Followers

Thursday, July 24, 2014

Salam Aidilfitri 2014

As salam
Tu diaaa............sekian lama...muncul kembali...

raya lagi 3 hari jer laggiii....
persiapan alhamdulillah....baju anak2..kasut ...semua dah settle...
mak pak apa yang ada jerr...
coz' tahun nie mood nak beraya tu kurang sikit....
kuih memang langsung tak mengorder.....tp dalam kepada dok plan nak buat 3-4 jenis biskut kalau sempat...kalau sempat lah yerk...kalau tak sempat....sapa datang rumah aku hidang biskut chips more pun ok kot...hik hik hik....

langsir? ...hurm.....x tukar jugak....pakai ler langsir lama...recycle......x baik membazir yerk..padahal dalam hati tu..kalau boleh nak ganti...tp tak sempat......asyik tak menyempat jer....tp tengok ler..kot2 jumpa langsir ready made yang murah2...i sebat.....

This year turn beraya di rumah MIL...di Kluang...tapi in shaa allah raya ke-2 dah gerak balik mersing.....
harap sangat2 adik2 belah hubby pun beraya kat Kluang tahun nie...baru le meriah sikit....


makanya...di kesempatan ini..Zana mohon jutaan kemaafan seandainya :


** selamat kembali ke kampung buat sahabat2 yang balik beraya di kampung....hati2 di jalan raya...yang mana dekat tu...boleh ler singgah rumah Zana.  In Shaa Allah pintu rumah sentiasa terbuka..cuma bagitahu dulu kalau nak singgahyerk...

 

Tuesday, July 15, 2014

Salam hari Nuzul Quran


Nuzul Al-Quran


Peristiwa nuzul al-Quran menjadi satu rakaman sejarah dalam kehidupan Nabi SAW hingga  seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada kita hari ini. Peristiwa Nuzul al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhamad SAW. Perkataan ‘Nuzul’ bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.

‘Al-Quran’ bererti bacaan atau himpunan. Di dalamnya terhimpun ayat yang menjelaskan pelbagai perkara meliputi soal tauhid, ibadat, jinayat, muamalat, sains, teknologi dan sebagainya. Kalimah al-Quran, sering dicantumkan dengan rangkai kata ‘al-Quran mukjizat akhir zaman’ atau ‘al-Quran yang mempunyai mukjizat’. Malah inilah sebenarnya kelebihan al-Quran tidak ada satu perkara pun yang dicuaikan atau tertinggal di dalam al-Quran. Dengan lain perkataan segalanya terdapat di dalam al-Quran. Firman Allah: 

Dan tidak seekor pun binatang yang melata di bumi, dan tidak seekor pun burung yang terbang dengan kedua sayapnya, melainkan mereka umat-umat seperti kamu. Tiada Kami tinggalkan sesuatu pun di dalam kitab Al-Quran ini; kemudian mereka semuanya akan dihimpunkan kepada Tuhan mereka (untuk dihisab dan menerima balasan). (Al-An’am:38)

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dalam sejarah kehidupan Nabi SAW ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad SAW melalui perantaraan malaikat Jibrail ialah lima ayat pertama daripada surah Al-‘Alaq. maksudnya:

”Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhan mu yang menciptakan (sekalian makhluk), Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; Bacalah, dan Tuhan mu Yang Maha Pemurah, -Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, -Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya.” (al-‘alaq:1-5)
 
 

Wednesday, May 14, 2014

Kepenatan - Ketiduran

As salam
tu diaaa.....mood kelaut naik kerja bilamana sedang syok-syok kerja tetiba ada hari cuti di tengah2....adoi aiii.....syok nie kalau dapat duduk kat rumah terbongkar melayan anak and suami.....

ceritera semalam...
ha ha ha......lama x bercerita.....lupa dah mcm mana nak karang ayat...
almaklum, mak makin kertu...urat bersimpang siur ..kena telan B Complex bebanyak kasi kepala otak nie center sikit...

amacam....rare tak?
ha ha ha ha....pemandangan ini jarang-jarang dapat di lihat...kat rumah aku ler...
hik hik hik hik..kalau anak korang..x tahu ler....tp si Aryan nie..nie mmg 1st time dia buat peel tido camtu......

padahal x sampai 5 second sebelumnya.....aku dengar suara dia mengekek2 ngan kakak dia naik motor kecik dari depan ke dapur dari dapur ke depan....
emaknya tak berkelip layan novel...tu yang dengar suara anak jer ...
tetiba senyap lepas kakak Batrice  turunkan penumpang sorang nie kat sebelah aku..
sekali toleh...

laaaa.....dah ketiduran rupanya...
sedap perut nak melanding jer kan dik..
penat sangat ler tu ronda kawasan  ..sampai x sempat landing bebetul dah kelelapan ...


*** nak jadi macam sponge. serap dan menyerap.....biar sampai lencun menyerap.....
      
 

Wednesday, April 23, 2014

Oats Cryspy Chocolate yang Glamer

glamerrr cekedis nie kannn
kalau kat FB tu....sana sini citer pasal oats cryspy choco nie....
den pun terjebakkk garkkk
memula x jumpa yg dlm paket tu....jumpa yg dlm kotak tu jerr

ok..mmg sedappp
bagi yg diet tu mmg sesuai....
yang penting ada LECITHIN dlm ingredient dia.....
leh bakar lemak...keh keh keh keh...

petang semalam...sempat singgah lagi kat kedai jajan auntie tu...
ada plak yang dlm packet plastik tu...
beli sepaket dulu....nak tau rasa dulu kan..
ok..sedap garkkkk...kurang manis..
tp Zana lagi suka yang dalam kotak tu..

kat sekolah kakak Batrice pun ada jual ok
kemain dia yg excited..masuk2 kereta balik dari school tengok seplastik mama dia borong..
siap cakap..

"hah....yg nie ler echa suka tuu"

hamboiii koooo....

 

Tuesday, April 22, 2014

kakak n homework

kakak bila buat homework
jarang dia nak menulis atas meja....
nie peel mmg ngikut mama dia time2 sekolah dulu
berlingkar bila siapkan homework or buat nota...

alhamdulillah ler.....senang bila bab buat2 homework nie...
x yah tanya pun dia pandai selongkar beg sendiri siapkan homework dia...
sejak ada adik nie...masa utk kakak sangat2 terhad...sian kan.....
takpe kakak...mama tahu kakak faham kan...
kakak pun jenis berdikari...


yerk...mama dia dulu bila time nak siapkan homework or buat nota....
wajib melingkar camnie....
port paling best tepi tingkap panjang (sapa rumah felda tahu ler kan tingkap panjang tu camner.....)
almaklum rumah papan dulu2....
pastu dengar radio......
sambil buat kerja sekolah......usha2 pakwe naik motor lalu....ha ha ha  ...gatal kan!
selalunyer petang ler.....dah comel2...tocang rambut 2....mula ler kuarkan semua kerja sekolah...cari port baik tepi tingkap..on radio..x pun dengan walkman.....diam ler Zana tekun siapkan kerja sekolah semua.....x suka buat kerja sekolah malam.....tak feeling....

bila tengok pic Batrice
alahai sayu jer hati...besar dah anak dara sorang nie....