Followers

Wednesday, November 30, 2016

Sabah ....

11 - 15 November 2016

11 November 2016
Menjejak kaki di bumi Sabah dengan 2 Misi...

1. Meraikan Cinta antara Along Halig dan Kak Dayang
2. Cuti-cuti Malaysia

Alhamdulillah....bertahun x jejak kaki ke bumi Sabah...tahun 2016 dalam masa 2 bulan..2 kali ku jejak kaki ke sana....salah satu negeri yang tak pernah jemu ku lawati .....

Fligth dari Senai seawal 7.25 pagi....maka seawal pukul 4.15 pagi bergerak kami ke Lapangan Terbang Senai...14 orang yang perlu ku handle...dari booking tiket, tempah hotel sampai ler urusan check in dan drop luggage....he he he ...pengalaman2 ....nasib baik la bulan 9 hari tu ku dah handle group yang ahli  nyer seramai group kali nie....so, pengalaman tu dah ada...kalau 1st time nak handle..mau berpeluh gark ler di subuh hari.

Tepat 9.30 pagi ...kapal terbang dah landing di bumi Sabah....perasaan teruja tu still ada....


Kakak dah kali ke3 ke Sabah...tapi tu lamaaaa dulu...time tu rasa umur Kakak pun dalam 3@4 tahun ....now dah besar...so, excited dia dah lain..

Aryan plak...1st time ke Sabah...1st time naik kapal terbang...tpi cam biasa ler...anak bujang mak nie....bukan teruja sangat pun...dia relaks jerrr...

Bit worries gark ler...takut dia stress duduk dalam kapal terbang...


Anak-anak masih ceria ...masih teruja tengok kapal terbang....pukul 6.30 pun mata masing2 masih segar.....he he he....cabaran bila anak dah 2 nie...he he he....

my lil Afeeq, kakak, Aryan and Azeeq....tambah sorang lagi kakak Dania....5 anak2 dalam group jalan2 kali nie...meriah kan....so, suasananyer pun sangatttt ler meriah.....mak ko kejap2 tukar jadi hijo...kejap merah..





flight on time...x delay....ku paling boring kalau dpt flight delay....nak menunggu nie.. Ya Tuhan..boring ok..
flight penuh....time x cuti sekolah pun ramai jer orang gi Sabah..


for the 5 minit pertama...khusyuk memasing.. konon khusyuk bc pamplet yang ada....time nie anak2 dah start ngadu lapar...ha ha ha..kuar rumah semua perut kosong tak sempat sarap...sampai2 konon nak singgah mamak...tp kelam kabut settle luggage bagai....takut tak sempat.....


seat memasing ku siap2 booked awal...biar tak jauh dari 1 sama lain....


dah start boring dah...tunggu makanan pun lambat...ha ha ha ha...
Aryan nie jenis cepat boring..ko jangan harap ler dia nak duduk diam2 ....dpt 5 minit pun dah cukup untung dah kalau dia diam..



dah lepas makan bagai.....perut dah kenyang....memasing membuta....hamik..aman dunia jap


sampai kul 9.30 am...then tunggu kereta sampai....total semua 3 kereta..2 myvi 1 exora....


dari airport terus ke Kinarut...homestay kami di sana....alhamdulilah...homestay cun...3 bilik complete semua ada....yang penting bersih dan kemas.  Sesampai homestay..mandi kemas sikit2 barang yang ada ...agih2 bilik.he he he he he..memasing pengsan....

Bayangkan ler....aku tido kul 2 pagi ..kul 3 dah bangun balik....so, dpt jumpa bantal pagi tu kat homestay....giler nikmat...semua pun sama...anak2 jer yang tak reti tido.mak pak dah membuta time tu...pepandai korang ler main sampai nak runtuh rumah.....

So.....dah fresh kan badan...dah makan bagai..pandai orang lelaki gi cari makanan lepas solat jumaat tu siap2 kami nak kuar....kuar pun dah lewat ..lepas2 maghrib baru keluar....

Terus ke Pasar Malam Jln Sinsurai.....riki2 dulu apa barang yang nak di borong...




1st day dah borong ikan bilis, udang kering, kuih cincin, amplang bagai...ha ha ah.....
senang nanti...kot x cukup boleh tambah later2...


nak gi makan kat dataran todak.....otw dapat called dari pihak pengantin perempuan suruh dinner kat resort..langkah kanan ler gamaknyer.....

Otw sempat tapau sayap.madu..makanan rutin aku kalau ke Sabah. 
nie Sayap Madu kat Anjung Selera...mahal sikit berbanding kat Pasar Philipine tu....biasa harga RM1.50 tp kat situ RM1.70/pc ...ku beli 20 pcs terus.....biar tak termimpi2 ...

So, penutup entry...ko layan ler mata ngan pic sayap madu nie yerk.

1 comment:

norhidana miswan said...

bestnya wei jln2 sabah....
kepak madu tuh menggoda nya... nampak gebus2 di bandingkan ngn yg kt sini...