Followers

Tuesday, May 5, 2015

Pelam Asam Boi vs Pelam kicap cili

jangan maraaaahhh naaaa

nie yang paling heaven....
kalah Harum Manis...ha ha ha

Pelam cicah sambal kicap cili letak....gula and belacan sikit....
habaq hangg....thumb up lerrrrrrr
kasi pedas2 gitew.......
lupa yang x leh makan belacan...demi mu colet.....


mak den plak buat  pelam asam boi. ...lagi lerr meleleh ayaq liur
pelam ranggup krup krap krup krappp....
tangan dok ngutip..mata tengok tv....
sekali toleh..LICINNNNNNNNN

Tuesday, April 14, 2015

Malam Berinai and Suprise for FIL

2nd episode :

ha ha ha ha..kemain lagi si Lieya Latif & Dana dok  nyakat yerk kata mak labah2 semua dah lari..
baik ler  my dear frenz...akan ku update sekerap mungkin..

Siangnyer dah nikah bagai..malam plak majlis berinai .....johor kalau bab2 majlis kawen nie memang meriah..3 hari 3 malam pun x habis...

malam berinai tema nye oren.......



dapat ler merasa menepung tawar pengantin...sambil2 buli pengantin kan...bila lagi..
tp pic takde ler.....


then kebetulan 27th tu besday my FIL so....kitaorg pakat2 ngan MIL buat suprise untuk ayah...
he he he he ...puas berposing bagai atas pelamin....ayah pun tengah syok2 borak ngan kawan2 dia...
MIL suruh ambil kek bawa keluar...

Terkejut ayah time tu....he he he..priceless betul tengok muka ayah ku.....
anak2 cucu menantu semua dok nyanyikan lagu besday untuk dia...


ini ler ayah mertua terbaik........alhamdulillah.....

tau tak...patutnyerrr potong2 kek utk FIL tu lepas majlis nikah petang nyer...tp memandangkan memasing sibuk....terus terlupa pasal kek tu.....mlm baru ler teringat..nasib baik ingat..buat nyer lupa terus...ha ha ha...

Wednesday, April 8, 2015

Majlis Pernikahan Athirah & Fariq

Assalamualaikum....
he he he he....setelah sekian lamanya blog x berupdate....
hari nie tuan tanah mencemar dulu membersihkan segala sawang mawang yang ada.....

alhamdulillah....
last majlis perkahwinan belah en hubby...my last adik ipar...lepas nie hadir majlis sepupu2 and anak2 sedara jelah gamaknyer....

So, kepenatan nye tu..Ya Rabbi....7 hari 7 malam tak habis2 lagi...
almaklum ler....anak menantu sulung......ha ha ha ha

So, my adik ipar nikah on 27hb April tu...selang sehari dari tarikh aku nikah..ha ha ha Zana n Hubby on 26 April ...so, next next next year....26 & 27 tu boleh sambut sekali..plus besday FIL ....

26th tu....mcm biasa ler..orang johor mmg tak lari dari adat kan..
my MIL buat majlis khatam quran and berzanji utk adik ipar...
buat simple2 jer..jemput jemaah wanita taman Matahari...walaupun simple2....
jemaah yang hadir..kus semangat..penuh rumah .....


sambil2 tu..ku menumpang buat akikah utk Aryan....hutang sekor kambing lagi so, tu yang menumpang ....
1st kambing dulu buat kat umah my mum masa majlis Aqiqah Aryan ...so the balance lagi sekor ...tumpang ler majlis maksunyer....alhamdulillah....tertunai dah salah satu tanggungjawab kami sebagai IBU & AYAH untuk Aryan. amin...jadi anak yang baik yerk dik...


dan malam tu jugak pelamin siap di pasang...
wah gitewwww...penyumbang idea kaler tema tau...
auuwwww .......
meriah tak kaler dia....hik hik hik hik





esoknyer 27th jumaat lepas asar majlis nikah plak...buat kat surau...
ambil berkat gitew...surau pun bukan ler jauh mana pun dari rumah MIL....depan jer...


ini ler mak2 pengantin......my MIL yang tudung pepel while yang tudung hijau tu makcik ku...


alhamdulillah....sekali lafaz jer pengantin lelakinya...
so...memperkenalkan our new ahli keluarga ...AYID ....
jaga Thirah bebaik yerkkk





hantaran from belah lelaki


yang nie plak air tangan my MIL ....dari thirah kepada Ayid


muka suka dah selamat ...HALAL ...kemain korang kan..
si Aryan tu muka blur coz baru bangun tido...
orang gi Surau ..dia terbongkang ke penatan....


Syukur....dah selamat jadi ISTERI orang pun adik ku nie..
moga jadi ISTERI yang baik yerk maksu...
maksu kesayangan BATRICE .....lepas nie dah xde tempat nak manja2 dah..
maksu bermanja ngan uncle AYID a.k. Pit Pit ....panggilan dari Aryan


ok.....now time to ronda2 kata Aryan..
ngan atuk angkat dia...kemain tiap2 petang pajak atuk mail naik motor keliling taman...
dgr jer bunyi motor atuk mail dia....dia dah kelam kabut nak sarung kasut....
kalau atuk mail jalan kaki gi surau..dia buat sombonggg jerrrr ..
bertuah sungguh budak nie...

Sunday, October 26, 2014

Gentleman gitew ...

