Followers

Monday, June 27, 2011

Makan- makan di Senibong

Memang ada niat........bila ada rezeki lebih sikit nak belanja my family makan-makan kat sini....so, alhamdulillah..niat tu di makbulkan Allah....and kebetulan...my adik yang bongsu pun ada balik this week coz' melawat sepupu yang meninggal on Sabtu..so, dah alang-alang sumer ada....jom berkumpul pergi makan-makan.

Tujuannya ke Senibong Seafood Village - sapa tak tahu, Senibong nie area Permas Jaya yerk....paling famous kat situ adalah Nasi Lemaknya......tp takkan jauh2 datang semata nak makan Nasi Lemak kan..so, kita makan seafood....


but...not recommended ler pada sapa2 yang nak makan seafood....tak berbaloi....udah ler mahal mencekik darah.....pastu kurenngggg sedap.......di TEKAK AKU and FAMILY...tp kot2 tekak korang sedap...apa salahnya pergi....

My laling hubby dah suggested suruh pergi Kampung Pasir Putih, Pasir Gudang...kat situ pun ada restoran seafood gark...and FIL & MIL pernah makan kat sana...feedback diaorag.........SEDAP and MURAH...tp bila memikirkan jauh.....tak jadi.....kalau ku tahu...biar pergi yang jauh...janji SEDAP....and plus MURAH...

Ok..enough said...sat lagi ada plak jadikan modal kan...So, ikut tekak memasing ler kan....maybe rezeki kami takde kot nak merasa seafood sedap2...cuma mmg a bit mahal ler......aku budget dalam RM2rat lebih..sekali kena berganda......mak redha coz' mmg niat di hati kan.....cuma terkilan coz' dgn harga macam tu....quality makanan yang kami makan tak seberapa.....baik makan kat hotel jer.........chewah...takpelah...dah rezeki kami kot!


Seronok bila dapat kumpul 1 family mcm nie......meriah!....yelah, bukan senang nak kumpul reramai macam nie........family aku nie 3 beradik jer pun....tp coz' sorang nun duduk di Banting..jarang2 dpt balik...so, bila dia balik.....dpt kumpul 1 family...rasa seronok tengok keletah anak-anak.


Ayyunie dah slim sikit....tp maintain comel.


he he he he...yang nie tak payah di perkenalkan lagi lah yerk...mmg model sepanjang zaman kat blog aku nie.


Memang sampai awal...awal tak awal pun area pukul  6.30 pm sampai sana......so, time sampai tu...hari cerah lagi.............sambil dok tunggu makanan kami siap...........atas meja dah tersedia ngan otak-otak and jeli kelapa.



Aiman tak reti diam.........he he he.....kemain lagi dia menarik alas meja tu.......si domot nie...rindu semalam tak dpt nak gomol aiman puas-puas........



Anak dara nie plak......pantang tengok orang makan....dia pun sibuk nak makan gark.........tak menahan bila buat muka mengejek tu...geram jer...


So, servis kira ok ler...coz' tak lama gark ler tunggu makanan.............siap sumer hidang.......Batrice jadi kepala baca doa......


Penuh meja ngan makanan : Ikan Kerapu 3 Rasa, Ikan Siakap Stim Limau (ntah ler...maybe coz' ikan bela so, rasa cam pasir2 giteww..), sotong goreng tepung (liat), udang butter yang tak butter (mcm rupa and rasa udang goreng tepung jer pun), lala masak halia (not bad....ok ler), Baby Kailan Ikan masin.


So, makanan dah sampai.........apa lagi.....sila ler jamu selera yerk..



Orang ada anak kecik nie....bergilir2 makan......teringat plak time Batrice kecik2 dulu.






So...tertunai dah hasrat di hati......senang hati bila sesekali dpt belanja family kan.....

17 comments:

sweety little princess said...

kt senibong mmg mahal la kak.. ade sekali tu mkn kailan ikan masin siap ade tlo lalat lg.. pahtu sotong kt tomyan seafod diorg msk sekali ngn isi dlm sotong tu..basuh x bersih... start dri tu trus out of our list senibong seafood.. nk mkn seafood mkn kt stulang laut o kt kg pasir putih... sedap & bebaloi2.. hehehe...

