Followers

Wednesday, April 16, 2014

Happy 1st Birthday Aryan

alhamdulillah
Gogon genap setahun semalam.....syukur Ya Allah..kurniaan ke-2 terindah buat kami selepas kakak Batrice.
he he he...mama dia ketinggalan keretapi nak update blog.....
kelam kabut coz' petang tu check up dia setahun..kena sedas injection....muka releks jerr...bunyi sikit pun tak.....mama dia yang terkejut....coz' tau2 nurse dia siap inject dia
pastu on the way balik ...tetiba school kakak Batrice called suruh bawa Batrice balik...anak dara tu demam rupanya...fuh! udah ler dari parking ke pejabat @ class Batrice kemain jauh..berpeluh2 dukung si Aryan....ngan panas teriknyer lagi..xpe..panas dunia..ye tak...

tu dia....1st photo Gogon....
putih merah time keluar tu.....berat 3.7kg..terkejut mama dia..coz' last dpt tahu berat dia just around 3.5kg..rupanya2...3.7kg..beza almost sekilo dari kakak Batrice dulu....


1st day ....otw balik Kluang..
1st day jumpa Kakak Batrice....


after a few day....
ya Allah ..senang sangat jaga Aryan....bangun nangis coz' perut lapar jer....
setiap 2 jam sekali nak menyusu......tempoh 3 bulan tu..memang mama jadi burung hantu ler...
tido malam kejap2 bangun coz' anak bujang nie kuat menyusu...tp yang syukur nyer ..dia nangis sebab nak menyusu jer...xde nangis tak tentu hala.....


and now....alhamdulillah...setahun....cepat betul berlalu setahun nie...
11 bulan Aryan dah pandai berjalan
11 bulan gigi dah 8 batang....

cuma...bila dah dapat kaki nie....kerjanya berjalan jer.....nasib baik ler time tido tak boleh nak jalan...
kalau tak harus gark ler dia berjalan...x berhenti..x reti duduk diam....
tu yang badan makin susut...

setahun...berat 9.8kg...x jejak 10 kg pun
xpe..yang penting sihat....
cuma penambahan ketinggian tu memang ketara....nampaknyer adik tinggi orangnya..

and new achievement : bila yak yak..buka seluar...dah tahu dah...terkedek2 jalan menuju ker bilik air.... he he he..comel sangatttt....


alhamdulillah dik
mama n papa sentiasa gembira dengan setiap perkembangan anak2 mama...adik n kakak

Terima kasih sayang kerana pilih mama n papa sebagai pelindunga
Terima kasih sayang kerana pilih mama n papa untuk berkongsi rasa kasih dan sayang
Terima kasih sayang kerana pilih mama n papa untuk memberikan pendidikan yang terbaik buatmu
Terima kasih sayang kerana pilih mama n papa sebagai ahli keluarga mu

Kami insan terpilih untuk membimbingmu, melindungimu, memberi pendidikan yg terbaik buatmu dan berkongsi kasih sayang untuk mu.

SELAMAT ULANG TAHUN KELAHIRAN YANG PERTAMA
MUHAMMAD ARYAN ISKANDAR.

MAMA & PAPA & KAKAK BATRICE
SAYANG ADIK DUNIA AKHIRAT

 

Wednesday, April 9, 2014

Alhamdulillah...Asthma @ Semput dia dah makin berkurang. Nak tahu rahsianya?

"lama dah echa x kena semput yerk Na"

haah kan...pertanyaan dari MIL.
syukurr...
nampaknya tahun nie....mmg alhamdulillah....Batrice xde kena asthma
kalau nak dibandingkan sebelum nie yang boleh di katakan every month sure pergi spital ambil neb
penat balik dari kampung terlebih main ..esoknya gi spital ambil neb
cuaca sejuk-sejuk - ambil neb
salah makan yg sejuk-sejuk - siap ler malam batuk ..tak lama pastu gi spital ambil neb..
nurse pun naik hafal dah muka budak sorang nie...

