Followers

Wednesday, November 2, 2011

Make up : Step pakai foundation

just nak share.....
nak kata tutorial pun bukan.....
tp kiranya step by step aku apply foundation kat muka lah yerk...
almaklum...bukan pro pun....
just untuk diri sendiri....

muka original tanpa secalit pun make up or cream
just apply toner jer...

yup.....kulit muka aku jenis bermasalah
bukan sikit tapi banyak....
yang merah2 tu adalah bekas jerawat yang baru nak kering..
haiyaaa.....tak tahu lagi camne cara nak hilangkan jerawat nie..
padahal...muda2 belia dulu..takde ler jerawat mcm nie..
just seketul dua tu pun bila period
laaa nie...tak kira masa dia nak keluar...
ikut suka hati dia jer...
nak2 bila stress

Ok kita lupakan pasal tu erkk


Foundation Brand Naturactor

Actually dah lama tahu pasal naturactor nie..
and aku pernah apply dulu as foundation
but.....time tu, muka aku makin teruk...
naik biji2 plak...
tu yang aku stop tu..
and now...aku menyambung balik.
biasa arrr....gatal kan....mana leh tahan tengok iklan kat FB tu....
mudah naaa terpengaruh..
tp alhamdulillah....this time.....takde plak naik biji2 kat muka bila pakai
maybe yang dulu tu terbeli yang tiruan kotttt


1st - aku apply foundation kaler hijau nie..
function...utk menyamarkan tanda2 jerawat tu
btw aku guna brand naturactor....tengah hits kan sekarang nie naturactor
kalau korang godek2 FB tu...sana sini jual naturactor....
mak andam pun ada yang guna naturactor nie..


Apply sikit2 kat area yang korang nak samarkan tu
jangan plak pi apply satu muka kan....
dap-dap kan jer kat area tu...

after that....baru ler apply foundation mengikut kaler kulit korang.
aku guna code no. 152
dulu pakai code no. 151 cerah sikit
so, bila pakai code no. 152 nie aku apply ngan bedak yang cerah sikit kalernya dari kaler foundation tu
so, xde ler gelap sangat pun kan nanti....
if foundation ko kaler cerah.....apply ler bedak yg kaler gelap sikit...
so, takde ler korang punya muka tu cam pakai topeng
dari jauh org tengok dah mcm tepung gomakk
nie tips aku ler...
tips orang yang tak pernah belajar just main ikut sedap tekak jerrr
he he he...takde lah....aku ada gark buat reference dari blog2 or FB MUA


and hasilnya....
tadaaaa.....
no more merah sana merah sini kan..
dah bersih gitewwww


just simple make up utk gi office


18 comments:

Lelord said...

wahhh licin aje....tak penah pun lg guna menda cenggini...dulu muka licin kena tepek pun masa kawin je huhuhu

syariza09 said...

aar la, mmg x napak dah jerawat2 tu, mmg berkesan

Sidratul Muntaha said...

totally make up trick.
hiih.
mmg terer la ko.
btw,badan setot ko kate ketak2?!
ahaha..
perut dia yg buntal ade la.
hihihih

Neeza.Areef said...

wah..mcm magic arr..
wat video lak zana..heheh..lebih2 lak permintaan

KSWSK said...

tak susah kan nak nmpak flawless lau tau trick dia...

LYAfrina said...

wowww.. perfect...hilang habis parut tu,,

lya pon pakai naturactor ni... tp naik jerawat lak pastu. lya beli y ori... dari jepun.. mybe sbb cuci muka x bersih.. tu y naik jerawat..sbb foundation ni kan pekat/tebal.. tp hasil mmg cntik.. lya x pkai y ijau tu..pkai y biasa jer..

tp naik jerawat ni.. trus stop.

wanie said...

wah...cantik hasilnye..wanie ade gak beli faoundation naturactor ni...tapi tak reti pakai..huhuhu

Cik Nurul Pinky said...

sejak nurul pkai naturactor color hijau tu kan kulit muka jadi gebu kak hehehe

mummysyafie said...

nor tak reti pakai faundation. tu yang muka kaler tak sekata. adeh..nanti nak nerai gak la

sW33tdARLiNG said...

wahh mmg caya lah foundation ni... tp aku ni malas betul nak pakai foundation. loreal punya berkurun beli x abis2

lieyalatif said...

aku suke entry ni zana sbb aku pun gune produk ni jugak hahaahah...baru2 jek gune koooo.....so far sesuai le ngan kulit aku......mmg tahan lame makeup kan!

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

zana,
lely pun pakai naturactor gak.. heheheh, kaler 141..
yg ijau lely tak beli..
haah, terfedaya ngan online gak.. =)

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...
This comment has been removed by the author.
MrS. F!zA said...

dsytt...leh tersembunyi terus cela..

norhidana said...

wah bagus betul jenama itu...
mmg terus ilang tanda2 merah...

aku pun sejak2 pas bersalin nih muke dh ada bekas2 jerawat... itam sana sini

Lidya said...

peh tu kan,,bile da zohor,,pakai blk x biasanyer...mase nk wuduk tuh,,cuci ngan cleanser ker x?? sush x nk tanggal.....
mcm syiok laa tp xtau la kang da beli malas plk nk tempek

ibusofiya said...

salam sis..godek2 google td terjumpa blog sis...terasa berharga sbb dpt lg 1 tips...sy br nk mula2 pakai mende alah tu... blh tahu beli kt mane? online ke? sbb risau gak kot kene tipu. TQ

cheq sue dieyha said...

wah..cantiknya,nmpk mulus sgt.cmne akak pkai jd x bercapuk ye?sy ingt nk try sbb parut jerawat sy pn mcm akak tp tkt naik jerawat!cmne akak pkai jd x bercapuk?blh tunjuk ajar x?hehehe..
saya follow yea.