Followers

Monday, January 4, 2016

2016 - Bermula

Salam 2016
2nd day persekolah bermula bagi negeri Johor, Kedah, Kelantan, Terengganu ...
1st day baru negeri2 yang selain di atas...

Penuh wall FB ..seronok tengok memasing hantar anak ke sekolah..esp yang baru nak masuk tadika, nak masuk darjah 1 ..yang ke sekolah menengah pun tak kurang jugak.

Anak daraku dah masuk darjah 3 ..... besar dah....
tp since emaknyer nie feeling lelebih..tetap apply cuti sempena anak start sekolah.....moment nak siapkan dia tu ....x kan sama setiap tahun ....even ku rasa nanti dia dah form 5 pun mau ku cuti jugak time tu.... ...

yeayyyy ..............this year kakak jadi Pengawas .... akhirnya..jadi gark pengawas.  Ku memang dah tanam kat kepala dia ....kakak jadi pengawas tau nanti sekolah.....dapat pun......giler tak! ..psycho erk mak ko !...

tp uniform still x pakai lagi...ada tempoh percubaan selama sebulan...lepas tu baru pkai uniform pengawas.  Excited mak ko nakkkk ...


Untuk anak-anak yang lain

Selamat ke Sekolah Semula yerk sayang ......

 

Tuesday, December 22, 2015

Mersing ku


balik kampung oooo balik kampung
hati rianggggg .....ha ha ha ha....
lama dah x balik kampung....dari minggu ke minggu asyik tertangguh2 jer..
minggu lepas nak tak nak balik gark...memandangkan family adik ku yang bongsu tu ada kat kampung.....sebelum dia balik ke Banting semula...moh kita kumpul2 kat umah mak

otw balik Tenggaroh tu.....singgah bandar Mersing jap...tujuan utama kengkonon nak lunch semata kat tempat selalu pergi tu...ku lupa plak namanyer......sorry yerk..next next time kalau gi lunch kat situ..ku promote ..coz' lauknyer banyakkk....sedapppp ...

Lepas lunch....beli keropok lekor then singgah ler jap kat tepi pantai tu....
bawak bebudak ambil angin pantai.....
angin pun syiok...bukan sepoi-sepoi bahasa...tapi sepoi2-sepoi x reti bahasa...
musim angin tengah kuat giteww

lepak2 kat tepi pantai tu...ada ler park tempat bebudak main...
ada gark ler xtvt menunggang kuda nie..RM5 utk ntah bape kali pusing...

My Alexander The Great....wakawakawaka ...omaknyer terperasaan lebih..


Sebenarnya, Zana nie baru jer habis baca novel ASST tulisan Melur Jelita tu...kan ke watak INTAN tu dok belajar bawak kuda ngan hero hensem si HILMAN YONG...kengkonon berangan ler kan..nak hantar anak belajar menunggang kuda...tpi kat Kluang mana le ada kan.....and for sure yuran kebaboomm mahal ...ha ha ha..karang dah pandai.kena plak bela kuda sekoq .......hik hik hi khik..mak bukan kaya nak....cukup2 makan rezeki yang ada nie hah .....bekalan untuk anak2 besar nanti...



nampakkan....betapa kuatnyer angin...sampai rambut anak dara zana rupa gitew dahh...

lepas naik kuda.....main2 jap kat park tu....ha ha ha...kejap tak kejap sejam gark ler kan kat situ


keterujaan si Aryan naik buai ..




mercu tanda Mersing...
cun lerrr crown Mersing ..lain dari yang lain...
yang best ...water fountaion tu air nyer dibuai2 ditiup angin..
lalu belakangnyer mmg boleh basah ler....


dah puas kan hati anak2...moh kita balik umah mak tok yerk..

Thursday, December 17, 2015

Urut Kaki

dah tak yah gi spa bagai...kat umah dah ada tukang urut kaki ...

ahakss.....apa yang kakak buat
dia pun buat jugak ......


Wednesday, December 16, 2015

Ronda Melaka

lepas check out hotel ......kitaorg pusing2 kat bandar Melaka cari makan ....
pusing punya pusing .....berhenti makan rojak + cendol kat depan hotel apa ntah ..
betul2 tepi jalan ..

puas ler menunggu meja kosong .....dpt meja order....ada plak drama sebabak
tengah2 dok tunggu order tu...tetiba bunyi kuat kat sebelah zana ....ku dok tepi jalan betul hah..
rupa-rupanya bila sekali toleh ....laaa excident
pakcik melayu bawak motor terlanggar india yang nak melintas
nasib ler tak teruk...tp sian gark pakcik melayu tu...and nasib baik jugak ler keta yang lalu time tu sempat berhenti..kalau tidak..nauzubillah ...

