Followers

Wednesday, August 24, 2011

Home made Biskut Raya

Macam tak caya jerrrrr........setelah kahwin selama 7 tahun nie...nie ler kali pertama aku buat cookies untuk raya......fuh!...ajaib ok........semuanya kerana seorang anak....eceh!.......

Batrice dok sibuk ajak buat kuih raya.....tiap kali iklan kat tv..tiap kali tu gark ler dia sibuk ajak mama dia buat kuih raya.....last2 terpujuk gark ler hati nie.......nak2 seminggu MC duduk rumah tu kan...harus ler boring tak tahu nak buat apa.....makanya.....gigih ler hari jumaat lepas before ambil dia dari school....terus pergi cari bahan2 buat biskut raya...tp sebelum tu dah survey2 resepi kat majalah2 lama aku...he he he he he...gigih tak gigih ler kan...


Sekotak hah bahan2 nak buat kuih raya....habis RM100 gark ler untuk semua nie.....


dan.....siap beli oven baru ko...semata2 nak melayan anak nak buat kuih raya....


juga hand mixer nie....serba baru gitewwww

dan tak lupa timbang kecik nie.....tengok2 resepi sumer guna sukatan gm....cam ner aku nak sukat kalau takde penimbang nie........nasib baik ler murah kat Econ Save....RM12 jerrr


Nakanya, dah ada bahan...dah ada alat...so...maka jom kita teruskan plan kita yerk......

Hari 1st....buat Biskut Mentega Badam...........ngan takde pengalaman nyer...main ikut rasa hati and ikut resepi 100% lerrrr...............Aku start buat cookies nie dlm pukul 4 giteww..........siap utk 1 adunan tu around pukul 5.30...keh keh keh....pastu siap2 plak prepared untuk lauk berbuka.......gitew ler rutin harian aku untuk hari-hari terakhir cuti percuma tu....



Batrice tukang letak badam tu....tu pun sibuk nak menguli sama......nak menerap sama.......kadang aku bagi..kadang aku tak bagi....he he he he


last round dah xde badan......badam yang aku goreng tanpa minyak tu habis...malas nak goreng lagi...so, biar ler dia kosong jer........rasanya...a bit manis sikit...takpe, next time buat kena kurangkan gula...tp mmg ranggup ler.......siap jer...minah kecik tu dah cilok berbiji2 kuih nie......

Esoknya plak......buat Biskut Coklat Chip...tapi memula tu adunan cam lembik...aku pun cam confuse...apsal semalam adunan tak lembik....padahal dah exactly ikut resepi dlm buku tu...so, dgn bijak pandainya aku alter tambah tepung jagung sikit, tambah tepung gandum sikit and serbuk koko. Uli ala2 boleh di bentuk.......nasib baik ler hasilnya tak keras.....sedap lagi tu......




Dapat sebalang setengah...lagi setengah dah settle dah aku kerjakan..keh keh ekeh...lepas buka, tengok tv...sambil krup krup krap krup.....harus buat seround lagi nie....buat lebih2 boleh bagi kat mak aku.....

Biskut nie modal besarr oooo....coklat chip jer dah RM16 coz' aku guna coklat chip brand Harsley tu......badam lagi...serbuk coklat lagi, coklat cair lagi........tp hasilnya sangat ler memuaskan hati.....


Budak nie ler paling excited...paling happy....dan kerana ke"excited"an dia....maka mama dia berjaya jugak buat cookies raya untuk pertama kalinya......

Next year...boleh buat lagi nie nampaknya.......
Mcam tak percaya jer aku berjaya buat biskut raya sendiri ko........

12 comments:

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

tahniah utk ko & batrice! gigih tu.. aku thn ni pecah rekod ...aku x buat langsung biskut raya! hahaha cam x percaya plak aku senekad ini...mujur annur x ajak aku buat biskut raya ..ngeh ngeh

ZanaNordin said...

ha ha ha...sama2 kita pecah rekod Sue oit.....anak semangat...aku pun jadi semangat nak buat ko

Cik Wanie Ghani said...

wah bolelah aunty wanie rasa kuih raya dier kan,
hihihii

lieyalatif said...

sonok batrice dpt same2 buat biskut raye....budak2 mmg excited zana...aku ni dah lame pencen baking membaking biskut raye.....tgk le, dayyan dah besar sikit nantile laa buat...ala paling cikai pun aku buat biskut suji jek sebab senang wakkaakkka......

nanti aku dtg umah ko yeak...nak rase kuih raye batrice ni (batrice gak dpt name)

KSWSK said...

wat kuih raya ni mmg siok lau ada kwn..lau sorang2 bosan

rasp said...

ok lah sis, dah ada pembantu tu...
plus pencetus semangat...
lepas nie dah terrorist buat kuih le....
best kan semerbak mewangi satu rumah bau biskut raya...
bertambah2 lah feel nak beraya :D

rasp said...

ok lah sis, dah ada pembantu tu...
plus pencetus semangat...
lepas nie dah terrorist buat kuih le....
best kan semerbak mewangi satu rumah bau biskut raya...
bertambah2 lah feel nak beraya :D

Nana said...

hehehe aku mmg tiap2 thn buat sendiri tp xbanyak la ikut kerajinan kdg2 3,4 jenis klw mls 2 je

akiratoriza said...

tahniah...tahniah....tahniah.... walau terpaksa pada mulanya tp dpt hasil yg mmg berbaloi kan... suka aku tgk, aku ni ntah bila lah nk dpt aura wat kuih...

Sidratul Muntaha said...

tgh berpikir2 jugak nak buat biskut badam nih.
adoioi..
malas dgn tak je mlm nih.

onniesham said...

wahhh zana...brsemangat betul ko ha. segala2 bli baru nih. brjaya ko buat biskut raya ye. aku ni pas kawin mmg dah pencen wat biskut raya, sumer bli jek. time bujang2 dlu rajin la buat.

nmpk rangup je choc. chip ko tu. msti sedap tu. untung le ada anak dara yg rajin ke dapur.

wanie said...

wah zana...dah buat kuih raya...wanie ni tak start2 lagi..si irfan pun dah bising tanya bila nak buat cookies raya..dia yg sibuk nak buat..hehehe