Followers

Friday, June 8, 2012

Medan Ikan Bakar MPPD

ok.......meh sambung citer2 masa hantar maksu di PD
so...lepas masing2 dah kepenatan main air...bebudak ler..mak budak nenek budak makcik budak, bapak budak...penat coz' melayan bebudak main air....
So...en Laling Hubby telah menggoogle tempat makan best katanya kat area PD nie....
jauh gark ler dari hotel kami....kena tempoh jam kat depan pasar malam lagi....tp bila sampai....berbaloi2 rasanya.

Kat mana? we'll makan di MedanIkan Bakar Majlis Perbandaran Port Dickson.... (MPPD).....
katanya kat situ paling sedap and murah...
 

tu dia....bangunan MPPD.......senang jer pun nak mencari tempat makan nie...
kalau korang duduk hotel area2 jalan pantai.....just terus jerr....jalan menuju ke Glory Beach Resort.and balai polis PD.....nanti jumpa simpang 3 tulis ke Pantai Tg Gemuk...sila ler belok kiri yerk......kat situ jer pun......restoran nie terletak belah kanan korang nanti.

By the way...ada 2 bangunan...yang nun kat depan tu....Restoran D'Terapung.....memula masuk kat situ coz' kat bangunan memula tu penuh. Lupa nak mention....bangunan 1st tu...ada 4 kedai makan.....semua gerai2 yang jual seafood yerk..ikan bakar, udang bakar...mcm2 makanan ler......

Yang kat D'Terapung nie mmg lenggang lagi...we'll samapi masa tu dlm pukul 8 gitew ler...tp bila tengok harga macam tak masuk akal...or a bit mahal sikit....terus keluar balik...kita tunggu sapa2 yang dah siap makan kat gerai2 kat bangunan depan.....


and alhamdulillah...tunggu tak lama dalam 5 minit giteww
ada family tu bangun means dah siap makan...apa lagi...cepat2 serbu....ha ha ha
bukan apa....time2 macam nie memang kena pantas...kalau kita buat2 tak pantas...nanti orang lain yang dapat.....sat lagi nganga nak tunggu giliran lagi kan..


so, bila dah dapat table...jom gi order apa yang patut
orang kata...kat situ nasi lemaknya sedap...
try ler tanya......abang tu kata takde lah plak..
aku buat muka blur...takpe...takde nasi lemak...janji ikan2 udang2 sotong2 ada...
order tak banyak pun....coz' yang jadi tukang control en Laling Hubby aku.......maka just order 2 ekor ikan siakap masak 3 rasa.....pepahat masak samba, sayur kailan ikan masin, telur goreng.....then air fresh orange 1 jug besar utk 8 orang punya minum


nie ler gerai yang we'll makan tu....gerai Samudra Ikan Bakar.....gerai no. 3 if dari kiri......


fuh!...lama tul tunggu makanan
bebudak nie dari duduk diam sampai tak boleh nak duduk dah...


aduhai...berlengas sekali anak dara tu.......


Air dah nak habis.....baru ler makanan sampai
tu dia....ikan siakap 3 rasa...tengok pun rasa macam nak terkam jer time tu
(sorry....quality gambar tak cun..coz' snap pakai cik pink jerrr.....)


menu sampai jer.....
memasing tak pandang kiri kanan dah.....
see.....nampak tak gelas air kitaorang tu....tu tanda yang kami tungguuu lammmaaaaaaaa sebelum makanan sampai.

time makan tu dah jadi 2 group....aku join group en laling hubby, MIL and FIL...group 1 lagi adik2 ipar ak..
tak sampai 10 minit.......
see...pinggan ikan kami.........licin lincau...sampai kepala ikan pun tak dapat di kesan
mmg sedap lerrr ikan 3 rasa dia......ranggup...cukup rasa.


so...mmg aku suggested korang pergi makan kat sini if dah sampai PD yerk.

So...otw balik tu....singgah kat pasar malam....
cari apa yang patut....


sempat makan durian lagi kat sana....
he he he...Batrice tak ikut...so, mama papa leh jalan ala2 romantik berdua gitew....sambil disertai oleh atuk, nenek and maksu...
ha ha ha ha


and....tak yah gi iCity pun leh jumpa lampu warna warni nie...



8 comments:

Jasfyra said...

bestnya..aku dh lama xg pd.kalo g nnti leh try mkn kt kedai ni

lieyalatif said...

hamik ko...lengkap ngan dessert buah durian lagi hah...mmg terbaik laaa kooo.....

aku rase kan zana penah bace pasal org review pasal kedai yg ko citer nie....dieorg pun kate sedap...kalo aku tersesat2 ke PD leh la pergi.....biaselaa mmg selalu tersesat punye sebab org gomen ni kursus balik2 kat PD jek haahahahahaa....

Nana said...

ok..tq sudi share
esok nak g pd
mna tau bole try kedai ni ehheee

Mamasya said...

Salam Zana.berbaloi tunggu lama....nampak licin makanan yg dipesan...pasti kena dg selerakan.
re; Nasi Arab mmg sedap....mkn nasinyapun dah terasa...

Sidratul Muntaha said...

kat pd merata lampu warna warni
ahaha
aku yg dok berulang blik kg mak aku kat klang lalu sha alam pun takdelah gi icity tu
buang duit je

*nnti aku jote dlm diary pd ni.

ellynadyra said...

paling tak menahan nak tunggu tu kan, sempat la anak kita meraung2.....tapi kalau sedap, kira berbaloi la menunggu.....aku lak selalu makan kat SONGKHLA kalau pi pd...dekat ngan area telok kemang.....

eeyet said...

Salam...
Thanx utk review....
Cadangan lain kali kalau nak datang buat tempahan tempat serta menu. Jadi taklah lama sangat menunggu.
Selain dari kesegaran ikan. Ada jua menu yg istemewa spt ikan bakar petai. Udang butter.

Infomasi: HJ Fared 0177475010

eeyet said...

Salam...
Thanx utk review....
Cadangan lain kali kalau nak datang buat tempahan tempat serta menu. Jadi taklah lama sangat menunggu.
Selain dari kesegaran ikan. Ada jua menu yg istemewa spt ikan bakar petai. Udang butter.

Infomasi: HJ Fared 0177475010