Followers

Thursday, September 23, 2010

RM5 Ribu or Masuk Penjara 1 Bulan.

...hari nie pay day kan...hoooyeeeh.......gaji yang backdated pun dah masuk ler gamaknyer.....cuma aku tak cucuk lagi........alhamdulillah...setelah sekian menanti..akhirnya diploma kami di iktiraf jugak...syukur syukur...takde ler sia2 belajar 3 tahun....kalau setakat nak merasa gaji ala2 SPM tu jer.......syukur syukur.

Tp tulah.......baru nak bergumbira feel shopping mcm gaji bulan2 ribu2...tak kesampaian...pagi2 lagi my mum call. Nada jer dah...sure ada sumthing happen nie........hah! betul ler tu.............problem nie cam terbau2 jer yang aku dah ada duit kannnn....................

Citernyer, 6 tahun lepas....my father mengalami kemalangan.  Terbabas.  Tak langgar orang, tak langgar keta lain and tak langgar pun harta kerajaan or what so ever.  Terbabas masuk ke parit.....tp kereta teruk gark ler.....and nasib baik my father pun takde ler luka teruk...just terseliuh sikit.  And with my father.....dia bawa KAWAN BAIK dia....cik S........tanpa paksaan..........rela ngikut my father.  Time tu diaorg nak pergi Felda Nitar kalau tak silap......tu pun b'coz' of cik S yang suggestkan.....pasal apa nak pergi sana....aku tak sure sangat...........so......what do you thing about accident nie? Nothing serius kan.....cuma kereta jer lah kan...

But............today, after 6 years kejadian tu berlaku my father kena naik court.....so...pergi ler dia pagi tadi...........and then...........mahkamah putuskan my father bersalah and kena compound RM5K .....if tak bayar....duduk penjara 1 bulan..........yang paling sadisnya...RM5K tu bayar on the spot..........tu pun mahkamah bagi tempoh sampai pukul 5 pm HARI INI jer.....

Nak tahu pasal apa sampai kena naik court sedangkan my father accident tak langgar sapa2...kalau kena pun...maybe report bayar rm300 jer kot....tp di sebabkan en S sudah buat report kat police kengkonon yang my father menyebabkan dia terlibat dgn that accident sampai luka2...(tak teruk pun..takde yang patah pun)......tu yang sampai kena naik mahkamah...INIKAH YANG DI KATAKAN KAWAN? BILA SENANG nak SAMA2 SENANG....tp BILA SUSAH....?............and INIKAH YANG DI KATAKAN KAWAN BILA KAWAN SENDIRI TIKAM BELAKANG KAWAN SENDIRI. KAWAN BAIK PLAK TU.............mmg aku rasa cukup2 marah.............tak pasal2 jer............RM5K plak tu.......on the spot...mana nak cekau..........kalau rm500 ke...boleh ler jugak bayar on the spot.

Udah ler my father now dah tak kerja.........harap duit felda jer...............ngan buah yang tak menentu now........adoi lerrrrrr.....mcm mana dia nak settle kan duit compound tu?....dah buat rayuan pun mahkamah tak terima.  Takde hati perut betul ler...lain ler kalau accident tu coz' my father langgar orang ke...langgar harta awam ke...nie...nothing yang dia langgar.....just terbabas...........nak denda sampai rm5K.

So........as anak...takkan ku sanggup nak biarkan my father duduk penjara selama 1 bulan coz' tak mampu nak bayar rm5K tu...............fuh fuh fuh....pejam mata ler hulur duit kat my mum tolong bayarkan utk my father....FAMILY TETAP FAMILY.

nak minta tolong my hubby pun...tak boleh gark....dia dah byk membantu my family.  Now....dia tengah running projek lagi...so, memang nak guna duit.............takkan ler nak susahkan dia terus kan.....takpelah...duit backdated tu aku guna utk tolong my OWN FAMILY. my FATHER.....

so pengajaran di sini : Sebaik2 mana pun KAWAN......akan ada satu masa, KAWAN JADI LAWAN. Makanya......UTAMAKAN KELUARGA KITA SENDIRI. SUSAH SENANG BERSAMA KELUARGA.

24 comments:

~~Ciklinn~~ said...

alahai dik... sedih lak akak baca.. takde rezeki namanya.. insyallah allah bg rezeki yg lebih lg nanti.. percayalah...

mrs.irwan 2 be said...

kak..kesiannyer ayah akak..x perla kak..mungkin rezeki yang akak akan dapat lepas nie lagi besar kak....

intanz said...

betul2... mebi back dated tu mmg utk bapak ko lah zana.. ada org pernah kata kdg2 rezeki ALLAH bagi tu mmg untuk kita bagi pada yg lebih memerlukan..

moga2 dpt rezeki lebih lagi pas nih.. :) jd anak yg baik ye, sejuk perut mak ko.. sejuk jugak hati ko dpt membantu.. kan?? kan??

Kak Watie said...

Kawan Jadi Lawan...
Semoga Zana n Family sabar menghadapi dugaan ini

Sham Ummi Echa said...

aku baca ngan perasaan sedih + geram. apsal en. S tu buat naya kt bapak ko smpai cam2 skali. kata bapak ko menyebabkan dia cedera. pala otak dia. dah tntu terbabas kan. eiii geramnya akuuu.

zana, heran aku kenapa mahkamah x terima rayuan bapak ko eh. hakim tu x pikir ke bapak ko dah tua n x kerja. org lain tu salah lg besar, elok je rayuan diterima. ishh aku yg x puas hati ni.