Yup....Batrice memang ada Asthma...
masa dia umur 3 tahun..pernah admitted hospital duduk ICU dekat seminggu...
fuh , kering darah mak time tu......
then..bermulalah episode dating ngah hospital boleh dikatakan setiap bulan
nak2 bila dia dah masuk sekolah tadika.....x boleh aktif penat sangat...
musim2 cuaca sejuk hujan tak henti2 lagi ....salah makan pun boleh jadi sebab
sapa-sapa ada anak yang asthma tahu ler kan camner

kat rumah mmg standby inhaler dia...
ubat kaler coklat n biru...
tp bila guna inhaler pun still x ok lagi..tu yang selalu ambil neb kat spital terus...


pic sekadar hiasan
Admitted masa bulan 6 tahun lepas.  Gara-gara jerebu

Macam mana boleh berkurang?
alhamdulillah...serasai dengan Mealshake dan Omega Guard shaklee
since bagi Batrice Mealshake dan Omega Guard nie...memang nampak sangat-sangat keberkesanan dia tu....
demam pun dah kurang...asthma dah kurang.....more fokus pada pelajaran....

So, these 2 product memang Zana suka sangattttt.....and sangat berbaloi melabur untuk kesihatan anak. So, every day mmg gi bancuh dlm susu segera...coz' Batrice dah tak membotol lagi kan..kalau membotol senang sikit....campur sekali sesudu dlm susu dia...goncang2..hamik...togok sampai habis.  Kadang dia ngelat jugak....tp dah mak ko nie nak dia sihat..nak tak nak kena gark ler habiskan susu plus mealshakes tu....selang 2hari sekali potong cap 1 bj omega guard tu..campur sekali dlm mealshakes dia....shake2..bagi dia minum....he he he...sebiji jer pun..

so mahal kerr Mealshakes : RM113 plus Omega Guard: RM136 untuk perkembangan dan kesihatan anak-anak kita? rasanya tak kot...malah berbaloi.....setakat sesudu sehari...then sebiji selang 2 hari....tahan berbulan2 ok.....Omega tu...dlm 1 botol ada 90 bji.....setakat utk anak2 boleh tahan 3 bulan.....tp nak bagus...korang pun makan sekali omega tu...kasi tuntas kolesterol dalam badan.....

Hasil paling bestt : as i said...Asthma dia dah berkurang....demam dah kurang...demam ler jugak..tp tak selalu.....selsema pun dah kurang.....if dtg pun cepat jer sembuh....macam tu jugak batuk...pepaham ler kalau dah budak semput nie...batuk tu kira petanda awal serangan asthma..nak kata memulihkan tu x berani ler....tp memang nampak keberkesan dalam mengurangkan serangan asthma tu.....

Orang kata, barang baik lebih baik di kongsi bersama
sama-sama dapat manfaat...x elok simpan sorang2..
so, those yang ada anak asthma or korang sendiri ada asthma...boleh try.....sangat2  recomended ler.....xkan ler Zana suka2 nak share benda yang tak menjanjikan keberkesanan kan......

So..if nak berminat, boleh roger Zana yerk thru mesej 0167781501 or wassup ke 0137712383.....

 

Tuesday, April 8, 2014

Bila Sena Kembali Berbunga

Chewaah
tajuk dah macam novel dah...
pernah baca tak novel "BILA SENA KEMBALI BERBUNGA" nie
tulisan Amaruszati Noor Rahim. Ada 528 page....teballlkaannn

Kerana novel nie ler dulu.....Zana tak tido sepertiga malam...
time tu still belajar lagi....part 1 Uitm shah alam...kemain kawan-kawan dah bergolek tido...
tp yang Zana ingat ler..time tu tido reramai kat bawah....memasing tarik tilam memasing..bentang kat bawah..baring reramai..pasal apa? Zana pun dah lupa



Bayangkan dari pukul 9 mlm...sampai ke pukul 4 pagi menghabiskan baca novel tu..
nak berhenti sayang sangat....
sehelai demi sehelai diselak....sambil baca sambil kesat air mata....
serius....citer nie memang best....and antara koleksi kesayangan.

