk KC dah beli last week....

So, hasilnya nanti...tunggu dah lihat jer yerk..........almaklum, budget kecik....buat sendiri jer lah......

17 comments:

MrS. F!zA said...

cantik2..tgkt bwh ada bilik jgk kan?suka lah divider tu..dr kayu eh?blh cri idea utk rumah sdri nti..hikhik

@e_da said...

seronoknya... best la dpt raya umah baru.. suka tgk part by part .. kemas jek... selamat mendeco zana...

~izan~ said...

cantik la zana..izan suka divider tu =)

nnt deco2 wat part2 gak tau..izan sgt suka tgk..

umie said...

wah..nampak besar gak rumahnya..tahniah zana nak masuk rumah baru..

Mamamya said...

betul zana...kecik2 pun umah kita sndri...seronoknya lain bila dapat stay kat umah sndiri ni....mcm akak ni umah beli tp bagi lah kat org lain duduk..huuuu... apa nak buat..selagi x pencen en.suami tu mmg payah lah...

next week adik akak yg no.2 tu pun akan pindah umah juga...beli atas org juga..sama mcm zana....

lieyalatif said...

wah best2...sure sonok beraye ngan umah baru ni zana.....ko jgn buat keje berat2 tau....

untung hemlin kontraktor...serbe serbi leh buat sendiri ...senang...jimat pun jimat....

nanti raye aku ngan kak mimi nak dtg umah ko tau eheeheheheh

*∽ IZAN ∽* said...

wah seronoknya nak masuk umah baru.
berkobar2 la sambut raya tahun nih eheheh

besar kecik yg penting reta sendiri.. puas hati dari kayakan orang lain kann uuhuhu

MAYA said...

ku memahami perasaan itu zana.. best kan.. at least rumah sendiri..

rumah tu cantek je bila dh dihias nanti..kan.. syoklah dpt beraya rumah baru.. best..best..

Cik Yan said...

nice house..msti dh x sabar gile kan..hehe

Hirda Ibrahim said...

alah ko... ok le tu.. dh cukup complete dh ni.
aku dulu pun masa masuk umah mana renovate2 ni. baget kecik, pasang grill, KC, etc pun dh pakai duit byk.

so agak2 bila ko leh masuk umah ni? :)

KSWSK said...

nak dekat raya puasa...raya cina..deepavali..n christmas mmg musim org busy pindah umah..sbb nak braya ngan umah baru..sure seronak zana nnti hias umah br kan

Raja Radiah said...

alhamdulillah...akhirnya...akak pun dah nak masuk 2 bulan duk umah sendiri..tengah seronok membeli barang rumah pulak ni...dulu masa duk umah sewa malas nak memenuhkan rumah dengan perabot dan barang hiasan rumah sebab fikir nnti nak pindah susah dan penat......

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

tahniah zana.
memang puas hati kalau dapat duduk rumah sendiri kan..
anyway selamat bershopping dan deco2 rumah..

Dee said...

tumpang seronok ngan zana..murah rezeki kan..seronoklah raya nanti di rumah baru..

sW33tdARLiNG said...

suka dengan border kat ruang makan tu... huhuhuhu syiokkk nya umah baru... rezeki baby baru laa tuuu~

Maya Mayana said...

tahniah utk umah baru dan betul ke miscarriage tu? manalah tahu cuma bleeding biasa2 je,aku anak yg 2nd pun camtu gak tp sebab uri bawah..apa-apa pun bertabahlah ye,aku tk boleh nk comment kat fb status org except gambar,tk tahu kenapa...cuba berubat kmpung,kdg2 ada saka yg memang suka duduk kat peranakan perempuan...

aTy _faRed~ said...

beshnyeeeeeerrrr..!!! [tak sabar nak rumah sendiri siap nanti] :)