Followers

Monday, June 6, 2011

Menariknya SABAH


Salam................

Bagi memenuhi permintaan seorang sahabat.........Zana nak share apa yang BESTnya di SABAH.  Even baru 1st time pergi SABAH last year..........tp serius.......SABAH salah satu negeri yang patut masuk dalam senarai cuti-cuti Malaysia kita.............macam-macam ada.

Apa yang menarik kat Sabah ?

Jom kita tengok apa yang menarik kat SABAH.

KOTA KINABALU

1) PULAU - banyak pulau-pulau yang cantik boleh kita pergi kat SABAH nie...antara yang famous adalah SIPADAN. Tapi yang tu jauh sangat dari Kota Kinabalu....kena fly ke Tawau  then ke semporna - stay di Mabul then baru ler boleh dive di Sipadan...tu pun yang dive di sipadan sapa2 yang ada  lesen mcm my laling hubby.  So....kita pergi yang dekat2 area Kota Kinabalu yerk. Rangkaian island di  Taman Tunku Abdul Rahman (Manukan, Mamutik, Sapi) Boleh ambil package if nak pergi ketiga-tiga island tu....so....spend seharian untuk island tour nie....selalu orang pergi 3 pulau tu ler......untuk beli package...boleh beli di area Jesselton Point coz' kat situ memang ramai yang akan tawarkan harga yang terbaik untuk pergi Island Tours nie....

SAPI ISLAND


pemandangan kat situ.........jangan cerita lah......subhanaallah.....cantik, bersih...nyaman....tenang.


Apa yang aktiviti best kalau pergi Island tour .........selain berendam dalam laut yang airnya masya allah jernih.......snorkeling....yang paling BEST for me adalah feeding the fish...tak yah pergi jauh2 or snorkeling jauh2....kat tepi2 pantai pun berlambak ikan datang makan roti korang......air takat paras lutut pun dah byk ikan datang.......lagi kan pulak pergi ke tengah2 sikit......berebut2 ikan datang kat kita.........feeling dia...best giler arrrrrrr

2) SEAFOOD - dont' worry............seafood kat SABAH nie harganya takde ler mencekik darah macam kat semenanjung....gerenti murah and yang penting FRESH.  Selalu orang akan pergi ke area Pasar Filipine....depan pasar sinsurai.  Kat situ memang heaven seafood........walaupun tempat nya agak crowded...tp makanan nyer not bad...yang penting, SEDAP + FRESH + MURAH.

(gambar adalah dari google)



Selain dari sini......banyak gark tempat makan seafood di area bandar Kinabalu nie.....boleh pergi kat area Tanjung Aru and Kg Nelayan. Tinggal pilih jer mana nak pergi...

3) SHOPPING - esp untuk perempuan2 lah yerk...meriah kat sini mutiara nya......cuba pergi ke Pasar Filipine and Pasar Malam Jalan Sinsurai.....berpinar2 mata tengok mutiara yang ada...MURAH plak tu.
 
 Pasar Malam Jalan Sinsurai


Pasar Filipine


Bukan takat Mutiara and barang-barang untuk cenderahati....tp kat situ pun fofular ngan jualan bahan2 kering mcm ikan kering, ikan bilis, keropok2...sotong kering.....pilih2 - bayar - packing - terus leh naik flight..balik semenangjung....harga berpatutan...don't worry.

Then...if korang berada kat KK pada hari Ahad tu...jgn lepas peluang ke Gaya Street (Sunday Market) Macam-macam ada.......dulu2 we'll pergi tak kena pada hari Ahad...so, tak berkesempatan nak menyinggah ke Gaya Street nie...insya allah.....next trip...akan singgah ke Gaya Street nie...tengok2 apa yang menarik kat situ. Sunday Market nie di buka dari pukul 6.30 am - 1.00 pm yerk.

4) TEMPAT-TEMPAT MENARIK 

Atkinson Clock Tower
City Mosque

Jesselton Point Waterfront
Menara Tun Mustapha

Kota Kinabalu Wetland Centre
Double Six Monument
Mari-mari Culture Village
Lok Kawi Wildlife Park

Tu baru citer pasal tempat2 menarik di area city Kota Kinabalu...if kita naik sikit ke kawasan bergunung ...iaitu Kundasang/Ranau, pun bayak tempat yang menarik. Antaranya :


1) KINABALU MOUNT (Kundasang) - WAJIB pergi if datang ke SABAH nie...di nasihatkan stay satu malam di Kundasang...boleh lihat panorama indah Matahari terbit di balik2 Gunung Kinabalu.  Banyak tempat penginapan kat sana......kat area Kinabalu Park pun boleh....tp mahal sikit kalau area situ coz' betul2 kat kaki Gunung Kinbalu.....cuba stay kat Pine Resort. Sangat cantik pemandangan kat situ.  Tapi kat area sini......sejuk yang amat.........bilik2 hotel mmg takkan ada aircond ler....ingat lagi dulu masa we'll ke sana....nak cuci lepas pee pun rasa tak tertahan sejuknya...mcm jirus ngan ais ok....sejuk yang amat....


 MOUNT KINABALU



2) PORING HOT SPRING (Ranau) - tempat air panas....sejuk2 kat sana....sedap kalau dapat berendam kaki kat air panas.....


3) TEMPAT-TEMPAT MENARIK YANG LAIN 

Sungai Tagal 
- nak main2 ngan ikan kelah kat sini ler tempatnya...besar2 wei ikan kelah nya. Berani ngan tak berani jer lah.
Sabah Tea Farm
-ala-ala cameron highland jer pun
Kundasang Memorial Park
- pemandangan kat sini sangat cantik.


hurm...........apa lagi yerk yang menarik kat SABAH? kering idea dah aku......

Tapi apa2 pun.......percutian ke SABAH adalah sangat BEST.
Untuk perkhidmatan sewa kereta.......boleh google yerk...tak pun, masa korang keluar dari airport tu, byk aja agen yang tawarkan services diaorg pada korang...tinggal pilih jerrrrr.


4 comments:

-SharleenZawawi- said...

yeah sabah mmg menarikss.. tingat dulu my parents pernah stay k3 taun kat sabah... sempat la kite jelajah semer.. tapi tak pernah smpi lagi sipadan... hmmm rindu nak jejak sana lagi...

KSWSK said...

tgk bunga refflesia...

Nana said...

stuju..sabah sgttt bezz

Sidratul Muntaha said...

syioknya la ko gi..
aku entah bile dpt pergi.
hiihih
jemput join contest aku:
http://iceboxrivet.blogspot.com/2011/06/sidratul-muntaha-besday-ga-2011.html