Followers

Tuesday, January 3, 2012

Persiapan ke Sekolah

Sana sini rata2 citer pasal sessi persekolahan anak-anak kan
this year.....nampaknya Batrice still dengan KEMAS lagi
memang niat nak tukar sekolah dia.....
plan asal nak hantar ke Smart Readers...tp disebabkan masalah2 tertentu...cancel hantar ke Smart Readers.
papa kali mahal sangat yurannya.....di tambah jauh.....almaklum, my laling hubby kerja sendiri
so.......takut kena buat kerja jauh2 or luar dari Kluang...sama nak ambil Batrice dari sekolah....
ada van pun tak provide sampai ke rumah nenek dia......nanti menyusahkan nenek plak naik motor meredah bandar nak ambil Batrice...maka lupakan hasrat nak hatar ker SR tu.....

Cumanya.....untuk this year....Batrice tukar kelas....means tak sama mcm tahun lepas.....
dulu cikgu Dilla...this year tukar Cikgu Leha.....
harap much better ler coz' Cikgu Leha garang sikit...biar takut sikit si anak dara tu....


Persiapan sumer dah ready.....
papa bagi duit.....so, keluar berdua shopping ngan Batrice...
last Saturday hari tu pergi shopping barang-barang sekolah dia....
Bayangkan.....sabtu tu.....pagi sampai ke pukul 1 pm aku membasuh baju...sidai baju...angkat baju then sidai lagi...bertrip2 ler sessi mendobi hari tu...
Then pukul 2 pm keluar shopping ngan Batrice....korang tahu pukul berapa we'll balik rumah?
pukul 7.30 pm.....amik ko....asar kemana maghrib ke mana...

Hasilnya.......


Mcm biasalah kan
beg baru - kali nie aku belikan Power Puff Girl.....walaupun budak tu merenggek2 nak beg barbie......tp memandangkan yang nie quality sikit berbanding beg barbie tu....aku paksa gark dia ambil Power Puff nie...
kasut sepasang  + kasut lama dia pun yang lagi sepasang kira baru jer belikan. dlm bulan 10.....
pencil kaler 2 kotak - 1 utk sekolah tadika 1 lagi utk class music dia
pencil box minnie.....dia nak handy manny...tp mana sesuai kan....gegurl bawa pencil case handy manny....paksa ambil minnie mouse

Baju plak...aku belikan yang ready made sepasang.....then belikan kain 2 meter baju 2 meter kain suruh mak tok jahitkan baju...dpt 2 pasang tu nanti.
Tshirt putih and seluar sukan 2 pasang...
singlet putih 3 helai.....
stokin....amik ko...sampai 6 helai aku belikan....kat ZonRia...murah weeeiii...3 pasang RM3.90...quality tebal sama mcm aku beli kat Pacific yang harga 3 helai RM13.90......ceh!

Esok nak daftarkan dia...aku ambil cuti. Cam biasalah....even tahun kedua anak ke sekolah tadika pun still excited lagi tau!

9 comments:

ieda said...

sure batrice x sabar nak mula sekolah kan .. ;)

lieyalatif said...

betul ckp ko zana..sane sini mmg berkisarkan sekolah jek laa org update...aku ni pun mau due tige kali dok update kisah sekolah mia mija kang heheeheheh....

tu laaa, kemas pun okey gak zana...tgkkite....kemas jek pun....keje best jugak heheehehe....dulu takde kan smart reader, cic, bbim ni sume.....nak tanak kene laa anta kemas heheehehe.....tingat zaman tadika dulu ......

so ko pun amik cuti le ni nanti....aku amik rabu ngan kamis jek.....ari lain aku intip time nak balik sekolah jek heheheehh...

Neeza.Areef said...

meriah batrice mama dia amek cuti nk daftar skolah..cam anak aku dia pn skolah yg sama..

aritu cikgu sms suh dtg byo yuran..so aku mmg x yah cuti lah since awal2 dah register..lgpun cikgu x suke mak pak tunggu anak diorg..cikgu suke anto pstu blk..

lgpn myra dah senior kt situ jd anto je cam biasa..hehe

ko paksa ye batrice x bg dia pkai handy manny..kih3

norhidana said...

bestnyer... tang yg supink2 tu sampai tak hengat... heheheh
msti kite nk bg yg terbaik kt anak kite kn... itu yg ko duk pusing2 supink dr tgri smpai ke mlm hehehe

tak kisah la blajar kt kemas pun...kite dulu2 tadika kemas gk kn, tgk skrg ok je ensem bgaya je kite kn hehehe...
seronok lah sana sini cite psl anak2 sekolah, aku lak yg tak sbr2 nk tunggu aiyan seklah

Sidratul Muntaha said...

yup
memula budget nak anto smart reader jugak
tpi since educare tmpt aku ni english,arab and Malay medium
belasah jerlah
cumenya rugilah bila dah masuk darjah satu,kena anto ke sekoalh kebangsaaan bese.
hilang sume arab and english dia.
apepun,tgklah pada rezeki nanti

Iena@MaMaJannah&Rizqi, said...

betul tu...pendek kata kita sebagai mak apak dah bagi dia peluang utk dia belajar..mana2 pun sama..mcm zana, memang patut hantar yg dekat2 sebab masalah2 utama tu kan..
ala batrice belajar KEMAS pun dah pandai tulis nama dia kan???
good girl..

akiratoriza said...

aku pun amik cuti sok nak anta adam g skull.. taun nih kat skull br so aku takut gak adam tak dapat nak terima keadaan kat tpt baru nanti.. mudah-mudahan semenye ok-ok sajak..

ratna said...

Selamat bersekolah batrice...next year darjah 1 pulak yaaa

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

brg2 skrg kan zana... kena bijak memilih kite ni... aku x beli apa pun utk annur thn ni... dia pun rileks je..ahahaha aku pun apa lg...akekekeke