Ok..back to real story...ha ha ha ha
so...boleh dikatakan seluruh malaysia sekarang dah macam senang mengalami musim bunga...
sana sini kengkawan update kat wall FB memasing pic bunga nie..
cantikkan......dah ala2 overseas...

Sanggup berhenti tepi jalan semata nak snap pic...
sure orang yang lalu lalang tu dok kutuk tak sudah makcik nie semalam.....



1st pic....x berapa puas hati sangat ngan hasilnya..he he he he..
tapi..2nd pic
memang puas hatii.....dah memang kiri kanan pokok bunga nie....
ada kata bunga Angsana....ada kata bunga sena...
x kisah ler....yang mana pun namanya...
janji dah ala2 bunga sakura..


yang nie pic real sakura....he he he....
walaupun pic kat atas kelam jerrr coz' snap guna tab...
tp suasana tu dah lebih kurang jer kan..
cuma xde jalan berliku2 jerr...kalau tak sure sejibik sejibun


act time tu on the way nak balik rumah lepas ambil Batrice balik scholl
elok2 kat traffice lite nak masuk simpang taman..tetiba tertoleh kiri...terpandangan satu pemandangan yang indah..subhanaallah..

tu yang gigih lepas lampu hijau jer...terus buat U turn.....keh keh keh
then.....taraaaa....
mau tak terpukau.......cantik sangat2 coz' kiri kanan jalan penuh ngan pokok nie..


if bw mr Nikon nie lagi best snap2 pic nie...


lantas...telah memaksa rela model sepanjang zaman Zana nie berposing..
ngan baju sekolah pun jadi ....
nie kalau tukar baju ala2 korean style nie..sure menjadi nie....
kalau chong kata kata kat luar negara pun sure ada yang percaya...
tak gitew...ha ha ha


yang nie mmg betul2 macam kat overseas kan...
adoi........
bila ler dpt gi JEPUN........



kalau perasan lah kan
pokok nie sebenarnya every year ada 2-3 x berbunga kot.....
cuma yang membezakan....tahun nie mmg sangat berbeza...selalu tu ada ler 2-3 pokok jer sepanjang jalan yang berbunga..tp tahun nie..boleh dikatakan setiap pokok berbunga........
tu yang membuatkan tahap keterujaan tu melebih2 tu.....

Apa-apapun memang cantik..
SUBHANAALLAH...

 

Sunday, April 6, 2014

Ubat Selsema Paling Mujarab tanpa rasa ngantuk

Mata still x ngantuk lagii
tu yang dok gatal update pasal shaklee...

alhamdulillah...hampir 6 bulan bersama shaklee
perjalanan masih jauh....tp syukurr.....tiap bulan tak pernah missed bonus Shaklee
walaupun x jejak 4 angka lagi.....tp at least dpt gark ler tambah pendapatan bulanan tu....
akan ku daki tangga kejayaan bersama Shaklee...chewaahh

Meh nak citer....
serius....Vit C SR shaklee memang berkesan mempercepatkan proses pembaikan selsema....
agak2 dah dpt tanda-tanda nak kena selsema tu...telan sebiji Vit C SR nie....paling baik...patah 2 kan ...then baru makan.....

