Followers

Monday, January 24, 2011

Kek Kukus Velvet Hawflakes

resepi yang aku dapat dari MyResepi.
and nak cuba nanti...so, tepek kat situ untuk senang di rujuk time nak buat...he he he......senang kan sekarang.
nak masak apapun..........cari jer lah dlm internet...........insya allah sumer jumpa.

so...here the reciepe...but...aku tak cuba lagi k...just tepek kat sini utk rujukan. And insya allah akan buat jugak dlm minggu nie coz' on 27th tu my laling hubby birthday....konon2 nak buat homemade cake untuk my laling hubby ler......phewwwiiit.

Bahan-bahan ( loyang 10x7 )

  • 5 biji telur - grade A yg sejuk(dr peti ais)
  • 225 g gula halus (1 cwn rata +2 sb rata)
  • 220 g tepung gandum*(2 cwn rata)
  • 1 sk rata baking powder*
  • 1 sb ovalette
  • 150 ml susu cair
  • 1/2 sk garam
  • 100 ml minyak jagung/masak
  • 1 sk esen vanilla
  • pewarna merah,kuning,hijau dll ikut suka
  • secukup hawflakes (size duit syiling 50 sen)

Cara-cara

1. Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak,hawflakes dan pewarna.
2. Pukul adunan hingga sebati dan gebu.Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.
3. Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes dipermukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
4.Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
5.***untuk membahagikan sama rata setiap lapisan akak ambil 4 senduk lauk dan dibahagi kpd 5 mangkuk dan warnakan.Untuk lapisan terakhir susun hawflakes jika suka...
6.Setelah kek masak,biarkan di dlm loyang selama 10 min kemudian dibalikkan di atas redai kek supaya sejuk.




6 comments:

onniesham said...

ooo..lom buat lg rupanya. nnti dah buat sila tepek kt blog eh. semoga brjaya.hahahaha. aku ni bab2 kek ni mmg malas giler nk buat (mcm la yg lain aku rajin)

LyNn HaMzAh said...

zana buat tau...jgn x buat...nanti pos sket kat kak lynn...hehehe...

norhidana said...

uwaaaah... semoga selamat membt kek nyer... kalu aku mmg tak bt nyer... tak rajin aku nk melapis2 kan... tp mkn aku rajin hehehe

sbb aku pnh tgk makcik aku bt alahai mmg kene sbr... aku nih jenis bt kek yg 1 ketul blh la

[-suziey-] said...

ler tukar layout lagi..hiks:p rajin ko yek:p

aku pnh buat skali kek ni n menjadi..sgt sedap n gebus..ekekek:D

ibuayahdamia said...

bila baca resipi ni..nampak cam susah jer nak buat..huhu

ieda said...

wah2 sedap nya dikkk
bak mai sikit huhuhu