Dee said...

oh..thx for the info sis..dee ingat nak ke johor pulaklah next year..

byr mahal kalo sedap berbaloikan sis..tp kalo tak sedap tu yg sakit hati..

intanz said...

erm.. akak penah jugak lah makan kat senibong ni.. tp tak igt lah kedai ape.. tp yg igt dulu makan kt senibong.. amek sweet sour ape ntah.. da lama giler la.. tp rasanya elok je.. (ke sbb org yg belanja aku time tu..ahahahahah)

tp kat stulang tu mmg terbaekkkkkkkk.. nasi goreng kampung die je punnn sodapp... i soka.. i sokaaa..

ieda said...

alooor akak x pernah jejak layie .. tapi nampak best .. makan ramai2 nie memang syok .. nak2 kalau ada yg tolong bayarkan kan dik ! :)

Ciklinn said...

bestnyer dapat kumpol ramai2 camni kan... yer kita akan rasa sgt best bila hajat yg kita nak tercapai.... alhamdulillah semoga terus bertambah2 rezeki kamu yer besan.. aminn... sila tlg pelukkan menantu i yer

KSWSK said...

tu dia...mcm2 ada ha bl dah "open table'..

Cik Wanie Ghani said...

alamak,
mahal yer,
kalau mcm tue kena take note nie,
hihihihi...

rindu nak ke Johor lagi nie,
hurm...

Nana said...

aku asik dengar je nama senibong ni
blom penah pegi lagi
nanti nak ajak amrul dtg sini la hehee

CuTeMiUt78 said...

ohh.... mahal ke... kita ni nama je duk kat jb.. tapi tak pernah smpi pun kat senibong tu... jauh tu g makan2 ya... eemmm better g kat stulang

atty's said...

betuikan .kita tak kesah byr mahal tp sedap

akiratoriza said...

mungkin ko tersalah pilih kedai kot. aku pun br sekali jek g senibong tu, sblm g tu aku tny kat kengkawan yg mana kedai yg kira sedap.. mahal memang mahal beb kt sn sebab ramai singaporean yg dtg kot.

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

senibong memang mahal sikit dear...tapi setakat yg ayu makan restoran no 6 tu okey jer makanan dia...mahal sebab pernah masuk jalan2 cari makan dan 3 HARI 2 MALAM kot...hehe

hahaha...betul2..sgt2 setuju..kg pasir putih memang terbaik makan seafood...murah + sodap...ayu kalau nak belanja seafood family2...memang gi situ dan kukup jer...

Mamamya said...

huhhh....senibong mmg mahal dik..akak penah p makan 2 kali jugak kat sana...kedai yg berlainan...1st time makan kat kedai yg sama dgn zana ni...service bagus..cpt! tp rasa..alahai...x sedap. 2nd pi kedai yg sebelahnya masa sambut b'day adik (akak ada upload kat fb) dah lor mahai...service lambat...x sedap lak tuh...haihhhhh......nak x nak kene la makan sbb dah order.....tu lah t'akhir pi sana tobat x mo pi lagik...makan kat kedai depan saujana ni lagi sedap dik.....sungguh!!

p.s: dulu selalu jugak pi my friend tomyam....tp skrg pun dah x sedap....

MrS. F!zA said...

syioknya makan ramai2 ngan family.bukan selalu kan dpt belnja diorg mcm ni.mmg meriah la makn.yg biasa2 pon jd sedap sbb rmai2.yg model spjg zaman tu makin segak skrg..hihi

Anonymous said...

Cuba try restoran yang baru buka kat Senibong, No.8, apa nama dia Permata Senibong. Stemboat pun ada.. Hari tu try kupang black pepper, best gilerrr......
Lepas tu ada menu Siakap Steam Nonya, peh.. barulah ada kelainan dari seafood yg lain-lain.. Cuba lah layanan pun ok...

Mohd Khairul said...

Saya dah cuba Restoran Permata Senibong, No. 8. Makanan dia memang unik dan lazat. Harga pun kira murah...masakan ala Nyonya dan Chinese Seafood. Asyik Thai aje boring. Cadangan Siakap Stim Nyonya, Crispy Kailan ( mesti cuba ), Mantau goreng cecah kari, sotong bakar dll

Papa-NtiQ said...

saya pun baru jer gi kat selera senibong seafood weekend lepas dan dah upload pics kat blog www.blogmakanbest.blogspot.com
Topik entries kat blog saya 100% pasal makan, makan dan makan :) takde topik lain. Kebanyakan restoren2 kat JOHOR maklum la orang JB. Tapi tempat2 lain pun ada bila kebetulan famili saya singgah makan.
Senang2 tu jenguk la yer blog saya dan hmmm jangan lupa follow yer TQ TQ TQ