Macam Zana..if selsema sekarang...memang akan ambil Vit C nie jer.....
ambil 2 bji terus.....hik hik hik...cepat sikit..
bukan apa...bila selsema nie...problem utama ialah tangkap kat kepala....then mula le ngantuk...
udah ler Zana nie drive pergi balik kerja jauh.....memang menguji tau bila drive time selsema nie...x boleh nak fokus langsung...
En Laling Hubby pun sama sekarang nie....if rasa2 nak demam ker..nak selsema ker.....terus paksa dia makan Vit C SR nie...dia pun kata bagus...kalau tak dulu...pantang selsema...terus beli ubat selsema kat klinik......pergi kaunter terus..xde nyer dia nak jumpa doktor ke apa....untuk consultation.....tp now..telan jer lah Vit C SR tu.....

Supplement WAJIB ada kat rumah..

Batrice plak......Zana bagi Vit C Chew untuk dia....Vit C SR nie rasa masam2 sikit..so, bebudak confirmed tak tertelan punya....tp yg Chew tu manis sikit....sesuai ler untuk bebudak kan....and kekadang mak budang nie pun tumpang sekaki....


Meh nak share apa lagi kebaikan Vit C SR shaklee nie...

  • Memelihara kandungan antioksidan semulajadi dalam tubuh
  • Antioksidan penting dalam melindungi sel kulit daripada rosak dan melambatkan penuaan
  • Chewable Vitamin C Shaklee menguatkan tulang, gigi dan gusi yang sihat
  • Meningkatkan sistem imun tubuh
  • Sangat sesuai untuk orang sukar atau tidak suka makan pil atau tablet
  • Rasa oren semulajadinya sangat selamat untuk kanak-kanak dan orang dewasan
  • Tidak mengandungi sebarang pewarna, perasa, pemanis ataupun pengawet tambahan
  • Tabletnya lebih kecil dari SR Vitamin C Shaklee jadi mudah untuk makan atau telan
  • 1 biji Chewable Vita C Shaklee bersamaan 1/2 biji oren iaitu bersamaan 100mg
  • Manfaat Vitamin C Sangat bagus untuk menjaga kecantikan kulit dan awet muda 

dan lagi


  
Keperluan Vitamin C dalam badan kita:
  • Membantu meningkatkan antibodi dalam tubuh supaya sistem imun tubuh lebih tinggi
  • Mempercepatkan proses penyembuhan luka dan demam
  • Menguatkan struktur gigi dan gusi
  • Perokok @ mereka yang bergaul dengan perokok memerlukan vitamin C
  • Membina kolagen (sebagai bahan pengikat/pelekat) dalam membinan dan menguatkan sel-sel tisu dalam badan
  • Pengambilan vitamin C yang mencukupi dalam diet seharian dapat mengurangkan risiko tekanan darah tinggi
  • Membantu proses penghadaman & penyerapan zat besi
  • Individu yang sering stress (tertekan), penat, letih, lesu serta sibuk dengan urusan harian memerlukan vitamin C. Pengambilan vitamin C yang mencukupi dapat membantu mengembalikan hormon stress (hormon yang melawan stress)
  • Bertindak sebagai anti kimia yang menjadi racun dalam tubuh seperti nitrates dan nitrites
  • Memberi perlindungan terhadap penyakit jantung dan mengehadkan 'oxidation' terhadap kolestrol jahat
  • Membentuk Sel-sel darah yang baru (setiap 3 bulan darah dalam badan akan bertukar)
  • Membantu memulihkan selesema, resdung dan bersin waktu pagi.
  • Membantu dalam proses pemulihan kudis
  • Pengambilan vitamin C sebanyak 1000-5000mg sehari dapat mengurangkan risiko /melawan penyakit barah seperti kanser oral cavity, kanser kerongkong, kanser saluran penghadaman, kanser serviks, kanser usus besar (rektum), kanser payudara dan kanser paru-paru
  • Bertindak sebagai "Protector Gate" - setiap masa mesti berada dalam badan kerana sifat vitamin C adalah larut air.
 

Saturday, April 5, 2014

*utang*

ohoiii
mama kita utang citer cuti2 masa school holiday...

bila mau update nie mama oittttt


ga ga ga
model terbaru dah marah laaa