Followers

Thursday, May 31, 2012

Slice Cheese Cake or Puding Cheese

angin apa masuk dlm badan agaknya
kemain excited aku hari selasa lepas....balik2 kerja terus bercita2 nak buat Slice Cheese Cake
siap singgah Giant cari barang apa yang takde...

Setelah bertungkus lumus.....
fuh...sejam gark ler melayan Slice Cheese Cake nie..
tu pun jap2 aku lari ke depan tengok citer Seindah Sakura.
jap2 lari gi dapur sambung buat apa yang patut

Akhirnya......
masuk gark adunan Slice Cheese Cake aku dalam oven
lama dah oven nie ambil cuti rehat...dah almost sebulan lebih ler aku tak membaking...


ewah....kita ngendap sikit yerk cake dalam oven.
tu kaedah marine bake yerk....aku pun ingat2 lupa
acuan yg berisi kek letak dalam acuan yang berisi air


after 1 jam...eh silap...1 jam 20 minit...
kek aku siap....
fuh!...rupa bentuk tu dah nampak gebu dahhh


tapi malangnya Slice Cheese Cake aku tak menjadi
dia jadi terbahagi pada 2...lapisan atas tu cun cantik..
tp lapisan bawah tu dah rupa puding....
makanya niat nak bawa gi office hari Rabu tu tak menjadi
aku masukkan dalam peti sejuk....balik kerja ngadap ngan penuh perasaan sambil memikirkan apa kesalahan sampai kek aku tak jadi

setelah di buat post mortem....eceh
aku rasa kek aku jadi puding kat lapisan bawah tu sebab aku tak tuang air panas dalam acuan air tu.....
main baca resepi laju2 ....gitew lerrr

ok takpe....semangat membaking masih ada
nanti esok lusa kita try lagi...

apa2 pun.....aku rasa sedap lagi rasa bahagian bawah yg tak menjadi tu
nak2 makan sejuk2...coz' rasa dia cam puding cheese giteww...
he he he he
 

7 comments:

atty's said...

rajin gak zana membaking..

mama tisya said...

lama tk baking2 ni..tk pernh lg try cheese kek yg bakar cz tk brp reti tu slalu buat oreo cheese kek yg sejukkn je dlm peti ais

norhidana said...

perkh tgk pun dh terasa sedap beb,baru bt msti syok mkn... tak berapa jd yek... tp kalu dh cheese tu msti sedap nyer... rajin tul ko membaking yek

Sidratul Muntaha said...

aku dah agak dah.
mesti ko tak buh air panas..
ahaha
takper weih..
ko boleh rebaked balik
tpi rupanya hodoh la sikti kot nnti?
aku pun lupa
sbb aku pun pernh rebaked cheesecake yg tak pernh menjdi dulu masa zaman baru berkecimpung nk buat cake.

Mamamya said...

akak selalu x letak air panas pun zana...cuma masa nak panaskan oven tu masukkan dulu loyang yg berisi air tu 10 minit pastu baru masukkan yg ada adunan kek...

eRiNsZ said...

go zana go....
ok ler dari ak yg x pnh mncuba ni.. (tringin plak nk try baking)
cuba lg nt kmi p kluang jgn lupa jamu cheesecake.

Ruziawati Yusof said...

rajinnya zana dan pandai pulak tu.. daku satu apa pun x reti.. huk3!