Followers

Friday, December 3, 2010

Bebelan di tengahari jumaat.

boring tak?
boring seh hari nie....aku takde idea nak update citer kat blog....
ngan pendrive nyer kena virus langsung tak boleh nak format...
ngan sistem HRMIS mcm hampeh......

Last week, Mr Honda aku makan banyak RM....hu hu hu hu..nasib ler bukan aku yg keluar duit kan...tp terasa gark ler.....

1) tukar tayar depan 2 biji - rm560
- yg jadi cerita sampai tukar tayar tu coz' hari jumaat pagi otw ke office....tayar depan belah kanan pecah.  Nasib ler aku tak speeding time tu...coz'...biasa sure aku tekan sampai 120 punya.  Time keluar rumah tu, hati mmg ada rasa tak syok....tak tahu pasal apa......drive pun ala2 slow motion..kalau tak...berdessup aku tekan minyak....lepas simpang 3 renggam aku belok ke arah renggam coz' nak isi minyak.  Then.....time patah balik arah ke simpang rengam tu...aku ada langgar lubang sikit ler.....tp takde ler bunyi benda meletup ke apa...just bunyi langgar lubang ala2 manja gitew.....then...tak sampai 5 minit...aku rasa kereta cam berat plak...tekan2 minyak tp tak go.....ait.....cam lain mcm jer....then, kereta pergi pun mcm menyasar2 sikit......aku buka signal, park tepi.............buka2 pintu terus tengok tayar...alahai....leper dahhhh...nasib ler sport rim tak apa2....

Nak called laling hubby aku...credit plak takde.....he he he.....pakai h/phone biasa nie pun credit top up selalu missed...lagi ada hati berangan nak pakai iphone4 ler...blackberry ler.....hahaha.....angan2 kena ler tinggi yerk tak.....walaupun tak sampai..at least bawah sikit dari taraf yang di angan2 kan pun dah kira ok ler tu....

Tp kira nasib aku baik ler...jalan tu jalan kakitangan penjara pergi dan balik...so ada gark anggota yg kerja malam balik ke renggam.....makanya..dpt gark pertolongan.  Pinjamkan tayar dia......then, aku drive masuk office mcm biasa.......masuk pun dah almost 8.30 am.......

2) Tukar bateri - rm200
Ahad aku kan balik Tenggaroh coz' majlis kawen 2 orang classmate aku masa sekolah menangah dulu.  Supposed bertolak pukul 10.30...then, memula ingat hubby aku tak nak ikut...tup2 nak plak ikut.....so, bila dah siap2 sumer tu...sekali start kereta...tak boleh plak...wah...aku dah tarik muka dah nie coz' tak nak check awal2...tp benda nak jadi kan...bukan boleh nak di elak2kan....

Tunggu bantuan dari FIL last2 gerak pukul 12.30 gark.....even lepas jumper tu kereta dah boleh on...tp kena tukar gark bateri tu...sat lagi pergi lepas...balik plak tak lepas...buat kes naya jerrrr......so, sebelum bertolak ke Tenggaroh, singgah bandar cari kedai bateri beli bateri baru...ha ha ha...aku ingat harga takde ler mahal mana bateri kereta nie...rupanya boleh tahan gark harga sebijik tu....alololo..nampak sangat tak prihatin ngan maintenance kereta.

Aku tahu - pagi lepas siap2 ....buka pintu rumah, buka pintu kereta...masuk kunci and start....then..buka pagar rumah .......masuk kereta...terus jalan.....tak nyer nak check minyak hitam ke...check air ke...tu sumer tugas hubby aku...tu yg dia selalu bising tu.....abis nak buat camner....tak nak ajar.......then..tak cukup masa ler pepagi hari nak buat kerja tu sumer....

and then, semalam petang.......balik kerja laling hubby aku suruh singgah kedai tayar...align tayar kereta depan......tak pernah wei....selalu sumer tu laling hubby aku yg buat....aku tahu duduk kerusi tunggu sumer siap......utk alignment tayar depan byr rm30...tu pun duit laling hubby aku....ha ha ha ha......boleh kata 100% bab2 maintenance kereta laling hubby aku yg keluar duit.......dah cukup baik aku isi minyak pergi kerja guna duit aku tau......kalau yg tu pun aku hulur tangan kat mr laling hubby.......confirmed....bengkok kocek dia.....wife punya duit habis buat shopping tak sudah2.....pengsan !

oppsss............jgn fikir bukan2 erk........takde ler aku nie kejam sangat nak suruh 100% laling hubby aku tanggung sumer.............walaupun mmg dah tanggungjawab dia kan...tp coz' as wife...aku kerja, dia kerja and alasan aku kerja utk kurangkan beban sang suami makanya sedikit sebanyak kena gark bantu...

laling hubby aku?
bab2 kereta dari segi maintenance ke apa...mmg 100% laling hubby aku
Duit bulanan hutang kereta pun dia
Duit sewa rumah pun dia
Duit makan pun dia
Duit susu anak pun dia
Duit shopping tiap2 bulan utk barang2 kat rumah pun dia
so, apa yg aku bantu?
aku?
Duit astro aku bayar
Duit letrik aku bayar
Duit air aku bayar
Shopping baju batrice aku bayar
Shopping baju luar dalam aku bayar
Duit make up aku bayar
Shopping kasut/hand bag....aku bayar

cuma bila pergi holiday, perbelanjaan kira 70% laling hubby aku 30% aku tanggung....tp kadang2 sumer pun dia tanggung.......

