Followers

Friday, July 19, 2013

Salam Ramadhan 10 : Nasi Ayam 2 Rasa utk Berbuka Ramadhan ke-9

Cepat jer kaannnn....dah masuk Ramadhan 10...
this year....x sakan citer pasal menu berbuka menu bersahur.....
tiap2 hari memang masak.....time puasa nie pun masak2 biasa jerr....x larattt mak....sampai rumah almost everyday pukul 6.30 even keluar office pukul 5....huwaaa......
rutin setiap hari.......acanerr nak sampai rumah awal.....Anak dara mak keluar sekolah agama dia dah kul 6 pm.......cilok gi kedai beli lauk basah nak masak lagi...tu yang jadi 6.30 baru sampai rumah......


From 1st puasa sampai ler puasa ke -8.....menu berbuka biasa-biasa jer....cukup nasi, lauk and sayur....cuma puasa ke- 8 tu...rezeki terlebih.....maksu Batrice ada balik...so, berbuka dengan family in law kat luar.......

Ramadhan ke -9.......mood nak men"snap" apa yang di masak..coz' special sikit dari hari-hari yang lain...
tekak dok teringin makan nasi ayam gara2 tengok korang kemain upload menu berbuka nasi ayam kat FB...kecur liur mak....maka, menggigihkan diri masak nasi ayam utk menu berbuka di ramadhan ke-9

bayangkan.....(cer korang bayangkan yerk..x terbayang tu jgn salahkan den plak)....sampai rumah pukul 6.30 pm.....campak semua beg yang ada...ha ha ha...ganas sungguh.....betul2 start masak kul 6.45 pm..ngam2 pukul 7.20 pm siap terhidang atas meja.......giler caplin aku buat kerja kan...

tara.....nasi ayam 2 rasa.....kenapa dua rasa? coz' ayam tu aku buat dua jenis...1 goreng madu and 1 lagi ayam hainan.....feveret mak ok!......curah sos kicap...perghhh!....lazatttttt....



"kakak puasa tak"
"puasa...., tapi tengahari tadi echa minum air. Tak tahan haus"
"tu namanya tak puasaa....."

dah 9 hari nie.....baru sehari dia dpt puasa penuh.......jadi lerrr...
selalu terkantoi lepas balik sekolah pagi....time tu ler dia haus...
ada lagi 20 hari........

Selera anak dara tu makan semalam........syok tengok..coz' Batrice dah kurang makan sikit sekarang......badan dah susut sikit dah tu.....risau mak!


tu dia pipi kembung2 menghayati nasi ayam mama dia......bukan selalu mak dia nak masak2 macam nie......hari2 tu masak biasa2 jer....tp kalau lauk ketam, udang...lajuuuu dia makan.......dok berzikir kat telinga hari2 nak lauk ketam....bankrup apak ko .........


"kakak....sedap tak"
"sedappp...nasi ayam spesel mama nie..."

ha ha ha.......kembang2 vontot mak ko kan.....


Aryan?
time orang buka dia dok layan tv kat depan.......he he he...gud boy kan...
act.....time buka tu...aku gilir2 ler ngan en hubby....dpt buka ngan air and kurma.......pastu en papa teman kakak Batrice makan....mama layan adik Aryan......kalau tak nanti Aryan dok jerit2 coz' takde orang layan dia......bujang sorang tu sekarang asyik nak main jerrr kerjanya......membebel tak sudah2.....en papa dah siap makan...baru ler i ambil giliran plak......tp selalunya bila dah buka ngan air and kurma...lepas tu sure tak lalu dah nak makan.....makan pun main cuit2 jerrrr....tu pasal bila bulan puasa....badan i cepat mengecut.....

alahai dik.....gerammmm jerr ngan kamu sekarang...
mulut membebel jerr....
pandai lawan ketawa sekarang nie...dulu setakat sengih2 jerr..now dah kuar dah suara gelak dia........


pukul 11 lebih..anak-anak dah tido......mama dia masih gark bertungkus lumus kat dapur...nak siapkan order Almond Flakes and Popia Nestum.  Order raya belum buat lagi...nie order yang nak makan time puasa...he he he.....bersengkang mata ler sampai kul 1 pagi......demi sesuap nasi...he he he he....


6 comments:

pena rozie said...

Rozie pun buat menu biase2 jer. Teringat nak buat nasik ayam tp x tau biler,,,,

lieyalatif said...

fuhhh supermama betul ko zana...betul2 mcm lipas kudung hah kat dapur....ape yg penting juadah air tangan kite hasben n anak2 kan.....

aryan dah cerdik tu zana...lepas ni lagi byk akal laa die dpt...lagi sonok main ngan die ko...dayyan aku skrang dah eksen...tak mo dah main mcm dulu...nak main sendiri2 ajek...ataupun ngan kakak2 die...budak dah membesar kan ...

hepy weekend dear!~

atty's said...

bukan main lagi aryyan gelak..selera je kak batrice..makan lg mama nya masak sedap kan ..boleh geng ngn abg fir

norhidana miswan said...

takpelah zana, kecik lg si batrice tuh dpt setengah hari pun kire ok kan...
aku nengok ns ayam ko tu pun terliur tau, terus rasa cam nk bt gk heheheh...dasar napsu

bgs betul anak bujang ko duk diam je time org buka, rajin ko amik oder bt almond flake ngn popia nestum yek... aku tak mule bt lg popia nestum ko

zarena heeney said...

lama tak singgah sini
salam ramadhan :)

Atie said...

salam zana...nak tanya...mc mana klau nak order almond flakes tue?berapa harga?