Irma Ruhani said...

zana, RM 5K tu utk cik S tu ker? ak u rasa ko baik compom betul2 sbb aku pernah alami benda ni. citer nyer lebih kurang cam ni
abg aku guna motor aku pastu dia eksiden dgn satu budak cina. kira eksiden motor ngan motor lah. kiranya masa tu lepas bincang2 kira settle masing2 sebab abg aku cegera n budak cina tu pun cedera. dan tak nak buat report pun sbb budak cine tu bawah umor dan x lesen. lepas 4 tahun tiba2 aku dapat surat daripada lawyer budak cina tu mintak RM 10 K sbb budak cina tu konon2 nyer alami cedera teruk. apa yg aku buat aku mintak syarikat insuran motor yg aku ambil tu fight dgn cine tu. aku bagi semua doc. lepas 3 bulan syarikat insuran tu anta surat ckp aku x kene apa2 dan kes tu settle.

atty's said...

kty dgr pun bengang..isyallah ..apa yg zana buat utk family ..one day akan terbalas..jugak

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

ya allah...sabar jer lah ayu baca citer zanna ni...takkan senang2 court2 bagi arahan cam tu kan...mestilah siasat betul2 sebelum buat keputusan...aishhh..tak tau ayu nak cakap apa..

harap dapat mengatasi masalah ni ngan segera..

Dee said...

kesiannya father u..apa pya kwn daa..x baik betul..

Jasfyra said...

ooo..baru aku paham zana cerita ni.mmg xpatut sungguh la kawan bapak ko tu.sampai hati dia kan.dah, lps ni jgn bagi bapak ko kawan ngan dia.xguna punya kawan

Hirda Ibrahim said...

OMG zana...
sgt le jahat itu cik S!!

sabar k, insyaAllah ko tlg bapak ko 5k today, in the future Allah bg berganda2 rezeki kat korang.

pasai cik S tu, biar le dia jwb kat akhirat nanti <--wahh aku sudah tukar jadi mode ustazah ok...

LyNn HaMzAh said...

jahatnya orang tu...kesian la kat korang satu family...sabar banyak2 zana...

eRiNsZ said...

zana bleh saman balik taw sbab kes tak kuat... cber pg cari lawyer.. bkak kes blik n silap-silap ko pon bleh dpat blik 5k tu... ++++ lagi baru dier taw..

sasha a.K.a MumYalya said...

alahai..sabar ok..semua yg berlaku ada hikmah..
berkat bg mak pak duit ni,tak boleh nak ckp..berganda dear..
i'll pray d best for u :)

[-suziey-] said...

aku rs nk g hempuk je en S tu..xguna pnya kwn..dh la cedera sket2 jek..bknnya dia rugi ape pn..apehal smpai p report..elok hari tu kasi dia masuk ICU je..haaaa baru berbaloi nk naik court kan..haihhh..hangin je aku baca kisah ko ni zana..
tp nk buatcamne..Allah bg ujian utk famili ko..dahulukan famli..kasih bapa tiada penghujung..masa kita plak balas budi dorang..5k bole dicari wei..tp kelukaan hati seorang bapa klu dok penjara even for 1 mth...mane nk cari ubat???

norhidana said...

ishhhhhh... apa ke zalimnyr,
apa pun, mmg mulia hati ko beb, moga TUHAN yg akan membls kebaikan ko tuh... moga ko akan dpt duit yg lg banyak dr yg ko bg kt ayah ko... amin

mmg tak gune tul cik S tuh ek, apa la punya manusia... moga TUHAn membls jugak pd dia...

MAYA said...

betol zana.. kawan kena hati-hati.. ayah aku pun pernah kena gak.. nak tolon kawan punya pasal, last2 diri sendiri terkena.. ayah aku lagi teruk.. RM 16k kena langsaikan dalam masa 3 weeks.. sedey kan..

apa2 pun, sabarlah zana.. pahala tinggi bantu family ni..sabar ek.. semoga rezeki zana sekeluarga dimurahkan..

Ruziawati Bukhari said...

betul2 dugaan ni.. tp salute kat zana.. sanggup berkorban apa saja utk abah tercinta.. mana nak cari anak mcm ni sekarang? ma dan abah u bertuah ada anak mcm u ni tau!

kak t dh browse tgk cite/gmbr raya zana.. beraya di rumah lieya ye? bagusla tu.. anak2 pun makin rapat tu..

suka tgk gmbr raya zana.. hijau..

dilaOHdila said...

Zana anak yang baik
mudah2 an zana diberikan keberkatan yang berganda
menolong ibubapa adalah satu tiket yang pasti tiada tandingnya. kak dod doakan agar zana diberikan kenikmatan dariNya...amin

KSWSK said...

tu la..ada hikmah dpt duit backdated tu kan..

ieda said...

ya allahh dikk mcm2 hal skrg nie kan .. memang kawan makan kawan .. tapi nak buat mcm mana .. dah jadi .. sibb baik lah .. semua ini ada hikmahnya ... dia tahuu kalau duit tuu adik pegang banyak takut ke lainn kooot .. ( hehehe sowii akak gurau2 .. )

tak perlah janji ayah x aper2 kann semua nie takdir allah , kira redha kan ajer ..

akiratoriza said...

Aku dah terlambat baca cite sedih ko ni.. papepun aku doakan ko n family kuat untuk hadapi dugaan ini ye... tu pepatah ada cakap kan rambut sama itam tapi hati lain2.

~ain said...

insyaAllah keberkatan tu ada.... Nasib baik kebetulan ada duit. kalau tidak laaaa, kesian your dad.. apakebendanya aaaaa kawan tikam belakang tu..

btw, saya ni silent reader je.. baru hari ni berani nak komen.. hari lain? malu.. hehhe

Anonymous said...

Good sait, its very interesting//