Followers

Thursday, April 26, 2012

Yasinan di kampung

Esoknya (ahad), pepagi memasing dah celik mata...Batrice pun aku kerah mandi awal.....
cuma para lelaki-lelaki mithali jer yang tak reti nak bangun awal2 coz' memasing ngantuk..malamnyer anak beranak pergi memancing...kul 4 am baru nampak batang hidung memasing....geram jerr aku

Batrice..jangan citer ler......jumpa kawan terus main tak hengat dunia....
berpeluh2 sakan.


dan
beginilah suasana bila di kampung @ felda...bab kenduri kendara memang tak risau takut takde yang menolong...awal-awal pagi jiran-jiran dah pakat datang..yang jauh yang dekat...apatah lagi orang-orang blok....

Dari sekecil-kecil kerja hingga ler sebesar-besar kerja...semua buat secara gotong royong.....ada yang tukang kupas bawang, potong ayam, basuh ayam, siang sayur, potong lada....sumer buat secara beramai-ramai. Sampaikan adik ipar aku tanya mak aku apa nak buat...mak aku cakap, tak yah buat apa-apa..nanti orang rewang takde kerja...keh keh keh keh....

Belanja pun tak banyak...mak aku just beli ikan kering and sayur labu dan ulam-ulam jer.....ayam dah tentu-tentu free hasil "group  ayam" mak aku..he he he......jimat kan....."group ayam" tu beh kurang macam...bila rumah aku kenduri, setiap ahli hantar 1 ekor ayam, so nanti bila turn geng lain plak, mak aku pun hantar ler 1 ekor ayam plak.....hidup muafakat.....belanja pun jimat.

Menu utk majlis nie...mak aku buat masak simple2 jer....nasi putih + sayur lemak labu campur kacang panjang +  ikan kering + ayam goreng KFC + ulam-ulam and sambal belacan. Then top up ngan bubur manis.


Bab kuih pun sama...tak yah pening2 nak tempah kuih apa.....ada jer yang hantar kuih...lepas 1 - 1 kuih orang bagi datang.....dah siap potong-potong then susun dalam pinggan pun ada jer lagi kuih pemberian jiran-jiran yang sampai.  Tu makcik aku tengah top up kuih yang baru sampai ler tu......


Alhamdulillah...pukul 2 pm jer dah ramai dah datang...and alhamdulillah jugak...coz' mmg ramai tetamu yang datang...penuh hall rumah kecik aku tu.......sampai takde ruang dah.......


see...ramai kan....seronok bila mcm nie kan...gitew ler budaya hidup di kampung @ felda......semangat kejiranan masih kuat dan utuh lagi.......tak kan ada walau seorang pun yang terpinggir.....jangan kata ibu bapa...setiap anak, cucu walaupun cicit pun akan dikenal oleh setiap orang kampung.....ada takde pun kalau dilupakan yang jenis lupa jalan pulang tu...hah! kalau jenis tu......memang orang kampung lupa ler.....


he he he.....sempat snap pic budak 3 orang tu....yg baju belang2 tu anak sepupu aku. Batrice tua setahun...tp badan leh kurang cuma Batrice tinggi sikit ler dari si Nana


cik Aiman plak.....seharian tak tido......excited coz' ramai orang...rambut dah ngerbang dah......


last but not least...tuan tanah tayang muka
lama tak tayang muka..ye tak...

Terima kasih ler pada ahli blok....makcik-makcik sumer yang datang majlis yasinan rumah my mum (ewah..cam ler orang kampung baca blog ko kan Zana).  Terima kasih kerana sama-sama bertungkus lumus......

5 comments:

CuTeMiUt78 said...

kenduri kat kg camtu la kan.. muafakat... seronok

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

haah kat kg tu yang syok, kalau kuih muih mmg tak yah penign2 buat, ada je yang menghulurkan.. bantuan tenaga pun tak yah bimbang, ada je nak tolong.. tak de yang kedekut kudrat.. seronok hidup di kampung

Mamamya said...

kenduri kendara kat tgrh mmg meriah kan zana...kdg2 kuih muih yg di hantar jiran2 smpi b'lbh2... alhamdulillah rezeki org bagi mmg x penah putus klu kenduri.

tp akak dah lama x join yasinan kat blok...sejak mak sakit ni pun mak dah jarang2 buat kenduri

zh-ena said...

area umah mak ena pun msh lg ada aktiviti gotong royong time kenduri
jd mmg tak risau la nak buat apa2

Citarasa Rinduan said...

memang meriah kan zana bab kenduri kendara dikampung kita nie..

kak suka layan kenduri2, sbb jumpa kawan2 lama...

fuh!! rasa masih budak2 comot lagi.
hahahha