Pencinta Wanita sungguh kan

ha ha ha......kemain lagi suap anak dara orang......
nie kena sign contract jdi menantu nie ...cukup tahun kawen!
ha ha ha ha...

Rania and Aryan


Rania pun kemain lagi ngan Abg Aryan
dia dulu Usha Aryan.....hik hik hik

Khasiat Apple Ciger Vinegar

Assalamualaikum
Salam tahun baru Islam
1st entry di tahun baru....meh nak share something yang ku rasa baik untuk di kongsi bersama

Dulu kak Mimi ada citer yang Apple Cider nie bagus untuk proses diet...tapi ku buat pekasam ilmu tu.....masuk telinga kanan kuar telinga kiri...he he he he....

Baru2 nie dok  borak2 dlm group tele...sorang lagi kawan bagitahu kebaikan dan khasiat apple cider nie....
Malam tadi balik dari Tenggaroh....singgah Kip Mart and terjumpa ler Apple Cider nie....terus den beli...


Antara kelebihan Apple Cider Vinegar ini ialah:

DETOX & KURUSKAN BADAN 

Detox atau dalam bahasa mudahnya mengeluarkan toksin yang berlebihan dalam badan. Oleh itu secara tidak langsung membantu mendapatkan badan yang ideal....

Selain dari itu bahan ini mengandungi lecithin yang membantu meningkatkan metabolisma lemak dan menukarkan lemak menjadi tenaga. selain dari itu lecithin juga membantu meningkatkan daya ingatan.
  
GOUT & ARTHRITIS

Gout, arthritis dan sakit-sakit yang melibatkan sendi dan sengal-sengal badan.
 
 
 DIABETES / KENCING MANIS

Apple cider atau cuka epal boleh mengurangkan kadar gula dalam darah, seterusnya berupaya mencegah penyakit kencing manis dan arthritis. 


JANGKITAN, SELSEMA & SAKIT TEKAK

Meredakan  selsema, sakit tekak dan jangkitan kuman. Sangan berkesan untuk asma atau sinus (resdung). Juga menolong menjelaskan penglihatan dan memulihkan sistem pencernaan.

KULIT

Sangat baik untuk kulit yang bermasalah seperti eczema. Merawat kulit berjerawat, tompok hitam yang tak sekata pada kulit dan selulit...

BADAN / MULUT BERBAU

Menolong meneutralkan pH badan/mulut dan membunuh kuman/bakteria penyebab bau busuk ....juga boleh untuk kaki berbau.

KERACUNAN MAKANAN

Jika terkena keracunan makanan, minum 1 sudu  setiap 5 minit selepas serangan keracunan. Juga boleh merawat cirit-birit dan diarrhea kerana bahan ini mengandungi kadar  pectin yang tinggi yang boleh menyelaputi dinding kolon yang terengsa.... (anti-diarrhea)

KOLESTROL

Menolong mengurangkan paras kolestrol dengan adanya pectin yang merupakan sejenis fiber mudah larut dalam air dan juga asid amino yang dapat meneutralkan kolestrol LDL yang teroksida... dengan kata lain mengurangkan kadar kolesterol jahat (LDL cholesterol type) .. kolesterol jahat ini menyumbat saluran darah  dan kalau tidak dibakar mengeluarkan sodium berlebihan dari badan (melalui peluh & perkumuhan)

AWET MUDA

Awet muda dan menaikkan seri (kerana tubuh yg bebas dari toksin menjadikan darah lebih bersih, usus bersih menyebabkan oksigen mudah sampai ke otak. Sel-sel tubuh menjadi segar. 
 
 
Sebenarnya Apple Cider Vinegar ini tersimpan 1001 macam penawar, antara lain:  

- sakit kepala dan migrain yang bepanjangan

- menguatkan tulang (estoporosis)

- merawat sistem pencernaan

- penyakit kulit dan alahan

- insomnia atau sukar tidur 

- keracunan makanan 

- sistem perkumuhan

- menghapuskan kelemumur

- sengugut dan sembelit 

- mengurangkan paras kolesterol dalam badan 

- mengelak dari penyakit kencing manis 

- terdedah kepada pancaran matahari yang terik 

- mengeluarkan  toksin yang berlebihan dalam badan 

- gout, arthritis dan sakit-sakit sendi serta sengal-sengal badan

- membantu meningkatkan konsentrasi dan memulihkan daya ingatan

- untuk masakan bagi menggantikan penggunaan cuka biasa 
 
 CARA PEMAKANAN


Satu sudu Apple Cider Vinegar dicampurkan dengan satu gelas air suam dan diminum sebelum sarapan pagi. (Cuka epal ini juga elok di minum waktu malam sebelum tidur.)


Malah Nabi (saw) sendiri suka kepada khall (cuka yang di proses daripada buah, seperti tamar, epal dss).

Seorang sahabat nabi, Ibn Jabir pernah menceritakan bahawa pada suatu hari Rasulullah saw mengajaknya ke rumah baginda. Mereka kemudiannya dijamukan dengan roti.
Kemudian Rasulullah bertanya: "Adakah apa-apa sos perasa (dip)?"
Mereka menjawab: "Tidak, hanya ada cuka."
Nabi berkata: "Cuka adalah sos yang paling baik."

Nabi saw juga pernah meriwayatkan "Rumah yang menyimpan cuka tak akan menderita dari kemiskinan" - Diriwayatkan oleh Ummu, Tarmizi, Baihaqi