yang jadi kecoh bila pakcik tu marah jerit2 kat india tu..
memang ler salah india tu anak beranak...nak lintas main lintas jer...x tengok kiri kanan..
agaknye pakcik melayu tu terkejut tu ...ngan  berdebar nak kena langgar keta lagi...tu yang dia bangun2 terus marah ...
we'll nengok kan jerr....hik hik hik hik..malas nak campur


kemainnn .....anak dara ku mmg dah kaki melawa...dah anak dara ler katanyer..




aksi2 kat atas nie ...lakonan budak dah buat salah...

menu baru ku ....hu hu hu hu
sedap2 menyudu cendol tengah2 panas...boleh plak si Aryan ambil and cret cret cret dia..curah sos cili dalam tu.....bertabah jerrr mak ko kan .....

memula dia ambil cekodok rojak tu...celup2 dalam rojak....
lepas tu dia tuang plak sos cili
ntah apa dah rasa cendol mak ko tu ...
ank ooo anak


perut dah kenyang .....
mmg ku plan nak cari KAISON sampai melaka ...ha ha ha ha ha ha...
ada ler barang yang ku cari......semangat nie..datang melaka nak gi KAISON.
so....masuk ler kat Mahkota Parade tu..pusing punyapusing nak cari KAISON
sales sana sini ....nasib ler kuat iman lagi ...ha ha ha ha
walaupun dah hampir2 nak menyoping .. ..tapi sabarkan hati....bulan 12 banyak nak guna duit weii...
baju sekolah anak
buku sekolah anak
yuran sekolah anak...
semuanya $$$$$

dah jumpa KAISON ..dah dpt apa yang di hajati ...
maka kita kuar ler dari shopping mall..x leh lelama
takut tergoda...tu pun en laki ngan pak mertua dah borong sakan kat Reject shop ...tshirt murah2, seluar murah2 .....


nak melepaskan keinginan mak mertua yang nk naik boat ..
maka bawak ler mak mertua naik boat
ku dah pernah naik dah x feel lagi ...ha ha ha
pak mertua ku pun malas memula nak naik ...tp coz' mak mertua ku beria2...ngan alasan si Iskandar (Aryan) x pernah naik lagi...rela ler dia teman kan....


k bye bye anak-anak
selamat menikmati pemandangan di sepanjang sungai tu
mak pak ko nak dating jap


ahakssss.....bila boring...berdua dengan en laki
nak plak dia layan aku selfie ..



wattamat ...citer ronda2 melaka
and yang pasti...anak bujang mak still memeluk bekas jajan dia...

Konon-konon bercuti

After majlis perkahwinan di Senawang.....kami singgah melaka...Check in hotel kat Melaka.
Alang2 dah berjalan ...bawa ler anak2 mandi pool ...
dari dulu hingga kini en Laki mmg suka stay kat Everly Resort Hotel tu ....
padahal memacam citer dah ku baca cam Everly Resort tu ...

Time we'll check in tu act hotel tengah under renovation .....reception pun xde ...tp ada ler hotel staff yang uruskan kami check in ...x semua bilik dia open utk stay...mana bilik yang dah ok dia open utk stay .....so, sepatah kata mak mertua den ....luar mcm flat tinggal ...dalam kondo ....
pun boleh ler mak ...janji anak2 seronok dpt mandi pool udah ler...

kami amibl junior room ada 2 bilik ...so, sebilik kami ...sebilik mak pak mertua den ..
check in pun dah lewat around 6 pm ...maka masuk2 bilik ..anak2 mandi ler dlm bath tub tu ....x kan nak terjun pool tengah2 malam pulak kan ...


 lepak2 .....then kuar gi cari makan ....
siap singgah Giant cari makan ....beli roti, beli susu, beli air bagai ..siap beli ayam golek lagi ....
malas nak kuar cari sarapan esok paginyer ....
then dinner kat area2 hotel gark.......

Esoknyer....lepas memasing isi perut ...
baru le bawak anak2 mandi pool ...
dalam pada hotel tengah renovate ....ramai gark ler yang stay situ ...

Moh layan pic yang ada ...
balik2 pun pic muka den ngan anak2 jer ...
kami jer pun yang masuk pool ..
en Laki duduk diam2 kat atas ...




si bujang mak nie ...badan je besar...tp semua nyer takut ...
nak mandi dlm pool pun takut ....keras kejung bawak gi masuk dlm air ...


tu yang dia duduk tepi2 jer ...


kat situ pun jadi ....
adeeehh ....Aryan oo Aryan ....
tak jantan ler dik oitttt..

tu si baju putih tu laki den ler tu.....
jadi pemerhati


dpt kat sini pun dia dah seronok ....



penat kocak2 air ....makan wajib
sebab tu stok makanan pun siap bawak ..tau punya budak gemuk sorang nie..


ha ha ha ...gitew ler citer percutian kami kat melaka ...percutian budget semata nak bagi anak2 mandi pool ..
kemain abang sado mak posing peluk diri ...

Harap2 lepas renovate, hotel nie ok ler balik ...dah 3@4 kali gark ler stay sini sebelum nie ....
bilik nyer besar ... ...pool pun besar ....tu sebab en Laki suka stay sini ...