So...adil dah saksama lah kan.....kira aku mengurangkan beban laling hubby aku gark kan......kalau buatnyer sumer duit gaji aku simpan masuk bank tak kelaur2.......sumer benda laling hubby aku yg bayar.....makanya...takde kebaikan buat aku as ISTERI bekerja dengan niat MENGURANGKAN beban suami

wah gitew.....melalut2 plak entry aku kali nie...dari takde idea....terus panjang lebar aku  membebel.  Nie ler kekdanya kalau jari dah jumpa keyboard...tak boleh nak stop......
jari - keyboard = terhasillah idea yg ntah apa2 nie......

Kadang2 aku terfikir gark...coz' ada gark ler ISTERI-ISTERI di sekeliling aku nie......yg concept hidup dia...DUIT AKU DUIT AKU....DUIT SUAMI DUIT AKU GARK.......ha haha...beleh ker? kalau ikut ISLAM boleh kot.....tu korang tanya pada yang pakar yerk...aku tak berani nak cakap lebih2 bila masuk bab agama coz' aku nie bukan PAKAR dalam bab2 nie...utk diri sendiri pun belum tinggi ilmu di dada lagi nak cakap utk orang lain...tp cuba ler fikir logikkan.....buat apa engkau kerja kalau engkau tak dpt nak kurangkan beban sang suami.  Baik duduk rumah jaga anak, jaga makan pakai anak, makan pakai suami...kemas rumah...ada gark pekdahnya...nie tak...kerja tapi makin menambah beban sang suami : Duit make up minta suami, duit beli baju baru gi office minta suami, duit makan hari2 kat office yang tak sampai rm5 sehari pun hulur tangan kat suami, duit minyak kereta pergi balik pun minta suami, tu belum lagi duit kereta dia pergi kerja kalau ada tempat kerja tak sama ngan suami...silap2 suami pergi kerja naik motor dia sedap2 duduk dlm kereta ngan aircond ngan tk kena hujan panas nyer.......tu belum lagi masuk duit bayar maid coz' tak sempat nak masak nak kemas rumah bila kerja kan......

Makanya...as ISTERI yang bekerja...mari kita tolak ansur dlm segi perbelanjaan SUAMI, ISTERI, ANAK dan RUMAHTANGGA. Lega sikit sang suami tu.....tp utk sang suami plak....kot ler Isteri tu dah bertolak ansur......jgn plak naik lemak pijak kepala plak yerk....sumer nak lepas tangan....mentang2 isteri kerja...terus lupa tanggungjawab.  Hello............silap tu cik abang......isteri cuma KURANGkan beban...bukan HILANG kan beban awak yerk......sila perbetulkan konsep itu ok.

apa yang penting KERJASAMA.....................
chau.........................SALAM HARI JUMAAT

*** sorry yerk kot ada yang terasa.  Aku bercakap/menulis melalui pengamatan aku....and pendapat aku sendiri.....takde niat nak kecikkan hati sesapa. As long as aku tak menuding jari atau sebut nama korang directly...please...jgn terasa hati ngan kata2 aku....again, INI PENDAPAT/PANDANGAN PERIBADI aku.



6 comments:

Dee said...

amboi..zana..kemain explain ha..pd dee kalo dah sama2 keje..sama2lah meringankan beban..perbelanjaan rumahtangga skrg ni tinggi..bukan mcm dulu2..

ZanaNordin said...

Dee - ha ha ha ha..idea mencurah2 plak bila dah tekan keyboard nie

betul tu.....pada kita..tp kadang2 tidak pada org lain dee coz' zana pernah jumpa ler isteri yg mcm nie...bantu membantu ler kan..

LyNn HaMzAh said...

memang lengkap explanation kau zana...hehehehe...bagi kak lynn kalau dah berkawen tu biarlah segalanya dikongskikan bersama...baik susah atau pun senang...kak lynn rasa okey jer konsep korang laki bini nie...sebab kak lynn pun amalkan yang sama juga dengan mr. hubby...

atty's said...

kalau dah suami isteri kerja, maknanya sama2 ler.kty pun lebih krg mcm zana, cumanya kalo pasal kereta
dia kasi je duit , tp semua kty buat sendiri mmg along jrg ikut, kalo kty service kete ke , buat alligment ke, ate dia keje bila weekend,

jadiknya along kasi duit je, tu pun kalo kty rasa tak cukp, andai kty rasa baget kty lebih, kty kuar duit sendiri ,

Azueriena Norash said...

betul2...k.azue pun mcm tu...sumer maintanance keter..umah...cik abe yg bayar...segala bil utilitys pun dier bayar....segala2nya dier yg bayar...minyak keter dier jugak yg bayar

k.azue punya gaji simpan...hahahaha..xder ler semuanya...segala xtvt hujung minggu k.azue yg bayar tau...segala maintenance diri k.azue pun bayar sendiri...baju anak2 pun k.azue belikan...

pegi vacation pun..k.azue jugak ler yg cover...dier bayar minyak n toll sajaa....huhuhu...

Sidratul Muntaha said...

itu namanya kehidupan zana..
samlah dgn aku..
mana aku ade..
aku kongsi dgn laki aku..
takde dah konsep ko punya tu aku punya..tpi aku punya ttp aku punya..
yg pnting tolak ansur dan kejasama..
keta ko tu jalan merata..
mgm patut pun smpai stage maintain segala...
huuuuuuuuu
selamat bercuti zana..